Adana - Yumurtalık İlçesi

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Adana Yumurtalık ilcesi Hakkında Herşeyi Buradan paylaşabiliriz

YumurtalıkYumurtalık, Adana’ya yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Adana’nın güneyinde bulunan ilçe, harika plajları ile ön plana çıkmaktadır. 1959 senesine kadar Ceyhan’ın bir beldesi olan Yumurtalık, bu tarihte alınan bir karar ile ilçe statüsüne geçmiştir.

Toplam 24 mahalleden oluşan ilçede, ziyaret edebileceğiniz ve turizm açısından oldukça popüler olan pek çok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır.

Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleyman Kulesi, Kilikya Medeniyeti’nin en önemli liman kentleri arasında yer alan Ayas Antik Kenti, ilçe merkezine sadece 550 m uzaklıkta bulunan Yumurtalık Plajı, harika doğa manzarası ile dikkat çeken Yumurtalık Lagünü Milli Parkı; bu ilçede bulunan tarihi ve doğal güzelliklerdendir.
Blok alıntı
yumurtalik-adana


karataş-4-11
 
Son düzenleme:

Ayas Antik Kenti - Adana​

Antik Kilikya’nın önemli liman kenti olan Aegeae MÖ 1’inci yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. Kentin ayakta kalan eserleri, Ayas Kalesi, Süleyman Kulesi ve Marko Polo İskelesi’dir. Asklepieion adı verilen Helenistik Dönem’e ait olan ayrıca hastane ve tapınak kalıntılarıyla da ünlü olan kenti, Marko Polo doğuya yaptığı geziler sırasında iki kez ziyaret etmiştir.
images (57)


images (56)


images (55)
 
İLÇENİN NÜFUS DURUMU
Sıra NoMahalle AdıNüfusu
1Akdeniz1.537
2Akyuva506
3Asmalı1.070
4Ayas783
5Ayvalık484
6Demirtaş574
7Deveciuşağı608
8Devrişiye1.010
9Gölovası691
10Hamzalı315
11Haylazlı333
12Kaldırım1.207
13Kalemli173
14Kemalpaşa1.213
15Kesmeburun74
16Kırmızıdam221
17Kuzupınarı1.598
18Narlıören375
19Ören741
20Sugözü848
21Yeniköy336
22Yeşilköy1.605
23Yumurtalık279
24Zeytinbeli1.445
Toplam18.026
 
Aigeai, eski dönemde pek bilinmezken Büyük İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesiyle büyük önem kazanan bir kent olmuştur. Bu limanı korumak ve deniz ticareti güvenliğini sağlamak amacıyla biri denizde biri kalede olmak üzere iki kale inşa edilmiştir. Doğal liman özelliğinin yanı sıra haçlı seferleri sırasında ticaretin Doğu Akdeniz’e kayması ile liman Yumurtalık limanı iyice önem kazanmıştır. Tarsus Limanı’nın alüvyonlarla dolarak işlevini yitirmesi de burayı Doğu Akdeniz’in en önemli limanı haline getirmiştir.

VI. yüzyılda kentte ticaret o kadar gelişmiştir ki her yıl 40 gün süren fuarlar yapılmaktadır. Selahaddin Eyyubi’nin Akka’yı fethetmesiyle Hristiyanların doğudaki tek önemli limanı olarak kalan liman uzun dönem önemini korumuştur.

Çukurova’da kaleler genelde yüksek tepelere inşa edilir ve yapımlarında bulundukları yerlerdeki taşlar kullanılırken Yumurtalık Kalesi, deniz seviyesinde yapılmış ve taşlar çevredeki taş ocaklarından getirilmiştir

Sur duvarlarına bakıldığında homojen bir yapıdan çok, farklı dönemlerde zorunluluk ve acele hareket etme mecburiyetinden dolayı farklı yapıdaki unsurlar surların tamiri için kullanılmıştır. Öyle ki saldırılara karşı surları onarmak için sütun parçaları, mezar taşları ve dibek taşları bile kullanılmıştır. Bu durum kalede bir çok toplumun mimari tarzlarının da görülmesine neden olmuştur. Sonuç olarak eski dönem surlarından günümüze pek iz kalmamıştır.

Yumurtalık Kaleleri’ni görmeye gittiğinizde liman boyunca fenere doğru yürüyerek kalenin ayakta kalan kulesi, deniz ve teknelerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmenizi tavsiye ederiz.

Aigeai Antik Kenti

Aigeai Antik Kenti, Büyük İskender’in generalleri tarafından kurulmuştur. Eski Yunanca ’da keçi anlamına gelen Aiks sözcüğünden türemiş bir isimdir. Rivayete göre İskender İssos savaşında keçilerin boynuzlarına meşaleler bağlamış ve Perslerin çok kalabalık bir ordu ile savaştıklarını düşünerek alandan kaçmalarını sağlamıştır. Kentin adı buradan gelmektedir.

Amasyalı Strabon kitabında buradan Aigeai olarak bahsederken, Marko Polo ise Layas olarak bahsetmektedir.

Aigeai’nin en önemli özelliklerinden birisi de dünyanın en büyük 3 Asklepios (tıp tanrısı) tapınağından (diğerleri Hipokrat’ın memleketi olan Kos Adası ile Bergama) birisinin burada olmasıdır. Hastalar burada iyileşmek için tanrılara adaklar adamaktadır ayrıca tıbbi tedavilerin de gerçekleştirildiği bir hastane niteliğindedir. 215 yılında Roma İmparatoru Caracalla, Aigeai kentini ve Asklepios Tapınağı’nı ziyaret etmiş ve burada hastalığından kurtulmuştur. Roma’nın Hristiyanlığı kabul etmesiyle bu mabedi kendi inançları için tehlike olarak gören İmparator Konstantin bu hastaneyi yıktırmıştır.

Ünlü gezgin Marko Polo, Asya seyahatine başlarken 1271 yılında ve seyahatten dönerken 1296 yılında olmak üzere iki kez Ayas’tan geçmiştir. Kentten: doğunun tüm zenginliklerinin toplandığı, iç bölgelerden gelen ipek elbiseler, altın ve baharatların getirilerek satıldığı büyük bir pazaryeri olarak bahseder.

Kız Kalesi

Yumurtalık Kalelerinden denizde bir ada üzerinde olanı Kız Kalesi olarak da bilinmektedir. Mersin’deki Kızkalesi ve İstanbul’daki Kızkulesi için anlatılan efsane burası için de anlatılmaktadır. İtalyan mimarisinin görüldüğü kale limana ek hizmet binası görevi görmüştür. Yapılan araştırmalar neticesinde buranın bir gümrük kontrol noktası olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yumurtalık Limanın’dan tekne kiralarak Kız Kalesi’ni gezebilirsiniz. Kondisyonunuz iyi ise yüzerek veya kıyıdan deniz bisikleti, kano kiralayarak da bu adayı görebilirsiniz.

Kız Kalesi’nin bir başka güzelliği de Marko Polo İskelesi ile birlikte dalgakıran vazifesi görmesidir. Yumurtalık Plajı bu kale sayesinde genelde dalgasız, güvenli ve keyifli bir yüzme deneyimi yaşatmaktadır. Plajda şezlong, şemsiye kiralanmaktadır. Soyunma kabini, duş ve tuvalet mevcuttur.

Yumurtalık (Ayas) Kaleleri Nerededir? Yol Tarifi Bilgileri. Kale’ye Nasıl Gidilir?

Yumurtalık (Ayas) Kaleleri, Adana’nın Yumurtalık İlçesi merkezinde yer almaktadır. Kalelerin Adana’ya uzaklığı 63 km’dir.

Adana’dan Yumurtalık (Ayas) kalelerine gitmek için Karataş Yolu’na çıktıktan sonra yamaçlı yoluna dönülerek sırasıyla Alihocalı, Herekli, Akpınar, Çatalpınar, Haylazlı ve Ayvalık mahalleleri geçilerek Yumurtalık İlçe merkezine ulaşabilirsiniz.

Alternatif bir yol ise Adana-Şanlıurfa otobanını kullanıp Ceyhan gişelerinde otobandan çıkmak ve burada yer alan Yumurtalık (Ayas) tabelalarını takip etmek olacaktır.

Yumuırtalık Kalellerine toplu taşımayla gitmek için 403 numaralı belediye otobüslerini veya Yüreğir Otogarı’ndan kalkan Yumurtalık otobüslerini kullanabilirsiniz.
 
Yumurtalık Halk Plajı

Yumurtalık Halk Plajı, ilçe merkezine yalnızca 550 km uzaklıktadır. Yürüyerek 5 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Yumurtalık Halk Plajı, 2015 yılında mavi bayrak ödülüne layık görülmüştür. Denizi tertemiz ve berraktır. Deniz suyunun sıcaklığı ılık olmakla birlikte ayrıca sığ olduğu için yüzme bilmeyenler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Plaj bölümü ince kumdan oluşmaktadır. Denizin dibi de kum ile kaplıdır.

Plaj, aynı zamanda caretta caretta kaplumbağalarının yaşam alanıdır. Özellikle hafta sonları yoğun kalabalık olduğu için daha sakin zamanlarda gelmek isterseniz, hafta içini tercih edebilirsiniz. Plaj içerisinde yararlanabileceğiniz soyunma kabinleri ve duşluklar bulunmaktadır. Ayrıca plaj çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır.
images - 2024-02-20T193717.592


images - 2024-02-20T193704.328
 
images - 2024-02-20T193857.516


Zeytinbeli Plajı
Zeytinbeli Plajı, ilçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yeniköy Yolu Caddesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Zeytinbeli Plajı’nın uzunluğu 1000 m, genişliği ise 100 m’dir. Temizliği ve sakinliği ile dikkat çeken plaj küçük olmasına rağmen pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Çevresinde yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmeler bulunmadığı için ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda getirebilirsiniz.

Denizi tertemiz ve berraktır. Plaj bölümü kum ile kaplı olmakla birlikte denizin dibi de kumludur. Denizi sığ olduğundan dolayı özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Plajın içerisinde yararlanabileceğiniz soyunma kabinleri, duşluklar ve wc hizmetleri bulunmaktadır. Ayrıca plajın içerisinde piknik yapabileceğiniz ve kamp kurabileceğiniz alanlar
 
Alara (Yüzevler) Plajı

Yüzevler Plajı olarak da bilinen Alara Plajı, ilçe merkezine yaklaşık olarak 2,5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Hüseyin Baykara ve Girme Caddesi üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Alara Plajı, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. 2017 yılında mavi bayrak almıştır. Sığ denizi, hem çocuklar hem de iyi derecede yüzme bilmeyenler için uygundur. Denizi oldukça temiz ve berraktır. Denizin dibi kum ile kaplı olmakla birlikte plak bölümü de kumludur.

Plajın içerisinde yararlanabileceğiniz duşluklar, soyunma kabinleri, wc, cankurtaran gibi hizmetler bulunmaktadır. Şezlong ve şemsiye kiralayabilmeniz mümkündür. Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte güzel bir deniz tatili yapabileceğiniz yerler arasındadır.
images - 2024-02-20T194201.574
 
Süleyman Kulesi, 1536 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edildiği için bu adla anılan askeri amaçlı bir gözetleme ve savunma kulesidir. Süleyman Kulesi’nin Adana Sancak Defteri kayıtlarındaki ismi ise Silahlı Ayas Kalesi’dir.
Süleyman's_Tower


Süleyman Kulesi’nin, İstanbul’dan güneye giden tüccar kervanlarını ve hac kafilelerini korumanın yanı sıra Akdeniz’i gözlemleyerek olası tehlikeleri önlemek ve korsan saldırılarını o dönemler önemli bir ticaret üssü olan Ayas Limanı’na erkenden bildirmek gibi önemli işlevleri olmuştur.

Beşgen planlı olan kule üzerinde küçük gözetleme pencereleri bulunmaktadır.

Son olarak 2016 yılında restorasyon gören kuleye çıkıldığında doğuda Amanos Dağları’ndan batıda Karataş sahillerine kadar geniş bir alana hakim önemli bir konumda olduğu görülmektedir

Süleyman Kulesi’ne Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemileri uğramış yine ünlü Türk Denizcisi Piri Reis haritalarında bu kuleyi ve bulunduğu yeri işaretlemiştir. Süleyman Kulesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar askeri amaçlı kullanılmıştır.

Süleyman Kulesi’nin bir başka özelliği de hemen güneyinde denize bakan yamaçta Helenistik döneme ait kaya mezarlarının görülmesidir. Helenistik dönemde buranın bir Nekropol alanı olduğu düşünülmektedir.

Süleyman Kulesi’ne gittiğinizde muhteşem gün batımı manzarasını seyretmenizi ve fotoğraflamanızı önermekteyiz. Yine özellikle yaz aylarında kulenin hemen yanında bulunan plaj, kayaların korumasıyla dalgasız ve berrak suyuyla yüzmek için güzel bir tercih olacaktır.
KaynakAdanaBaşka
 
Poseidon Mozaiği, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yer alan Aigeai Antik Kenti’nde 2016 yılında bulundu. Yaklaşık 1.700 yıllık mozaiğin üstünde Grekçe yazılmış “Bütün yıkananlar, size selam olsun” anlamı taşıyan bir yazıt yer alıyor.
Pose1-768x512


Bir Roma hamamının soğukluk bölümünde yer alan 11 metrekarelik mozaik, kısmen tahrip olmuş durumda bulundu.
MS 3. ila 4. yüzyıllara tarihlenen mozaiğin ana bölümünde, Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşi, Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen deniz tanrısı Poseidon tasviri yer alıyor. Elindeki trident ile gösterilen Poseidon’un sağında ve solunda ise yunus figürleri görülüyor.
Pose3-768x512


Antik dönemde ‘Kilikya Pedias’ ya da ‘Ovalık Kilikya’ adıyla bilinen ve önemli bir liman kenti olan Yumurtalık İlçesi’ndeki Aigeai Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanıyor. Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanılan kentin, antik dünyanın üç büyük Asklepios Tapınağı’ndan birine ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.
KAYNAK arkeofili.
 
Yumurtalık Lagünü; Adana’nın merkezine 55 km, Yumurtalık ilçesine yaklaşık 30 km, Karataş ilçesine ise 35 km uzaklıkta yer alır.
yumurtalik_lagunu_0


lagun_site


Lagünler, deniz kulağı olarak da bilinir. Dalgaların ya da akıntıların taşıdığı kum ve çakılların koy veya körfez gibi durgun suların önünde birikerek set oluşturması ve bunun sonucunda durgun suyun bağlı olunan deniz ya da okyanustan ayrılmasıyla oluşurlar.
Yaklaşık 17.000 hektarlık bir araziye sahip olan Yumurtalık Lagünü de Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucu oluşmuş bir alan.
akpelikan_site


Tatlı ve tuzlu su bataklıkları, sazlıklar, kumul alanlar, ıslak çayırlar, geniş çorak ve çamur düzlüklerinin bulunduğu lagün aynı zamanda Halep çamının Türkiye’de doğal yayılış gösterdiği nadir alanlardan biri.
Lagün; toy, flamingo, ak pelikan, yaz ördeği, turaç, turna, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, mahmuzlu kız kuşu, küçük sumru ve İzmir yalıçapkını gibi birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Lagünde kuş türlerinin yanı sıra Nil kaplumbağası, benekli kaplumbağa, soyu tükenmek üzere olan iribaş deniz kaplumbağası ve yeşil kaplumbağa gibi sürüngen türleri; gece ve toprak kurbağası gibi iki yaşamlılar; Anadolu gelengisi, Avrasya su samuru, vaşak, yaban keçisi ve yarasa gibi memeli hayvanlar da yaşıyor. Bu yarasa türlerinden biri de uzun parmaklı yarasalar.
Günümüzde millî park statüsünde olan Yumurtalık Lagünü birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapması nedeniyle önde gelen biyoçeşitlilik alanlarından biri sayılıyor. Lagün ayrıca kuş göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı kuş göçlerinin güvenilir bir şekilde tamamlamasında önemli rol oynuyor.
bilimgenc.tubitak.gov.tr
 

Yumurtalık Sahillerinde Çay-Simit 5 TL​

Yumurtalık Belediye Başkanı Erdinç Altıok, sahillerdeki büfelerde tüm vatandaşlar için çay-simit ikilisini 5 TL yaptı.​

Ekli dosyayı görüntüle 50043

Belediyesi’nin markalaştırdığı ve deniz kenarına kurulan ‘Güney Yıldızı’ büfelerinde vatandaşlara çay-simit 5 TL’den satışa sunuluyor.
Halkın alım gücünün düştüğü bu süreçte çay-simit hesabı yapılırken halkçı belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Yumurtalık Belediye Başkanı Erdinç Altıok, “Halkımız her şeyin en iyisine layık. İlçe sakinlerimiz ve tüm misafirlerimiz için artık yeni şeyler yapılması gerektiğini bilerek, görerek hareket ediyoruz. Önce lerimizi temizledik. Vatandaşın rahat hareket edebilmesi için duşları, tuvaletleri yeniledik. Ailelerin nefes alabilmesi için plajlarda ‘Aile Alanı’ oluşturduk. Dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi, öğrencilerimizi, kadınları, çocukları düşünerek şimdi de bir çay bir de simit fiyatını 5 TL yaptık. Tüm hemşehrilerimiz ‘Güney Yıldızı’ büfelerinde denize karşı çaylarını yudumlayabilir, simitlerini gönül rahatlığıyla yiyebilir. Türkiye’de ilk ve tek olduğunu düşündüğümüz bu uygulamanın örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

Simit ve çay satışlarının Ayas Merkez Sahil’de başladığına dikkat çeken Başkan Erdinç Altıok, “Simiti, çayı kim sevmez ki? Herkes sever, sever de son zamanlarda herkes yiyemez, içemez oldu. İşte tam da bu sebeple, herkes yesin, içsin diye Güney Yıldızı’nda çay-simit sadece 5 TL. Tüm vatandaşlarımıza afiyet olsun” ifadelerini kullandı.

Başkan Altıok, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın desteğiyle uyum içerisinde belediyecilik hizmetlerini çeşitlendirdiklerini, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrıları doğrultusunda da halk için halkçı belediyecilik yapmaya devam edeceklerini, Güney Yıldızı Büfesi’nde vatandaşlar için yeni, sağlıklı, ucuz ürün sürprizleri hazırlığında olduklarını sözlerine ekledi.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular