Adana-ibadethaneler

Sabancı Merkez Cami - Adana​

Adana’nın Reşatbey Semti’nde, Merkez Park’ın güneyinde ve Seyhan Nehri’nin batı kıyısında yer alan cami, 1998 yılında hizmete açılmıştır. 32 metre çaplı ana kubbesi vardır. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. 20 bin kişilik cami (açık alanın düzenlenmesiyle 28 bin kişi) son cemaat mahaliyle birlikte 6 bin 600 metrekareye yayılmıştır.

Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır ve dokuz fil ayağı üzerine oturur. Genel görünüm olarak Sultan Ahmet Camii’ne, plan ve iç mekân olarak Selimiye Camii’ne benzer. Dört yarım-kubbe, beş kubbe, altı minaresi vardır; bunlar dört halife ve dört mezhebe, İslam’ın beş şartına, imanın altı şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran-ı Kerim’de adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz.Muhammed (s.a.v.)’in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 6 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.

27032013_98c02bba-053a-4301-9d97-2670551dda99.jpg


Caminin temeli 13 Aralık 1988’de atılmıştır. 65 bin metrekarelik arsası Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmiş; halkın bağışları ile caminin yüzde 50’si tamamlanmıştır. Geri kalan kısım ise Hacı Sabancı ve onun ölümünden sonra Sabancı ailesi tarafından karşılanmış, bu nedenle başlangıçta Merkez Camii olması düşünülen adı Sabancı Merkez Camii halini almıştır.
 
1825 yılında Adana Valisi Memiş Paşa tarafından Havutoğlu Mescitinin yerinde yaptırılmıştır. Kesme taşla inşa edilen yapının ahşap tavanındaki bezemeler günümüze ulaşmamıştır. Pencerelerinin biçim ve oranları ile 19.yy. ampir özellikleri taşımaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 15245


Ekli dosyayı görüntüle 15244

Ekli dosyayı görüntüle 15241

Ekli dosyayı görüntüle 15240

Ekli dosyayı görüntüle 15243

Ekli dosyayı görüntüle 15246

Kaynak: Adana Valiliği,
 
  1. Alay Şehitliği Cami
Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Camii Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırseverlerin katkıları, Çukurova İlahiyat Eğitimini Destekleme ve Geliştirme Derneği’nin öncülüğünde kaba inşası tamamlandı. Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünde temeli atılan ÇÜ 57. Alay Şehitleri Camii tamamlanınca Sabancı Merkez Camii’nden sonra ikinci en büyük cami olma özelliğine sahip olacak. Caminin içerisinde ayrıca 2 katlı kültür merkezi ve dersliklerde bulunacak.

Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde İlahiyat Fakültesi yanına inşa edilen caminin adının belirlenmesinde 57. Alay Sancağı’nın ÇÜ İlahiyat Fakültesi’ne getirilmesi etkili olan ‘57. Alay Şehitleri Camii ibadet alanında çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Farklı mimarisi ile dikkat çeken Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Camii’nin kubbe âlemi ve minarelerin âlemleri dev vinçler aracılığıyla yerlerine yerleştirildi. Kaba inşaatı tamamlanan Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Camii’nde iç dizayn ve çevre düzenlemelerinin tamamlanmasıyla ibadete açılacak. Cami bünyesinde panel, sempozyum gibi etkinliklerin yapılacağı 500 kişilik bir amfi, öğrencilerin hat, tezhip, ebru ve ney gibi sanat faaliyetlerini yürüteceği atölyeler, sergi salonları, dini musiki ve Kur’an-ı Kerim çalışmalarının yapılacağı dersliklerde bulunacak.
 
YAĞ CAMİİ 🕌
Ekli dosyayı görüntüle 790

Adana’da gezilecek en güzel yerlerden biri de tarihi Yağ Camii oluyor. Tarihi yapı kiliseden çevrildiği için çevresinde görmeye değer birçok detay var. Bu detaylar yüzyıllardır varlığını sürdüren tarihi gözler önüne seren detaylar. Adana’daki en eski camilerden olan Yağ Camii adını da yapıldığı dönemde önündeki yağ pazarından alıyor. Yağ satılan pazar zaman çerisinde bu tarihi yapıya adını vermiş.

Saint Jacques adına yaptırılan Ermeni kilisesi zaman içerisinde camiye çevrilmiş. 1501 yılında restore edilen cami Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ‘Eski Camii’ olarak geçer. Cami yanındaki medrese kapısının üzerinde bir kitabe yer alıyor. Kitabede Ramazanoğlu Halil Bey tarafından kiliseden camiye çevrildiği ve 57 yıl sonra da Piri Paşa tarafından medrese yapıldığı yazmaktadır.
 
Yeşil Mescid, Adana’nın Seyhan İlçesi Tepebağ Mahallesi’nde yer almaktadır.
Gencizade Hacı Mahmut tarafından 1751’de yaptırılmıştır.
Kubbesini örten yeşil kiremitlerden ötürü de halk arasında Yeşil Mescid olarak tanınmaktadır.
Sarı renkli kesme köfeki taşından olan cami, kare plânlıdır ve üzeri tek kubbe ile örtülüdür.
Mescid, Adana Müzesi’nce 1941’de, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından da 1965 yılında tadillatan geçirilmiştir.
Caminin yuvarlak kemerli giriş kapısı üzerindeki h.1165 (1751) tarihli iki satırlı kitabede ismi geçen medreseden bugün hiçbir iz kalmamıştır.
Ayrıca caminin kıble duvarı üzerinde de iki kitabe daha daha bulunmaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 13114

Ekli dosyayı görüntüle 13116

Ekli dosyayı görüntüle 13118

Ekli dosyayı görüntüle 13115

Ekli dosyayı görüntüle 13117

Ekli dosyayı görüntüle 13119

Ekli dosyayı görüntüle 13120

Tepebağ, Av. Turhan Arın Sk. No:10, 01010 Seyhan/Adana
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar