Adana-Çukurova İlçesi

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Cukurova İlçesi Hakkında Herşeyi Buraya Paylaşalım
image
 
Son düzenleme:
Çukurova
Çukurova, Adana’nın merkez ilçelerinden biridir. Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yer alan ilçe, Seyhan Nehri’nin batısında bulunmaktadır. 350 bin nüfusu bulunan ilçe, şehrin en kalabalık ilçeleri arasındadır.

2008 yılında Adana’nın en büyük ilçesi olan Seyhan’dan ayrılarak, ilçe statüsü kazanmıştır. İçerisinde 17 mahalle bulunan ilçe, Seyhan Nehri’nin hemen yanı başında yer aldığı için ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Çukurova’yı bir sahil kenarı kentine dönüştüren Seyhan Baraj Gölü, ata binebileceğiniz ve içerisinde farklı aktiviteler yapabileceğiniz Karadenizliler Ormanı ve yaz aylarında sıcaktan bunalanların serinlemek için tercih ettiği Çukurova Yayları bu ilçenin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
 
Son düzenleme:
İlçenin toplam nüfusu ise 362.351 ‘tir. Nüfus dağılımına göre erkek nüfusu 176.022, kadın nüfusu 186.329’dur. Km kareye düşen kişi sayısı 1.449’dir.


Nüfusun %98,80’i ilçe merkezinde %1,20’si Köy iken Mahalle olan yerleşim birimlerinde yaşamaktadır.

Çukurova ilçesi merkez ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde toplu yerleşim esastır. Bazı Mahallelerimiz geçimini genellikle tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. İlçe merkezinin ekonomisi, eğitim ve sosyal yaşantı düzeyi diğer İlçelere göre oldukça iyi durumdadır.

Çukurova, Kuzeyinde Seyhan Baraj Gölü, Kuzeybatısında Karaisalı İlçesi, Güneyinde Seyhan İlçesi, Doğusunda Sarıçam İlçesi, Batısında Mersin İli olan bir ova İlçesidir. Çukurova İlçesi, Adana İlinin Merkez İlçelerinden birisidir. İlçemiz Adana İlinin Kuzeyinde olup, 27 Mahalleye sahiptir. Köyden Mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde bulunan vatandaşlar tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. İlçemize bağlı Köy iken Mahalle olan yerleşim birimlerinin yollarının tamamı asfalttır.

Çukurova İlçesinin yüz ölçümü 240 km2 'dir. Bu alanın; 83 km2 'si tarım arazisi, 4 km2 'si çayır –mera arazisi, 40 km2 'si ormanlık alan, 32 km2’lik alanı göl sahası ve 81 km2’lik alanı ise yerleşim yeridir.

İlçede genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yıllık yağış ortalaması genellikle 600-650 mm ‘dir. İlçenin rakımı 23 m’dir.Ortalama nisbi nem oranı %66’dır. Yağışlar genellikle Ocak-Şubat aylarında görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 20 derece civarındadır. En soğuk ay ocak, en sıcak ay ise ağustostur.

indir.png


Çukurova İlçesi Karayolları açısından şanslıdır. İl ve İlçeleriyle olan karayolu bağlantılarımız asfalt yol olup karayolu ulaşımı rahat ve güvenlidir. Köy iken Mahalle olan 11 yerleşim yerimizin yolu da asfalttır. Dört mevsimde de bütün Mahallelerimize ulaşmak mümkündür.

Köy iken Mahalle olan yerleşim birimlerine ulaşımda toplu taşıma araçlarından faydalanılmaktadır.

Köy iken Mahalle olan yerleşim birimlerinin Merkeze Mesafeleri;
Mahalle AdıMesafe (Km)
Bozcalar30
Dörtler5
Fadıl20
Kabasakal5
Karahan11
Kaşoba20
Küçükçınar26
Memişli40
Örcün11
Pirili25
Söğütlü15
Çukurova Kaymakamlığı
 
Adana’nın merkez ilçelerinden biri olan Çukurova, aynı zamanda şehrin en gelişmiş ilçesidir. Bir diğer merkez ilçe olan Seyhan’dan ayrılıp ilçe sıfatını almıştır. Çukurova, aynı zamanda Türkiye’deki en verimli topraklardan birine sahiptir. Daha çok yeşil rengin hakim olduğu bir atmosferi olan Çukurova’da, özellikle ilkbahar aylarında sokaklardaki portakal çiçeği kokusu dikkat çekmektedir.

İçerisinde barındırdığı doğal güzellikleri ile son zamanların uğrak noktası haline gelen Çukurova, daha çok ilkbahar ve yaz aylarında yoğun olmaktadır. Nisan ayının ilk haftasında kutlanan Portakal Çiçeği Festivali ile ziyaretçilerin ilgi odağı olan bu ilçe, pek çok park, bahçe, sulak alan ve bisiklet yoluna sahiptir.Çukurova’nın en gözde mekanları olan Adnan Menderes Gölü, Sevgi Adası ve Çobandede Parkı 4 mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Adnan Menderes Baraj Gölü

Doğaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği gözde yerlerden biridir. Çukurova’nın kuzeyinde bulunan bu göl, her mevsim işlektir ve el değmemiş bir tabiata sahiptir. Kendine özgü farklı kuş ve balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında bici bici yiyip manzaranın tadını çıkarmak için ziyaret edilen Adnan Menderes Gölü, kışın ise özellikle salep gibi sıcak içecekler içerken akşam sefası sürmek için popüler olan bir yerdir.

Göle ulaşım özel araç ve taksi ile sağlanmakta olup toplu taşıma ile ulaşım mümkün değildir. Adnan Menderes Gölü’ne yakın bir mesafede bulunan halk otobüsü duraklarından yürüyerek veya bisiklet kullanarak ulaşım sağlanabilmektedir.

Çok sayıda piknik alanına ve kıyı boyunca uzanan işletmelere sahip olan bu göl, piknik severlerin sık sık gittiği bir yer olup giriş ücreti bulunmamaktadır. Çevresi boyunca uzanan bisiklet yolu da ziyaretçilerin sıklıkla başvurduğu aktivitelerden biridir. Yılın belirli dönemlerinde suyu çekilen göl, güzel bir gün batımı ve farklı hayvan çeşitlerini izleme fırsatı sunmaktadır.

Sevgi Adası

Ada, Adnan Menderes Gölü’nün hemen içerisinde yer almaktadır. Oldukça küçük bir yüz ölçümüne sahip olan Sevgi Adası, yıl boyunca ziyaretçi akınına uğrayan işlek bir mekandır. İçerisinde bulunan park, çiftlerin sık sık gittiği bir yerdir.

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gezilmekle birlikte, Nisan’ın ilk haftası kutlanan Portakal Çiçeği Festivali ile Adana halkının ve Türkiye’nin diğer şehirlerinden gelen misafirlerin mutlaka gittiği uğrak noktalardandır.

Akşam saatleri neon ışıklar ile süslenen ada, fotoğraf tutkunlarının da gözde aktivite alanları arasında yer almaktadır.

Adaya ulaşım için öncelikle Adnan Menderes Gölü’ne özel araç, taksi veya bisiklet ile gelinip ardından çift kişilik kayıklar kiralanarak sağlanmaktadır. Adaya kayıkla ulaşım, akşam 20.00 itibariyle son bulmaktadır. Barajdaki suların çekilmesi ile kurak dönemlerde adaya ulaşım yürüyerek bile sağlanmaktadır.

Çoban Dede Parkı

Park, Adnan Menderes Gölü’ne çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. İçerisinde Çoban Dede Türbesi de bulunmakta olup, yıl boyu ziyaretçi akınına uğramaktadır. Tepe bir noktada bulunduğundan dolayı toplu taşıma ile ulaşım sağlanamamaktadır.

Özel araç veya taksi ile varılan Çoban Dede Parkı, şehir merkezine 20 – 30 dakika uzaklıktadır. Burada pek çok piknik alanı, restoran ve kafe gibi işletmeler yer almaktadır. İçerisinde mini hayvanat bahçesi, doğal havuzlar ve göletler bulunmaktadır.

Parkın bir bölümü kuş cenneti olarak hizmet vermektedir. Hayvanat bahçesinde farklı türlerden pek çok memeli hayvan bulunmakla birlikte, doğal ortamda yaralanmış hayvanları iyileştirmek üzere veteriner kliniklerine sahiptir.

Kuş cenneti bölümünde, süs tavukları, su kuşları ve yırtıcı kuşlar gibi pek çok canlıyı ziyaretçileri ile buluşturmaktadır.

Ailece keyifli vakit geçirmek isteyenlerin sıklıkla gittiği bir yer olan Çoban Dede Parkı, ziyaretçilerine farklı hayvan türleri ile tanışma fırsatı sunarken aynı zamanda şehrin her bir ucunu tepeden görme imkanı da vermektedir.

Piknik yapmak için ideal bir ortam sunan Çoban Dede Parkı, Adnan Menderes Gölü’nü tam olarak görmektedir. Gün batımının tadını çıkarmak için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir.

Çukurova’da Günübirlik Gezilecek Noktalar

Karadenizliler Ormanı


Orman, Çukurova Üniversitesi’ne yürüme mesafesindedir. Piknik yapmak isteyenler için ideal bir seçenek olan orman, yürüyüş alanları ve çocuk parkları gibi alternatifler de bulundurmaktadır. Karadenizliler Ormanı’nda at binebileceğiniz ve gruplar halinde oyunlar oynayabileceğiniz bazı tesisler bulunmaktadır. Çukurova’ya 40 km mesafededir.

Adana Arkeoloji Müzesi

Çukurova’ya 10 – 12 kilometre uzaklıkta Seyhan ilçesi civarında bulunan bu müze kompleksi, Adana çevresine yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan tarihi eserleri ziyaretçileri ile buluşturmaktadır. Terk edilmiş bir fabrikanın elden geçirilerek müze haline getirilmesi ile 2017 yılında açılmıştır.

Adana Sinema Müzesi

Seyhan Nehri’nin batısında yer alan ve Çukurova’ya 10 km uzaklıkta bulunan müze, 2011 yılında eski bir evin restore edilmesi ile halka açılmıştır. Sinema Müzesi’nin zemin katı film afişleri ve posterler ile doludur. İçerisinde bir de sinema ve televizyon ile alakalı kütüphanesi bulunan müzenin ikinci katında Adana’nın tanınmış oyuncularının heykelleri yer almaktadır.

Atatürk Evi Müzesi

Adana’nın Seyhan ilçesinde yer alan müze, Çukurova’ya yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafededir. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından restore edilmiştir. Müze içinde Atatürk’ün Adana seyahati boyunca çekilen fotoğrafları, Atatürk’e ait eşyalar, dönemin bilgi & belgeleri ve diğer etnografik eserler yer almaktadır.

Misis köprüsü ve Antik Kenti

Çukurova’ya 27 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Diğer adı Pyramos olan Ceyhan Nehri kenarında yer almaktadır. Üzerinde bulunduğu, muhtemelen, Neolitik Dönem’e (M.Ö. 6000) ait Höyük ile tarihlendirilmektedir. Misis’i kuran kişinin Truva kahramanlarından Mopsus’un olduğu söylenmektedir.

Yılan Kalesi (Şahmeran Kalesi)

Çukurova’ya 30 kilometre mesafede yer almaktadır. Yapım yılı 11. yüzyıl olduğu düşünülen bir Haçlı kalesidir. Bazı anlatılarda; eskiden içinde yılanları eğiten bir adamın olmasından dolayı kalenin bu adı aldığına yer verilirken, bazılarına göre, surlarının yılan gibi kıvrımlı olduğu için böyle bir isim verildiği tahmin edilmektedir. Halk arasında ise genel olarak, bedeninin yarısı yılan yarısı kadın olan mitolojik yaratık Şahmeran’ın yaşadığına inanılmasından dolayı yapının Yılankale ismini aldığı düşünülmektedir.

Kapıkaya Kanyonu

Karaisalı ilçesinin Kapıkaya Köyü’nde yer almaktadır. Çukurova’ya 40 km mesafede yer almaktadır. 20 km uzaklığa sahip kanyonun 7,250 metresi yürüyüşe açıktır. Yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip olan kanyonun merkezinden Çakıt Çayı geçmektedir. Etrafı; zakkum, çınar ve çam gibi bitkilerle doludur.
 
emrahkozaysokaklardsa


Çukurova İlçe Başkanı Ümit Arif Özsoy, ilçe örgütü yöneticileri, muhtarlar, belediye başkan yardımcıları ve birim amirleriyle birlikte Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı yol işleri ekiplerinin Beyazevler Mahallesi’ndeki asfalt çalışmalarına katılan Kozay, 50 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen özveriyle görev yapan mesai arkadaşlarına soğuk içecek ikram edip, kepçeyle asfalt döktü, çalışmaları denetleyip ardından gerçekleştirdiği esnaf ziyaretleriyle halkla buluştu.
ÇİMLERİ BİÇTİ

Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkı’nda Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarına katılan Başkan Kozay, burada da ekip arkadaşlarıyla birlikte parkın çimlerini biçti. Sıcak havaya rağmen parkın bakımını titizlikle gerçekleştiren mesai arkadaşlarına teşekkür eden Başkan Kozay, parkta incelemelerde de bulundu.

SU OYUN PARKINDAKİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Buradan yürüyerek Mahfesığmaz Mahallesi’ndeki Beyhan İmge Parkı’na geçen Başkan Kozay, parktaki çalışmaları inceledi, su oyun parkında serinleyen çocukların mutluluğuna ortak oldu.

MESAİ ARKADAŞLARINA KARPUZ İKRAM ETTİ

Esnaf ve kahvehane ziyaretleri de yapan Başkan Kozay, vatandaşların talep ve şikayetlerini dinleyip birim amirlerine verdiği talimatlarla sorunların çözülmesini sağlarken, mesai arkadaşlarına da kendi elleriyle kestiği karpuzları ikram etti.

KAYNAK: BÜLTEN
 

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, “Engelliler için hazırlanan havuzda sadece Çukurova ilçemizdeki ve Adana’daki engellilere değil, çevre il ve ilçelerden gelen yurttaşlarımıza da hizmet veriyoruz. Engelli çocuklarımız burada hem eğleniyor hem de rehabilite oluyorlar. Çukurova’da engelleri sevgi ile aşıyoruz” dedi.​

cukurovada-yuzmeye-engel-yok


Kozay, Hayal Park tesisleri içerisinde bulunan siz Havuzunu ziyaret ederek, havuzda eğlenen ve eğitim gören çocuklarla ve aileleriyle sohbet etti. Havuza girişinde yetkililerden bilgi alan Başkan Kozay, engelli çocukların havuzda eğlenmesini izledi, çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti ve kendisinden bir istekleri olup olmadığını sordu. Belediye Başkanı Emrah Kozay’a ilgi büyüktü. Özellikle engelli çocuklar ve gençler başkanla fotoğraf çektirip sevgi gösterisinde bulundu.
Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, engelli havuzunun yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek “Bu tesisimizde sadece Çukurova’ya değil ile birlikte çevre il ve ilçelere de hizmet veriliyor. Başka yerlerden de engelli vatandaşlarımız ve özellikle çocuklar grup halinde hem eğlenmek hem de rehabilite olmak için havuzumuza geliyor. Amacımız Çukurova’da yaşayan tüm vatandaşlarımızın mutlu bir yaşam sürmesi. Herkese kapımız açık. Çukurova’da engelleri sevgi ile aşmaya devam edecek ve engelsiz bir kent için en iyi hizmeti vermek için çabalayacağız” dedi.

Engelsiz Yüzme Havuzunda yaz aylarının başlamasıyla kayıtlar rekor sayıya ulaştı. Havuz yaz-kış, hafta içi her gün engellilere hizmet veriyor. Randevu sistemiyle çalışan havuza ilgi, bölgede tek olması nedeniyle giderek artıyor. Özellikle Adana dışından gelenler havuzu tedavi amaçlı kullanıyor. Tüm havuz ve eğitim hizmetlerinin ücretsiz olduğu tesisten vatandaşlar memnuniyetle ayrılıyor.

KAYNAK: İHA
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet80 ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular