Bilim Dünyası Haberleri 📺

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Koyun Dolly, bilim insanlarının nüklear transfer sürecini kullanması sayesinde dünyaya geldi. Somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvan olması bakımından dimağımızdan silmeye kıyamayacağımız bir örnek oldu kendisi. Özetle söylememiz gerekirse, Dolly, bu korkutucu sürecin ilk üretimi oldu.
D


Özellikle, İngiliz bilim insanları embriyolog Ian Wilmut ile biyolog Keith Campbell’ın isimlerini dünyaya duyuran bu gelişme, ilk kez bir memelinin klonlama yöntemi ile hayata gelmesini anlatıyor.

Dolly, pek çok bilim insanını bir araya getiren bu süreç sonucunda, 5 Temmuz 1996 tarihinde dünyaya gelmişti. Üstelik o günlerde kadar meşhur olmuştu ki… Hatta bu hayvan, o günlerde, BBC News ve Scientific American’ı da kapsayan pek çok kaynağa göre “dünyanın en ünlü koyunu” idi. E kolay değil tabii; yepyeni bir gelişmeye tanık olmuştuk hepimiz. Kimimizde heyecan yaratan bu olay, kimimizde ise endişeye yol açmıştı. Aslında hepimiz haklıydık da…

Konuya dönersek, bilim insanları Dolly’nin dünyaya gelmesi için donör olarak kullandıkları hücreyi, hayvanın meme bezinden almışlardı. Böylece vücudun spesifik bir bölgesinden alınan hücrenin bütün bir bireyi yeniden yaratabileceğini anladık. İnsanlık, bu sayede sağlıklı bir klonu üretilebileceğini de kanıtlamış oldu.

Bu süreçte başrol oynayan isimlerden biri olan Wilmut’un şu sözleri de kulaklarımızda hatıra olarak kaldı: “Dolly’İ bir meme bezi hücresinden türettik ve haliyle biz de, Dolly Parton’ınkilerden daha etkileyicisini düşünemedik.”

Bir koyun ortalama 12 yıl yaşarken Dolly, 6 yaşına geldiğinde ötenazi kararı sonrası ebedi uykuya geçti. Çünkü hayvanın akciğer kanseri teşhisi vardı. Ama Dolly, 6 yıllık kısa ömründe tarihin en ünlü hayvanlarından biri olmayı başardı.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular