Aydın - Karacasu

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Alıntı:

Karacasu İlçemizin Tarihçesi :

Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgulardan bölgede yerleşimin Geç Neolitik döneme uzandığı, Batı Anadolu’yu Akdeniz ve İç Anadolu’ya bağlayan yol üzerinde bugünkü Geyre Mahallesi civarında kurulan sırasıyla Lelegonpolis, Megapolis ve Ninoe olarak adlandırılan yerleşim bölgesinin M.Ö. 2. yüzyıldan itibaren Aphrodisias olarak adlandırılmaya başlanıp, Roma İmparatorluğu döneminde mermer ocakları, heykel atölyeleri ve felsefe okulu ile ön plana çıkarak, bölgede önemli bir merkez haline geldiği anlaşılmaktadır.

1071 Malazgirt Savaşı sonrasında ilçe ve çevresi Türk boylarınca iskan edilmeye başlanıp, Selçukluların Dağhan kabilesine mensup Eymür Aşireti bugünkü Ataeymir Mahallesi civarına yerleşmiş; Ayhan Kabilesi Yazırlı Boyu bugünkü Yazır Mahallesi ve civarını; bu boydan gelen “Karasül Oymağı” ise bugünkü merkez Cuma Mahallesinin bulunduğu yerde “Karacasu Karyesi” (köyü) nü yurt edinmiştir.

11-13. yüzyıllar arasında bölge dört kez Selçukluların eline geçmiş, Selçuklulardan sonra da sırasıyla Anadolu Selçuklu Devleti, Menteşeoğulları ve Aydınoğulları Beylikleri bölgeye egemen olmuşlar, 1413 tarihinde II.Murat Karacasu’yu Osmanlı İmparatorluğu’na katmıştır.

Yenişehir kazasına bağlı bir karye olan Karacasu, 1864 yılında Nazilli Kazasına bağlı bir nahiye, 1867 yılında da “İlçe” olarak Aydın İline bağlanmıştır.

İlçemiz Hükümet Konağı 1981 yılında yapılmış olup, Hükümet Konağında engelli rampası ve engelli asansörü mevcut ve kullanılır durumdadır.

Karacasu İlçesi, doğusunda bulunan Babadağ ile batısında bulunan Karıncalı Dağı arasında kalan ve yer yer dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip yaklaşık 40 km uzunluğundaki vadide kurulmuştur.

İl Merkezine 90 km mesafede bulunan Karacasu İlçesinin doğusunda Denizli-Babadağ, batısında Aydın-Bozdoğan, kuzeyinde Aydın-Kuyucak, güneyinde ise Denizli-Tavas ve Kale İlçeleri yer almaktadır.

İlçenin en önemli akarsuyu Dedeler Köyünden çıkıp Büyük Menderes Irmağına dökülen Dandalaz Çayı’dır.

İlçenin rakımı 600 metre olup en yüksek noktası Karıncalı Dağı’dır. İlçenin yüzölçümü, 727 km²’dir. İlçenin iklimi, Akdeniz İklimi özelliklerini taşımaktadır. Ancak, rakımın kısmen yüksek olması nedeniyle, Aydın İlinin diğer bölgelerine göre kış mevsimi daha soğuk, yaz mevsimi ise daha serin ve kuraktır.

Kaynak:

 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular