Adana Misis Antik Kenti

Ali_Adana

Paylaşımcı Üye

Misis Antik Kenti Hakkında​

’da Ceyhan Nehri Kenarında bulunan ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı zamanda üzerinde bulunmaktadır. Antik kentin tarihi Neolitik Çağ’da başlamaktadır ve söylenilenlere göre bu antik kenti Truva kahramanlarından biri olan Mopsos kurmuştur. Tarihte birçok medeniyetin eline geçen Misis Antik Kenti, başta Hitit, Makedonya, Slevkoslar, Asurlar, Roma, Bizans, Memlükler, Selçuklu ve Osmanlı Devleti olmak üzere tarihte çoğu kültürden izler taşımaktadır. Bir bazilikanın mozaik taban döşemeleri, akropoldeki surlar, hamam, su kemerleri ve dokuz gözlü bir taş köprü günümüze kadar gelmeyi başaran kalıntılar arasındadır. Aynı zamanda Lokman Hekim’in Misis Köprüsü’nden geçerken ölümsüzlük ilacını kaybettiği rivayet edilmektedir. Misis Antik Kenti görülmeye değer bir tarihi kent olmayı sürdürüyor geçen yüzyıllara rağmen. Burada kesinlikle keşfetmeniz gereken çok şey var. Gördüğünüz detaylar sizi fazlasıyla şaşırtacak
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Adana Yüreğir’deki Misis Antik Kenti’nde, Bizans dönemine ait bir kilise kalıntılarında bulunan “Nuh’un Gemisi” mozaiği, MS 4. yüzyıla, Geç Roma dönemine tarihleniyor.
misis1-768x512


Çiçek ve geometrik desenlerle süslenen ve “Nuh’un Gemisi” yazan mozaikte, etrafı iki hayvan alayıyla çevrili bir sandık bulunuyor. Nuh’a dair bir figür görülmüyor.
Misis mozaiği, Nuh’un Gemisi’nin, hayvanları geçit töreninde tasvir eden nadir betimlerinden birini içermesi açısından oldukça önemli. Taban mozaiklerinde, bugüne dek, bu tasvirin yalnızca iki örneği bulundu: Gerasa ve Misis mozaikleri.

Nuh’un Gemisi mozaiği ile birlikte Misis’te bulunan tüm mozaikler, tamir edilip temizlendikten sonra, 1959 yılında “Misis Mozaik Müzesi” olarak ziyarete açıldı.

7000 yıllık geçmişe sahip Misis (Mopsuestia) Antik Kenti, Çukurova Havzası’nın en önemli kentlerinden biri. Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit, Demir Çağı, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Ortaçağ’da yerleşim gören kent, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir merkezdi.

Kaynak arkeofili
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular