Amazon

Emir

Moderatör
Moderatör

Amazon Nedir?

image


Amazon , perakendeden bilişim sektörüne kadar çeşitli alanlarda hizmet sunan dünyaca ünlü bir şirket. Geniş ürün yelpazesiyle Amazon giyim, kozmetik, gıda, elektronik ve daha pek çok kategorideki farklı ihtiyaçları alıcılarla buluşturuyor. Şirket bunun yanı sıra yazılım geliştirme merkezleri, müşteri hizmetleri ve veri merkezi gibi alanlarda da hizmet sağlıyor.

Amazon’u Kim Kurdu?

image


Dünya çapında faaliyet gösteren Amazon, Amerikalı girişimci Jeff Bezos tarafından kuruldu. 1986’da Princeton Üniversitesinden elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi mühendisliği dallarından lisans derecesiyle mezun olan Jeff Bezos, çevrim içi bir kitapçı kurmaya karar verdi. Şirketi ilk olarak “Cadabra” adıyla kuran Jeff Bezos, daha sonra Güney Amerika’daki Amazon Nehri’den ilham alarak isim değişikliğine gitti.

Amazon Ne Zaman Kuruldu?

Amazon, 5 Temmuz 1994 tarihinde Washington’da kuruldu. Amazon şirketi, kitap satışının ardından 1998 yılında çevrim içi müzik ve video satışına da yöneldi. Ardından ürünlerini diğer tüketim mallarını da kapsayacak şekilde genişleten Amazon, yıllar içinde hem kendi ürünleriyle hem de satın aldığı şirketlerle bir dünya devi olmayı başardı.

Amazon Ne Satıyor?

Perakende devlerinden biri olan Amazon kozmetikten evcil hayvan ürünlerine, mobilyadan gıdaya, temizlik malzemelerinden kitaplara kadar aklına gelebilecek neredeyse her ürünü satıyor. Ancak Amazon bir e-ticaret platformu olmasının ötesinde farklı iş kollarında da hizmet sunuyor.

Amazon Ne İş Yapar?

Amazon, internet tabanlı dev bir kuruluş olarak e-ticaret, bulut bilişim, çevrim içi reklamcılık, dijital yayıncılık ve yapay zeka alanlarına odaklanan bir şirket. Hadi, Amazon’un ne iş yaptığını anlamak ve hangi alana yatırım yapacağını öğrenmek için bu şirketi daha detaylı inceleyelim!

E-Ticaret

  • : , dünyanın en büyük çevrim içi perakende platformlarından biri. Müşteriler üzerinden her alanda geniş bir ürün yelpazesine erişebiliyor ve çeşitli kategorilerde alışveriş yapabiliyor.
  • Amazon Prime: Üyelere bir dizi avantaj sunan abonelik hizmeti Amazon Prime ücretsiz ve hızlı kargo hizmeti, Prime Video, Prime Music, Prime Reading gibi içeriklere ve öncelikli tekliflere erişim sunuyor.
  • Amazon Marketplace: Amazon, üçüncü taraf satıcılara kendi platformunda ürün satma imkanı sağlıyor. Yani Marketplace, küçük işletmelerin ve bireylerin kendi ürünlerini Amazon üzerinden satmalarına olanak tanıyor.
  • Amazon FBA (Fulfillment by Amazon): FBA, satıcıların ürünlerini Amazon’un depolarına göndermeleri, depolama ve paketleme gibi lojistik işlemleri üstleniyor. Bu sayede satış yapan kullanıcılarının işlerini minimum çabayla büyütmelerine imkan sağlıyor.
  • Amazon Advertising: Amazon satıcılar için reklam hizmetleri de sunuyor. Satıcılar Amazon’da daha fazla görünürlük elde etmek için reklam kampanyaları oluşturabiliyor ve bu reklamları optimize edebiliyor.
  • Amazon Pay: Amazon Pay, müşterilerin Amazon hesapları üzerinden çevrim içi ödemeler yapmalarını sağlayan bir hizmet. Kullanıcılar Amazon Pay ile diğer çevrim içi mağazalarda ödeme yapabiliyor.

Bulut Bilişim Hizmetleri

Amazon Web Services (AWS), Amazon’un bulut bilişim hizmetlerini sağlayan platformu. AWS, bir dizi farklı hizmet sunarak şirketlere, geliştiricilere ve bireylere esnek, ölçeklenebilir ve güvenli bir bulut altyapısı sağlıyor. Bunun yanı sıra teknik altyapı, bilgi işlem yapı taşları ve araçları da sunuyor.
  • Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud): Kullanıcılara ölçeklenebilir bir hesaplama gücü sunan EC2, sanal sunucuların sağladığı bir hizmet. Bu hizmet işletmelerin uygulamalarını çalıştırmak, veri analizi yapmak, web siteleri barındırmak gibi birçok hesaplama ihtiyacını karşılıyor.
  • Amazon S3 (Simple Storage Service): Kullanıcılara depolama hizmeti sunan S3, birçok uygulamanın arkasındaki depolama ihtiyacını gideriyor.
  • Amazon DynamoDB: Bu hizmet, tamamen yönetilen bir NoSQL veri tabanı sunuyor. Amazon DynamoDB, kullanıcılara yüksek performans, otomatik ölçeklendirme ve hızlı veri erişimi sağlıyor.
  • AWS Lambda: Sunucu tarafından kod çalıştırmayı sağlayan bu hizmet, uygulama kodlarını yüklüyor ve işlemleri tetikleyen olaylara yanıt olarak otomatik bir şekilde çalıştırabiliyor.
  • Amazon CloudFront: Dünya genelinde hızlı ve güvenli içerik dağıtımı sağlayan Amazon CloudFront hizmeti sayesinde kullanıcılar web siteleri, uygulamalar ve diğer içerikleri AWS küresel ağı üzerinden hızlıca dağıtabiliyor.
  • Amazon SNS (Simple Notification Service): Anlık bildirimlerin gönderilmesini ve alınmasını sağlayan bu hizmetle e-posta, SMS, mobil cihazlar ve diğer kanallar aracılığıyla bildirim gönderme işlemleri yapılabiliyor.

Yapay Zekâ Uygulamaları

  • Alexa: Amazon’un ses tabanlı sanal asistan sistemi Alexa, dil işleme ve konuşma tanıma teknolojilerini kullanıyor. Bu sayede kullanıcıların sesli komutlarını anlıyor ve verilen görevleri yerine getirebiliyor.
  • Amazon Rekognition: Görüntü ve video analizi için kullanılan bu hizmet yüz ve nesne tanıma, görüntü ve video analizi gibi yapay zeka tekniklerini kullanıyor. Örneğin; Amazon Rekognition ile güvenlik kameraları yüz tanıma işlemini gerçekleştirebiliyor.
  • Amazon Go: Perakande mağazalardaki alışveriş deneyimini iyileştirmek için tasarlanan Amazon Go kasiyersiz alışveriş yapma imkanı sunuyor. Müşteriler mağazaya girdikleri sırada Amazon Go uygulamasını açarak alışverişlerini yapıyor ve çıkışta hesabı otomatik olarak ödeyebiliyor.
  • Amazon Polly: Yapay zeka tekniklerini kullanarak metni konuşmaya çeviren Amazon Polly, farklı dillerde gerçekçi seslerle konuşma sentezliyor.
  • Amazon Forecast: Makine öğrenimi tekniklerini kullanarak talep tahmini yapabilen Amazon Forecast, şirketlerin verilerini inceleyerek gelecekteki müşteri taleplerini tahmin etmeyi sağlıyor.

Elektronik Eşya Üretimi

  • Amazon Echo: Echo kullanıcıların sesli komutlarına yanıt veren, müzik çalan, hava durumu bilgisi paylaşan, haber okuyan ve akıllı ev cihazlarını kontrol eden bir akıllı hoparlör sistemi. Alexa isimli yapay zeka asistanı da bu hoparlör sisteminin içerisinde bulunuyor.
  • Amazon Kindle: Amazon’un elektronik kitap servisi olan Kindle, e-kitapları yüksek çözünürlüklü ekranlarda okumayı sağlıyor.
  • Amazon Fire Tablet: Amazon’un tablet serisi olan Fire Tablet ile internete bağlanma, uygulama çalıştırma, müzik dinleme, dizi izleme ve oyun oynama gibi çeşitli aktiviteler yapılabiliyor.
  • Amazon Fire TV: Televizyona bağlanan bir medya oynatıcı olan Amazon Fire TV çeşitli film, dizi ve video oyunlarına erişim imkanı sunuyor. Ayrıca Alexa entegrasyonuyla sesli komutlara da yanıt veriyor.
  • Ring: Amazon tarafından satın alınan Ring, akıllı ev güvenlik sistemleri üretiyor. Ring ile kullanıcılara evi uzaktan izleme ve çeşitli güvenlik önlemleri alma imkanı sunuluyor.

Medya Servis Hizmetleri

  • Amazon Prime Video: Üyelerine özel binlerce dizi, film ve orijinal içerik sunan Amazon Prime Video ile seçilen programlar çevrim içi olarak telefon, tablet veya televizyonlardan izlenebiliyor.
  • Amazon Music: Abonelerine geniş bir müzik kataloğu sunan Amazon Music, müzik yayını yapma ve müzik satın alma hizmeti sağlıyor.
  • Audible: Amazon’a ait bir sesli kitap ve podcast platformu olan Audible, mobil cihazlardan erişim sağlanabilen sesli kütüphane hizmeti sunuyor.
  • Twitch: Popüler bir canlı yayın platformu olan Twitch video oyunları, müzik ve diğer eğlence alanlarında canlı yayın yapmayı sağlıyor.
  • Amazon Books: Bazı bölgelerde bulunan Amazon Books ile kitapseverler fiziksel kitap alışverişi yapabiliyor.
Kaynak:
 

İtalya Rekabet Kurumundan Amazon’a 10 milyon avro ceza​

İtalyan Rekabet Kurumu (Antitrust-AGCM), ABD merkezli çevrim içi satış platformu Amazon’a adil olmayan ticari uygulamaları gerekçe göstererek 10 milyon avro ceza verdi.​

Rekabet Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, Amazon’un İtalya’daki internet sitesi üzerinde birçok ürün için satın alma seçeneğinin “tek seferlik” yerine otomatik olarak "yinelenen periyodik satın alma"ya ayarlandığına dikkat çekilerek, bunun da tüketici tercihlerini önemli ölçüde kısıtladığı ve tüketiciyi gerçekten ihtiyacı olmasa da o ürünü almaya teşvik ettiği belirtildi.

Kurumun, bu nedenle Amazon’a 10 milyon avro ceza verdiği bildirildi.

Cezadan Amazon’un yan kuruluşları Lüksemburg merkezli Amazon Services Europe ve Amazon EU’nun da etkilendiği kaydedildi.

İtalyan ANSA ajansında çıkan haberde, Amazon’un, bu cezaya itiraz etme niyetinde olduğu ifadesi yer aldı. Şirketin, karara katılmadığı, cezaya konu olan “Abone ol ve tasarruf et” programı sayesinde müşterilerinin tasarruf ettiğini savunduğu belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Amazon’dan tarihi başarı: Piyasa değeri 2 trilyon doları aştı​

Amazon’un hisseleri dün yüzde 4’e yakın yükseliş kaydetti. Şirketin piyasa değeri ilk kez 2 trilyon doları geçti.​

ABD’li e-ticaret devi Amazon, 27 Haziran 2024 Çarşamba günü tarihi bir başarıya imza attı ve piyasa değeri ilk kez 2 trilyon doları aştı.

Bu yükselişle Amazon, Microsoft, Apple, Nvidia ve Alphabet’in ardından dünyanın en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.

Amazon hisseleri, Wall Street’te yüzde 3,9’luk artışla 193,61 dolara yükselerek bu rekoru kırdı.

Yapay zeka etkisi

Şirketin bu başarısında, yapay zeka yatırımları ve bulut bilişim hizmetlerindeki büyümesi önemli rol oynadı.

Son yıllarda Amazon, yapay zeka tabanlı ürün ve hizmetlere yatırım yaparak bu alanda lider konuma gelmeye çalışıyor.

Amazon’un 2 trilyon dolarlık kilometre taşını aşması dört yıldan fazla sürdü. Şirketin piyasa değeri 2020’de 1 trilyon dolara ulaşmıştı.

Amazon’un hisseleri bu yıl, şimdiye kadar yüzde 27,5 artış kaydetti. Şirket, bu performansı ile teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksini geride bıraktı. Nasdaq, bu yıl yüzde 18’lik artış kaydetmişti.

Kaynak: En Son Haber
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
Emir Dijital İçerik Platformları 0 182
crypton Samsun 0 91

Benzer konular