Ankara Palas Müzesi

crypton

Paylaşımcı Üye

Ankara Palas Müzesi​

görüntü


görüntü


Cumhuriyet döneminin başkentteki simge yapılarından Ankara Palas, 1927’de açılmıştır. Uzun yıllar üst düzey yabancı heyetler ile uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmıştır. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında olması nedeniyle politikanın merkez noktası olmuştur. 1930’larda milletvekilleri, sanatçılar ve gazeteciler burada buluşur, günlük politika değerlendirmelerinde bulunurlardı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Meclis konuşmalarından sonra günün yorgunluğunu bu binada giderir, burada toplantılar yapardı. Atatürk’e göre Ankara Palas, “Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere” idi. Atatürk, manevi kızı Nebile Hanım’ın düğününü ve onunla meşhur dansını Ankara Palas’ta yapmıştı.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mebusan Kulübü olarak yapılması düşünülen Ankara Palas’ın ilk tasarımı Mimar Vedat Tek tarafından hazırlanmıştır. 1924 yılında temeli atılan, ancak Vedat Bey işi bırakınca yarım kalan tarihî yapı, Mimar Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre tamamlanmıştır. Vakıflar İdaresi’ne devredilen bina, 17 Nisan 1927 günü 120 yatak kapasitesi ile otel olarak hizmete girmiştir. 1930’larda siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçıların buluşma mekânı olduğu gibi yurt dışından gelen resmî heyet ve konukları ağırlama işlevini de üstlenmiştir. Bilhassa İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes, Ankara Palas’ı sıklıkla kullanarak burada davetler vermişlerdir.

1975’e kadar otel olarak işletilmiştir. 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanılmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş ve 29 Ekim 1983 günü düzenlenen kabulle Ankara Palas Devlet Konukevi olarak hizmete açılmıştır. Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık eden Ankara Palas, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Ankara Palas, projeler tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ankara Palas’ta ağırlanmış önemli konuklar arasında şu isimler yer alır: İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Emir

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı​

Cumhuriyet’in ilk yıllarının anıtsal yapılarından Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı.​

22.02.2024-Ankara

Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı


Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığınca restorasyonu tamamlanan müze, pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 saatlerinde gezilebilecek.

Ramazan Bayramı sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek müzede, tablolar, saatler, teknolojik araçlar, gümüşler, sofra takımları, yazma ve matbu eserler, Atatürk’ün kullandığı eşyalar, diplomatik hediyeler, Hereke dokumaları, Beykoz camları, Yıldız porselenleri, madalya ve nişanlar, mühür ve sikkeler, hazine koleksiyonundan seçkiler yer alıyor.

Atatürk’ün kullandığı oturma takımı, çalışma masası ve şahsi eşyaları, Osmanlı sultanlarına takdim edilen özel hediyeler, albümler ile Palas’ta kullanılan yemek takımlarıyla kurulmuş yemek masası, müzede öne çıkan eserler arasında bulunuyor.

008_2024%2F10_Subat%2F14_Subat%2F05%2F20240222_2_62667093_98003168.jpg

“Yenilenmiş, çok da güzel olmuş”​

Müzeyi ziyaret eden öğrenci Kadir Erşeker, Cumhuriyet Caddesi’nden geçerken Ankara Palas’ın kapalı olmasının kendisini üzdüğünü, bugün açıldığını görünce heyecanla içeri girdiğini söyledi.

008_2024%2F10_Subat%2F14_Subat%2F05%2F20240222_2_62667093_98003169.jpg


Özellikle Osmanlı’nın son ve Cumhuriyet’in ilk dönemine ait diplomatik hediyelerin sergilendiği alanın ilgisini çektiğini belirten Erşeker, “Birkaç yıl boyunca kapalı kalan Ankara Palas yenilenmiş, çok da güzel olmuş.” dedi.

Herkesi müzeyi gezmeye davet eden Erşeker, “Genel olarak yapının kendisi adeta bir eser gibi. Burayı incelemek yani yerden baktığınızda parke, yukarı baktığınızda camlar bile tek başına eser olarak incelemeye değer.” ifadelerini kullandı.

008_2024%2F10_Subat%2F14_Subat%2F05%2F20240222_2_62667093_98003170.jpg

“Düzenleme son derece iyi”​

Ziyaretçilerden Funda Törün de “Her zaman önünden geçtiğim, içine girme şansım pek olmayan bir mekanın gezilebilir olması çok hoşuma gitti. Düzenleme de bence son derece iyi olmuş.” dedi.

“Ufak tefek eksiklerin” de bulunduğunu ifade eden Törün, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında liderimizin kullanmış olduğu eşyaları yakından görmek insana ayrı bir heyecan veriyor.” diye konuştu.

008_2024%2F10_Subat%2F14_Subat%2F05%2F20240222_2_62667093_98003173.jpg


İlhan Dokuyucu ise en çok Japonya’dan gelen diplomatik hediyelerin dikkatini çektiğini belirterek, Cumhuriyet dönemine ait izlerin bulunduğu müzenin gezilmesini tavsiye etti.

Öğrenci Ayşenur Şaylı, sergilenen eserleri çok beğendiğini dile getirdi.

 

Ankara Palas Müzesi açıldığı günden bu yana yaklaşık 50 bin kişiyi ağırladı​

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı, Ankara Palas Müzesinin açıldığı günden bu yana 49 bin 760 kişiyi ağırladığını bildirdi.​

23.03.2024 - Ankara

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen ve 21 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle ziyarete açılan Ankara Palas’ı, açıldığı günden bu yana 49 bin 760 kişi gezdi.

Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas’ın binlerce ziyaretçiyi ağırlamasında merkezi konumu etkili oldu. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında yer alan müze, tarihe meraklı ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi.
görüntü


Müzenin, açıldığı günden bu yana ücretsiz olarak gezilebilmesi de ziyaretçi sayısını artırdı. Pazartesi dışında her gün açık olan müzenin ziyaretçi akışı dikkate alındığında, hafta sonları sayının daha da yükseldiği gözlendi.
Ankara Palas Müzesi, Milli Saraylar koleksiyonlarında yer alan 16 - 19. yüzyıllara ait seçkin eserlerin yanı sıra Atatürk’ün kullandığı ve erken Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan eserlere ev sahipliği yapıyor.

Müzede Cumhuriyet ve Osmanlı dönemine ait eserler bir arada sergileniyor. Cumhuriyet dönemi Türk portre ressamlığında önemli yeri olan 1914 Kuşağı sanatçılarından İbrahim Çallı ve Feyhaman Duran’ın tabloları müze koleksiyonunu zenginleştiren eserler arasında. Ankara Palas’ın duvarlarını süsleyen saatler de ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaracak nitelikte.

Atatürk’ün kullandığı eşyalar da sergileniyor​

Osmanlı sarayında ve Ankara Palas’ta kullanılan Avrupa yapımı gümüş takımlar ise müzenin dikkati çeken eserlerinden. Halife Abdülmecid Efendi Kütüphanesinden derlenen yazma ve matbu eserler ile Atatürk’ün kullandığı eşyalardan oluşturulan seçki ve çok daha fazlası da müzede yer alıyor.

Yeni kurulan Cumhuriyet’in modern yüzünü temsil eden Ankara Palas Müzesi, 1000 metrekareyi bulan kapalı alanda sergilenen 1200’e yakın esere ev sahipliği yapıyor.

Müze, açılışa özel olarak alınan kararla Ramazan Bayramı tatilinin bittiği 15 Nisan’a kadar pazartesi dışında her gün 9.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. İsteyen ziyaretçiler, müze girişinde sunulan sesli rehber hizmetinden yararlanabiliyor.

 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular