Adana-Karataş İlçesi

:parasol_on_ground:
Karataş, Adana’ya yaklaşık 48 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adana’nın deniz ile sınırı olan üç ilçesinden biridir. 6 km’lik uzunluğa sahip plajı ile öne çıkmaktadır. Normalde nüfusu 20 bin civarı olan ilçede, yaz aylarında bu sayı iki katına çıkmaktadır.

Karataş sınırları içerisinde yer alan ve tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Magarsus Antik Kenti, Roma Dönemi’nde inşa edilen Kara Kilise ve Osmanlı Dönemi’nden kalan Tarihi Han ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

İlçe sınırlarında yer alan ve ülkemizin en büyük lagün gölü olan Akyatan Gölü, özellikle doğa manzarası ve harika atmosferi ile dikkat çekmektedir. Ayrıca en uzun kumsallardan birisine sahip olması ile öne çıkan ilçede, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği Karataş Plajı bulunmaktadır. Özellikle yaz turizmi açısından tercih edilen ilçeler arasındadır.
 
60 km’lik kumsal ile dünyanın sayılı uzun kumsallarından birine sahip olan Karataş; Ata Park Plajı, Port Marin Beach, Barınak Plajı, Mavi Kum Plajı, Orman Altı Plajı, Tuzla Plajı, Bahçe Plajı ve Harbiş kumsalları günübirlik tatilcilerin kullanabileceği ve denize girebileceği alanları oluşturmaktadır. Aynı zamanda karavan ve çadır turizmini tercih edecek tatilciler için de bu bölgeler geniş alan seçenekleri sunmaktadır.
images (40)


images (38)


images (39)
 
Menzil Hanı

Günümüzde önemli bir bölümü yıkılsa da kalıntıları hala ayakta olan Menzil Han ilçede mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Mimarisi Mir Ali’ye ait olan bu hanın yapılış tarihi üzerindeki yazılara göre 1782’dir.

Hanın yapılmasını Hasan Paşazade Hacı Ali Bey finanse etmiştir. Şehirdeki ticaretin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla yapılan handan geriye giriş kapısı ve kemerli odası kalmıştır. Tarihte, Akdeniz’in hemen yanında yer alan han sayesinde yük gemileri buraya yaklaşarak işlemlerini tamamlamıştır.
menzil-hani-2472-bd
 
Magarsus Antik Kenti

Magarsus Antik Kenti, ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz gibi diğer toplu taşıma araçlarından da faydalanabilirsiniz.

Magarsus Antik Kenti, mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Kuruluş tarihinin M.Ö 7.Yüzyıl olduğu tahmin edilmektedir. İlk dönemlerinde Yunanlıların hâkimiyeti altında olan Kent, sonrasında Perslerin kontrolü altına geçmiştir. 330 senesinde Büyük İskender, Pers Kralı’nı yenerek, Magarsus Antik Kenti’ni kendi hâkimiyeti altına almıştır.

Kent çevresinde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. En parlak dönemini Roma zamanında geçirmiştir. Kazı alanı içerisinde Athena Tapınağı, kilise, hamam kalıntıları bulunmaktadır. Karataş tarihi gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.
images (37)


images (36)

 
Roma Akdeğirmen Köprüsü, Karataş ilçesine bağlı Kızıltahta Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 35 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Karataş Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Akdeğirmen Köprüsü, günümüze kadar gelmesine rağmen maalesef ayakta durmayı başaramamıştır. Yalnızda köprünün Kızıltahta tarafında beş gözü ayakta kalmıştır. Köprü’nün tarihi geçmişi 1700’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir. Değirmen kısmı 2 katlıdır.

1960’lı yıllara kadar kullanılan köprü sonrasında terk edilmiştir. Bu önemli tarihi yapıyı da mutlaka gelip görmelisiniz.
images (40)


images (38)

Kaynak. GeziRehberi
 
BluTV yapımı Magarsus dizisi de burada çekilmekte ve ismini buradan almakta. Normalde Türk dizilerini önermem fakat Adana kültürünü bu sefer diğerlerine göre daha başarılı yansıtmış, çok muhtemelen bu bölgede yaşayan birisinden destek almışlar.
1000045260


ücretsiz, izlemekten zarar gelmez.
 
Son düzenleme:
Milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu sanılan antik kentteki yaklaşık 10 bin kişilik tiyatro, restorasyonun ardından kentteki kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
44051


Magarsus Antik Kenti’nde, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi koordinesinde 2 yıl önce yeniden başlatılan kazı çalışmaları geçen sene tamamlandı.

Geçen sezon Eski Makedonya Kralı Büyük İskender’in milattan önce 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsia Tapınağı’nın yeri tespit edilen antik kentin tiyatro bölümünde bu yıl restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, 2013 yılında başlayan tiyatro kazısının Kovid-19 süreci ve başka gerekçelerle 2018-2021 yıllarında 4 sezon istendiği gibi gitmediğini anlattı.

Olumsuzluklara rağmen bölgedeki kazıların 6 sezon sürdüğünü ve geçen yıl tamamlandığını belirten Erhan, bu süreçte de tiyatronun restorasyon projesinin hazırlandığını söyledi.

Erhan, son yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kısımların da restorasyon projesine eklendiğini anlatarak, “Öncelikle hızlı şekilde çizimdeki eksikler tamamlandıktan sonra taş restorasyonuna da geçeceğiz. Bizim için hızlı olması daha iyi. Çünkü çok büyük bir antik kent. Anıtsal bir yapıyla başladık. Özellikle Helenistik dönemi kazılarında en büyük konu eğer açığa çıkartıyorsanız oksijenle temasla bozulmalar olabiliyor. Acilen o yüzden taş restorasyonu/konservasyonu gerekiyor.” diye konuştu.

Mevcut tiyatronun gerek taşının dayanıksızlığı gerekse temel bloklarına kadar taşların alınmış olması nedeniyle büyük tahribat olduğunu belirten Erhan, özellikle son 20 yılda restorasyon alanında edinilmiş deneyimle ve teknik personelle tiyatronun restorasyonunun gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Tiyatronun restorasyonun ardından kente büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Erhan, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın uygun göreceği kültürel etkinlikler burada düzenlenebilecek. Özellik Portakal Çiçeği Karnavalı veya diğer festivaller kapsamında konserler yapıldığını düşündüğümüz zaman tiyatro, bu etkinliklere ayrı bir ivme kazandıracak, bölgenin gelişmesine katkı sunacaktır.
KAYNAK AA
 

Adana Karataş Halk Plajı Doldu Taştı​

Adana’nın Karataş ilçesinde bulunan halk plajı, yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarının etkisiyle dolup taştı. Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığı Adana’da, serinlemek isteyen vatandaşlar Karataş Halk Plajı’na akın etti.​

knfds


ın yoğunluğundan faydalanan yerel esnaf da memnuniyetini dile getirdi. Hafta sonu tatilcileriyle birlikte hafta içi günlerde de yaşadı. Plajda adım atacak yer kalmazken, aileler çocuklarıyla birlikte denizin ve güneşin keyfini çıkardı. Bazı vatandaşlar gölgelik alanlarda piknik yaparken, bazıları da denizde serinlemeyi tercih etti. Plaja gelenler arasında bulunan Hande Nur Aksoy, “Bu sıcaklarda başka çare yok. Şehirde kalmak imkansız hale geliyor. plajı bizim için adeta bir kurtarıcı” dedi.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular