Adana - Anavarza Kalesi Antik Şehri Ören Yeri

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Tarihi 2100 yıl öncesine giden ve en parlak dönemini Roma İmparatoru Septimius Severus’un ödüllendirmesiyle M.S. 2’nci yüzyılda yaşamaya başlayan Anavarza, zaman içinde önemli bir kent haline gelerek 408 yılında Kilikya Başkenti unvanına kavuşmuştur. Bizans Dönemi’nde önemini devam ettiren, sonraki yıllarda Ermeniler, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları, Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anavarza’da farklı kültürlere ait izleri bir arada görmek mümkün. Bu kültürel zenginliği sayesinde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alması uygun görülen kent; kalıntıları, tarihi ve efsaneleri ile dikkat çekiyor.


1600×1067 352 KB


Bir süreliğine bölge başkentliği yapan Anavarza’nın bu dönemde şenlik ve spor müsabakalarının da merkezi olduğu biliniyor. Stadyum ile tiyatro kalıntılarını gördüğünüzde bir zamanlar sahnelenen oyunlar ve heyecanlı yarışlar gözünüzün önünde canlanacaktır. Antik kentte sütunlu yol, mozaikli havuzlar ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer kalıntılar. 6’ncı yüzyıla ait Kaya Kilisesi ve Havariler Kilisesi Bizans, batı kapısının dışındaki bir kulede görülen Arapça Kitabe ise Abbasi Dönemi’ne işaret ediyor. Anavarza ören yerini çevreleyen surlar bin 500 metre uzunluğunda ve giriş kapılarından biri 3’üncü yüzyıl olarak tarihlendirilen zafer takı biçiminde tasarlanmış. Halen devam eden kazı çalışmalarında tespit edilerek bir bölümü açığa çıkarılan 32 metre genişliğe ve bin 700 metre uzunluğa sahip olan yolu ise antik dünyanın en geniş ve büyük sütunlu caddeleri arasında. Kentin yüzlerce yıl stratejik önemini yitirmeyen kalesi 200 metre yüksekliğinde ovaya hâkim bir tepede yükseliyor. Yolu son derece dik ve sarp olduğu için çıkış zahmetli olsa da 11’inci yüzyılın ortalarına tarihlendirilen kiliseyi ve Çukurova’nın panoramik manzarasını görmek isteyenler için zor olmaktan ziyade keyifli bir tırmanış olacaktır.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtıcı Yayınlar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
3484175_0591d3b2052729447ae5ea607f1a667b_640x640


thumbs_b_c_78c3c097899badf9c6544752d430d0a7


Anavarza


Anavarza-Kalesi-
 
Surların batısında yer alan bir villanın banyosuna ait havuz tabanını süsleyen taban mozaiğinin merkezinde deniz tanrıçası Tethys, sağında altından gemi dümeni, solunda deniz ejderhası Ketos, iki yanda olta ile balık avlayan birer Eros ve alt kısımda balıklar bulunuyor.

Roma Dönemi mozaiklerinde bir tanrıça ve eş olarak Okeanos ile birlikte ya da denizin kişileştirilmesi olarak tek başına tasvir edilen Tethys, bu kompozisyonda sağ omzuna yaslanmış altından bir gemi dümeni ile tasvir ediliyor. Burada gemi dümeninin, eşi Okeanos’un simgesi olduğu ve Tethys tek başına tasvir edildiğinde destekleyici bir özellik olarak kullanıldığı düşünülüyor
tet2-768x512


Sahnede, deniz tanrıçası dalgın bir hava ile başını hafifçe sola doğru çevirmiş, göz hizasına kadar kıvrılarak yükselen Ketos ile bakışıyor. Ketos ağzını açarak saldırgan biçimde tasvir edilirken tanrıça oldukça sakin görünüyor. Deniz tanrıçasının her iki yanındaki Eros figürleri ise kompozisyonu tamamlıyor
tet1-768x512


Kaynak arkeofili
 
Anavarza Antik Kenti’nin birlerce yıllık tarihin geçmişine ışık tuttuğunu ifade eden Vali Köşger, “Tarihimizden bizlere tevarüs eden değerlerimizi birer emanet olarak görüyor ve bunun sorumluluğuyla kentimizin sahip olduğu kültürel ve tarihi varlıklarımızı gelecek nesillerimize bırakma uğraşıyla hareket ediyoruz. UNESCO Dünya Mirasının Geçici Listesi’nde yer alan ve binlerce yıllık zengin tarihimizi yansıtan Anavarza Antik Kenti’miz de bu emanetlerden biri. Bu projeyle ilimizi cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz” dedi.
629


KAYNAK sabah.com.tr
 

Anavarza Sayesinde Tarihe Işık Tutulacak​

UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde bulunan ve kalıcı miras listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarını hızla sürdürdüğü Adana’dan dünya tarihine ışık tutacak Kozan ilçesindeki Anavarza Antik kentinde 12 ay süre sürecek olan yeni dönem kazı çalışmaları için ilk kazma vuruldu.​

dunya-tarihine-isik-tutacak-izler-icin-anavarza-antik-kentinde-ilk-kazma-vuruldu


Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan ve Dünya tarihinin en büyük antik kentlerinden biri olduğu varsayılan Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünce kazı çalışmalarının başladığı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan başkanlığında Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve il protokolünün katılımı ile ilk kazma törenle vuruldu.
UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Anavarza’nın dünya tarihine, kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, antik kentte yapılan kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan’dan bilgi aldı.

Anavarza Antik Kenti kazı çalışmalarına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan, İl ve ilçe protokol üyeleri katılım sağlarken Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı bölgede gün yüzüne çıkacak çalışmalar ile Adana ve Kozan tarih turizmi açısından gelişimine büyük katkı sunacağını kaydetti.

Programda Anavarza Antik kent tarihi hakkında Vali Yavuz Selim Köşger’e bilgi aktaran Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan, “İlk bilimsel çalışmalar 2012 yılında başladı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bize verildi. Biz de alanda çalışmaya 3 ay önce başladık. Ama arkeolojik kazı çalışmalarımıza 2 hafta önce resmi olarak başladık. Alanda çok fazla yapı var. Biz burada kompleks yapının olduğunu düşüyoruz. Abbasi dönemi ait özellikle. Yüzeydeki buluntular bunu gösteriyor. Bu alanda çalışmalara başladık. İlk sondajımız başladı. Çok önemli verilere ulaştık. Bir çok katliam izleri de gördük. Çok önemli bir kesife işaret ettiğini düşüyoruz. Amacımız bu denli önemli bir antik kentin UNESCO kalıcı miras listesine alınması için bakanlığımız valiliğimiz öncülüğünde bu kentin tarihi önemini ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Köşger: “Çalışmalar insanlık tarihine ışık tutacak”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bugün burada adana için Türkiye için önemli yeni bir aşamaya geçiş döneminin merasimimi yapmaktayız. Anavarza Antik kenti ile ilgili çalışma başlatılmış bulunmakta. Anavarza kenti bize şunu gösteriyor kadim topraklar medeniyetlerin kurulduğu topraklar tarihin her evresinde burada kurulmuş medeniyetler yaşamış bugün Anadolu coğrafyasında MÖ 12 bin yıllara tarihlenen göbekli tepelerden, Çatalhöyüklerden itibaren insanların yaşam merkezi olmuş. Medeniyet merkezi olmuş toprak burası. Anavarza Antik kenti de diğer medeniyet kentleri gibi insanların yaşadığı tarihi kentlerinden bir tanesidir. Çalışmalar insanlık tarihine ışık tutacak" diye ifade etti.

Kazı çalışmalarına yerel yönetim olarak Adana’nın tarihin gün yüzüne çıkarılması tarihi zenginliklerin geleceğe ışık tutması adına tam destek verdiklerini aktaran Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Dünyanın en önemli miraslarından biri olan Anavarza’nın tanıtılmasında başlayan böyle bir girişim Adana için son derece önemli. Giderek Adana’nın önemi, güzelliği, zenginliği, bu vesile tüm dünyaya tanıtılmış. Biz de Anavarza kazılarına katkı koymuş olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Atlı: “Kozan’ın tarih turizmini zirveye çıkaracak”

Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı Anavarza Antik kentinde gerçekleşecek olan çalışmaların insanlık tarihine ışık tutması ile birlikte Kozan’ın tarih turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğini aktardı.

Konuşmaların ardından Vali Yavuz Selim Köşger, Kazı Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan karalar ve İlçe Belediye Başkanı Mustafa Atlı kazı bölgesinde sembolik kazı yaparak çalışmaların Adaya hayırlı olmasını temenni ettiler.

KAYNAK: İHA
 

Anavarza Antik Kenti’nde Kalıntılara Ulaşıldı​

anavarza-antik-kentinde-anadolu-ve-turkiyedeki-en-erken-tarihli-caminin-kalintilarina-ulasildi

Anavarza Antik Kenti Kazı Başkanı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Erhan, Anadolu ve Türkiye’deki en erken tarihli cami ve Nikephoros Phokas mezalimine dair bilgilere ulaştıklarını belirterek, “Türklerin Anadolu’ya gelişinin bilinenden çok daha erken olduğunu buradaki kanıtlarla ortaya koymuş olduk” ded​

 

Anavarza Antik Kenti’nde yeni keşifler: Kazı alanı 9 noktada genişliyor​

Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan ve ‘Yenilmez şehir’ olarak bilinen Anavarza Antik Kenti’nde, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan alanda 9 yeni noktada kazı çalışmaları başlıyor. Tarihin derinliklerinden yeni sırlar gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor.
resim716071818jpg-IhXirXJCKEysf_DIXHAJrg


Romalıların 3. yüzyılda Perslere karşı kazandığı zaferin anısına inşa ettirilen “Zafer Takı” olarak adlandırılan kapısı, çift şeritli yolu ve surlarıyla dikkati çeken antik kentte, kazılar 60 kişilik ekiple devam ediyor.
Bu sezon kazılarında Halife Harun Reşid tarafından yaptırılan büyük Abbasi camisi olduğu düşünülen mimari kalıntılara ulaşılan Anavarza’da, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan başkanlığındaki ekipler, yeni buluntuları gün yüzün çıkarmak için çalışıyor.

resim516071832-smalljpg-pEWmssiqokC6Q-dy_kIysQ


Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza’nın kalıcı listede yer alması hedefiyle kazılar 9 farklı nokta daha başlatılacak.
resim316071846-smalljpg-BvK0w1MK-EijZG3CvCocjg


resim116071850-smalljpg-HLL6-immmkWDHh6P3_NoMw


resim816071813-smalljpg-9HQumSzf102fnHx6risjcA


resim216071867-smalljpg-ikgtpXsHc0yR7kPZRxqnqw


resim516071832-smalljpg-pEWmssiqokC6Q-dy_kIysQ


resim716071818jpg-IhXirXJCKEysf_DIXHAJrg


Kaynak AA
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular