Antalya-Serik

crypton

Paylaşımcı Üye
Serik

görüntü


görüntü


görüntü


Serik Tarihi
1925-1926 kayıtlarında nahiye statüsünde olan Serik, Cumhuriyetin ilk yıllarında 30 Mayıs 1926 tarihinde kabul edilen, 26 Haziran 1926 tarih ve 404 nolu Resmi Ceride (Bugünkü Resmi Gazete) 'de yayınlanan 877 numaralı 'Teşkilat-ı Mülkiye Kanunu’nun ikinci maddesinde dört numaralı cetvele kayıtlı, yeniden teşkil edilen 18 kaza arasında yer almıştır. Bu kanuna göre Kökez, Belpınar ve Kürüş Mahallerinden oluşan Serik kazası 26 Haziran 1926 tarihinde kurulmuştur.1926-1927 yılı kayıtlarına göre Serik’in ilk Kaymakamı Rifat Bey, Malmüdürü Nüzhet Bey’dir.
1926 yılında Serik’te Belediye Teşkilatı, Adliye, Özel İdare, Tarım, Ziraat, Orman Teşkilatı, tek doktor ve belediye ebesi ile hizmet veren Hükümet Tabipliği, Jandarma Bölük Komutanlığı, Kökez Mahallesi, Yeni Mahalle, Belpınar Mahalle Muhtarlıkları oluşturulmuş olup Serik’te tek nahiye Gebiz Nahiye Müdürlüğü ile Jandarma Karakolu ve Yanköy Köyünde asayiş karakolu bulunmaktaydı. 1928 yılı Dâhiliye Vekâleti kayıtlarına göre, Serik İlçe Merkezine 56, Gebiz Nahiyesinde 21 olmak üzere Serik Kazasına 77 köy bağlı idi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında bazı köylerin birleştirilmesi ve köy statüsünde olan bazı aşiretlerin iskân edilerek bir köyün mahallesi konumuna düşürülmesi Serik kazasının nahiyelerine bağlı köy sayısının düşmesine sebep olmuştur. 1940 yılına gelindiğinde merkez ilçeye 43, Gebiz Beldesine 18 köy olmak üzere 61 köy bağlıydı.

Halen Serik; İlçe Belediyesi ve 66 Mahalleden oluşan 129.418 nüfusa sahip, Antalya’nın 6. büyük ilçesi konumundadır.

Bugün ilçe bazında kuruluşunu tamamlamış ve faaliyette bulunan Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi, Devlet Hastanesi, Malmüdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Halk Kütüphanesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürlüğü, PTT Müdürlüğü, AKEDAŞ İşletme Müdürlüğü, DSİ Başmühendisliği, Türk Telekom İşletme Şefliği, Kadastro Şefliği gibi kurumlarımız marifetiyle halkımızın ihtiyaç ve sorunları giderilmekte, devletin hizmet ve görevleri yerine getirilmektedir.

Yine Devletin Adalet hizmetleri bağımsız yargı kuruluşlarımız tarafından yerine getirilirken yerel anlamda halkın ihtiyaç ve sorunlarının gidermek üzere 1 ilçe 9 belde olmak üzere 10 Belediye teşkilatımız bulunmaktadır. Adli ve Askeri teşkilatı dışında Genel ve Yerel İdare kuruluşlarının yönetim ve genel koordinasyonu ile kurumlar arası eşgüdümün sağlanması hizmetleri Merkez Mahallesi Atatürk Caddesinde bulunan ve 1946 yılında inşa edilen Hükümet Konağı merkezli olarak sürdürülmektedir.

Kaynak:T.C Serik Kaymakamlığı
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar