Adana-Ulu Cami Ve Külliyesi

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Ulu Camii büyüklüğü ve tarihî açısından Adana’nın önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönem’lerine ait mimarî karakterleri üzerinde toplayan bu eserin üç ayrı kitabesinden, ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır.

146e02a6787e97f3626c88c76206384af15252c2_2_409x500.jpeg


Esas binanın batı tarafındaki giriş kısmını, Ramazan oğlu Halil Beyin yaptırdığı bilinmektedir.

asde.jpg


Giriş kapısının üzerinde kademeli bir sistemle yukarı doğru sivrilen stalâktitli konik çatının Selçuklu mimarisi karakterinde yapılmış olması, XVI. yüzyılda küçük bir beylik halinde bulunan Ramazanoğullar’ının burada önce küçük bir mescit yaptırdığı fakat daha sonra Beyliğin büyümesi ve mescidin yeterli olmaması ile bugünkü esas binanın yapılmış olduğu düşünülmektedir.

re.jpg


Bütünüyle 34,50 x 32,50 metre ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen plânlı olan Ulu Camii’nin batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından avluya girilmektedir. Caminin esas ibadet mekânına ilâveten, bölgenin sıcak oluşu ve daha fazla cemaatin ibadet etmesi düşünülerek avlunun bir kısmı ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir son cemaat yeri haline getirilmiştir. Doğu cephedeki avlu kapısında ve caminin esas mekânının cephesinde, siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak cephe görünüşüne renk katılmıştır. Yarı sivri kemerlerin konturları stalâktit ve bitki motifleri ile süslenmiştir. Enine uzanan dikdörtgen plândaki esas ibadet mekânı, Kıble duvarına paralel konmuş dört sütun ile iki nef (şahın) teşkil etmekte ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır.

4cca8e71a69ead655003aedb0b810c63d032161b_2_690x399.jpeg


Kıble duvarında etrafı siyah mermerden yapılmış bir bordürle çevrilen mihrabı ile bilhassa caminin Kıble duvarını kaplayan XVI. ve XVII. yüzyıla ait çinileri ilk bakışta dikkati çekmektedir.

tr.jpg


Adana Ulu Camii, son cemaat mahalli formundaki harimin batısındaki dikine mekânı ile Adana Hasan Ağa Camisi, Adana Kemeraltı Camisi ve Ceyhan Kurtkulağı Köyü Camisi gibi bazı mahalli eserleri etkilemiştir.

Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtlarından biri olan Adana Ulu Camii’nin altında yer alan esrarengiz kabristan görenleri hayrette bırakıyor.

Adana Ulu Cami, 16 asırdan kalan doğusu Memluk, batısı Osmanlı mimarisi ile dikkat çeken özelliğiyle eşsiz camiler arasında yer alıyor.

Medrese, türbe, imaret, dar’ül hadis, dar’ül şifa, sıbyan mektebi gibi yapıları da içinde barındıran ve Ramazanoğlu Külliyesi’nin bir parçası olan caminin hemen altında ise halk tarafından fazlaca bilinmeyen boş kabirler yer alıyor.

Tarihi caminin altındaki kabristanın, Ulu Cami inşa edilirken Ramazanoğulları fertlerinin burada defnedilmek isteği üzerine yapıldığı ancak hiç kimsenin burada defnedilmediği rivayet ediliyor.
IMG_4651

 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular