Bursa - BursaRay’ın Durmazlar (Durmaray) GreenCity Vagonları (Yerli Vagonlar)

Kodra

Paylaşımcı Üye
Bu başlıkta BursaRay’ın Durmazlar (Durmaray) GreenCity Vagonları hakkında her şeyi paylaşabilirsiniz.

Araçlar 2015 yılında yapılan ihale ile alınmıştır. Bursa’lı Durmazlar makinenin DurmaRay markası adında GreenCity modeli olarak üretilmiştir. Yerli üretim Siemens altyapılı vagonlardır. Toplam 60 adettir. BursaRay’ın kurumsal rengi olan açık yeşil renklerdedir. Siemens altyapılıdır. Araçlar ilk teslim edildiğinden beri 8 yıldır hem iç hemde dış aksam olarak sürekli revizyona girmiştir. Kronik sorunları aşırı çoktur say say bitmez. İlk araç 2016 yılında son araç da 2018 yılında teslim edilmiştir. Bütün koltukları tek yöne bakmaktadır. Araçların hepsi bire bir aynı değildir. Bazı farklılıklar:
  1. İlk ve son parti araçların koltukları sert ve sağlamdır diğer partilerin koltukları aşırı esneyip kırılacak gibi oluyor.
  2. İlk parti araçların üstünde Burulaş, Büyükşehir belediyesi vs. yazarken diğer araçlarda sadece filo numarası yazmaktadır.
  3. Araçlarda 2 farklı tipte ekran vardır. İlk tipte kalın çerçevelidir. Sonrasında sağ ve solda çerçeve olmayanları takılmışıtır. Son araçlarda ise ekran hiç yoktur.
Vagonlardaki Başlıca Kronik sorunlar:
  1. Vatman kabinlerinin dış kapı kilitleri kapıyı tutamaz. Her sette en az bir kapı açık şekilde sefer yapmaktadır. Eskisi kadar çok olmasa da halen açık kapı gidenler olmaktadır.
  2. Yolcu kapıları vaktinde çok aşırı arızalanıyordu. Hatta kapıya yapıştırmak için bi’ tomar “kapı arızalı” yapıştırması basmışlardı. Ve kapılar aşırı sert açılmaktaydı. Son zamanlarda aşırı sert açılma ve arızalanma sorunu kalmadı.
  3. Araçlar ivmelenirken ya da yavaşlanırken karoserinden çok fazla çeliğin esneme sesi geliyordu. Son zamanlarda ses çok azaldı ama zaman zaman gelmekte yine.
  4. Koltuklar… Bu vagonların koltukları ve koltuk düzenleri hakkında yıllarca aşırı tartışıldı. Ama sonuç olarak hiç bir şey yapılmadı. Bir sürü koltuk şeyi var o yüzden genel madde yazdım sadece.
  5. Trimlerin sürekli kırılması ve trim arkalarının boş olması. Fitillerin vs.lerin uygunsuz şekilde yapılması. Cam kilit karşılıklarının kopması (Diğer vagonlarda açılırı komple çeviren kısım varken bunlarda sadece bir parça plastik vardır.) Bu da çok fazla olduğu için tam girmeyeceğim.
  6. İç boyalı aksamların hepsinde boya atması. 20+ yıllık Siemens B80 vagonlarda bile olmayan şekilde boya atması var.
Geçmişten günümüze Vagonlardaki BAZI değişiklikler:
Bu değişiklikler o kadar fazla ki belediye bile artık not almayı bırakmıştır. Ben sadece gözüme çarpan değişiklikleri söyleyeceğim. Görünmeyen değişiklileri yolcu olarak görmem zor. Ama görünmeyende de bayağı değişiklik yapıldığı belli olmaktadır.
  1. Koltukları söküldü. Sırt kısmı boşta kalan koltuklara ise boruyla destek verildi.
  2. Takılan LCD ekranlara çerçeve takıldı.
  3. Kapılarda çeşitli revizyonlara gidildi.
Bana göre vagonlardaki Bazı eksiler:
  1. Öncelikle herkesin olduğu gibi bende koltuk düzenine karşıyım. Bu vagonlardaki tek sıra koltuk düzeni silkülasyonu ve indi bindiyi aşırı zorlaştırmakta. Aşağıda açıklayacağım.
  2. Güzergah tabelasındaki ledler çok yakın olduğu için uzaktan gelen vagonların hangi hat olduğu hiç okunmuyor tek parça ışıkmış gibi duruyor. Bombardier vagonlar gibi led arası mesafeler fazla olmalı.
Koltuklar tek sıra olunca her koltuğun önünde A cm kadar boşluk bulunmaktadır bu boşlukla beraber kolcu koridora çıkmak isterse bu boşluktan geçip çıkmatadır. Koridor tarafındaki yolcu ne kadar toplanırsa toplansın boşluk yetersiz geldiği için ve ön koltuğun sırtının yatıklığından dolayı oturan yolcuyu rahatsız etmektedir.
Kaşılıklı koltuk olunca 2A cm (2 katı) kadar boşluk oluşmaktadır. Tek yönlüye göre 2 kat rahatlık demektir. Yolcunun birisi ineceği vakit diğer yolcular hafif bir şekilde dizlerini yana çekince sorunsuzca inebilinmektedir.
Bunlara ek olarak koridorda yürümek istenince birisi karşıya denk gelindiğinde ya geri gidilip yol veriliyor ya da aşırı çaba ile küçülüp yol verilmeye çalışılıyor. Ama karşılıklı koltuklarda koltuk arasına biraz geçip yol verilebiliniyor.
Tutunma olarak da; karşılıklı koltuklarda 2 sırt arasına boru yerleştirilip tutunma sağlanmaktadır. Ama tek yön koltuklarda koltuk başları tutulmaktadır. Tutulma sırasında oturan yolcu ister istemez rahatsız edilmektedir.

image
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Tam35 ve Rafet
Her ne kadar yerli üretim vagon diye sevinmiş olsak bile vagon içi o kadar çok işçilik hataları var ki anlatamam. Atası B80 ile kıyaslandığında arada ciddi kalite farkı var. Durmazlar iyi ki bu işi bırakmış diyorum. Çünkü bu kalitesizlikle araç üretmeye devam etselerdi ihale alamazlardı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
Atası B80 ile karşılaştırıldığında hiçbir şeyin işleyişi aynı değil, gerçekten o kadar kötü işçilikler var ki. Keşke sadece dışını değiştirip herşeyiyle aynı bir vagon yapsalardı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35 ve Rafet
Mayıs’ın ortasında akramın vefatı nedeniyle Bursa’ya gitmiştim. Akramın kızı durmazlarda çalışıyordu.
Cenazeye iş arkadaşları gelmişti. Çalışanların yeleklerinde Alstom logosunu farketmiştim. Sonra müsait bir zamanda sordum durumu. Durmaray’ın Alstom’a devredildiğini söylemişti. Durmazlar Makina’nın yine Alstom’a parça tedariğinde bulunacağını söyledi. Daha önce de Alstom’la birlikte iş yapıyorlarmış.
 
Son düzenleme:
İstanbul T5 hattında çalışan araçlar Alstom altyapısı ile üretildi. Alstom hızlı trenleri için Durmazlar bogi üretimi yapıyordu. Fabrika el değiştirince raylı sistem araçları tekrar üretilir mi bilinmez?
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist
Alstom bildiğim kadarıyla siemens. Siemensin de raylı sistemi çok fazla olduğu için fason üretim fabrikasına çevirmiş olabilirler.
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Duray Ulaşım Sistemleri, Alstom’a satıldı​

Raylı sistemler alanında dünya markası olan Alstom, Bursa’da Durmazlar Makine bünyesinde faaliyet gösteren Duray Ulaşım Sistemleri’ni bünyesine kattı. Alstom İleri Endüstri Merkezi’nde kritik önem arz eden raylı ulaşım komponentleri üretileceği bildirildi.​

Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden olan Durmazlar Makine bünyesinde raylı sistemler alanında üretim yapan Duray Ulaşım Sistemleri, Fransız Alstom’a satıldı. Yılbaşından bu yana süren görüşmeler nisan ayı itibariyle resmi hale gelmiş, Haziran ayında ise devir işlemleri tamamlanmıştı. Alstom’dan yapılan açıklamada Bursa’daki teknoloji ve ileri endüstriyel kabiliyete sahip yeni Endüstri Merkezi yatırımıyla Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinde demiryolu altyapısını güçlendirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Alstom Türkiye Genel Müdürü Kerem Bugay, “Demiryolu çözümleri alanında 70 yılı aşkın süredir ülkemizin güvenilir bir çözüm ortağı olarak ülkemize, sektörümüze ve toplumumuza yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2023 yılında Alstom Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’ni faaliyete geçirerek ülkemizdeki uzun vadeli yatırım planımızı başlattık. Şimdi ise Bursa’daki yeni İleri Endüstri Merkezimiz ile Türkiye’ye yatırım yapma ve ülkemizin modern raylı sistem hedeflerine katkıda bulunma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Avrupa’daki büyük demiryolu projelerine hizmet verme deneyimimizle gelecekte, Bursa’daki merkezimizin faaliyetlerini ülkemizin gereksinim ve hedeflerine uyum sağlayacak şekilde genişletmeye hazırız” dedi. Merkezin Genel Müdürü Nazlı Zengin ise “Bu yeni yatırım ile Türkiye’yi Alstom’un projeleri için bir komponent üretim üssü haline getirmek bizim için büyük bir gurur kaynağı. Önümüzdeki dönemde fabrikamızı kademeli olarak geliştirerek endüstriyel kapasitemizi ve işgücümüzü iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Raylı sistem çözümleri alanında küresel bir oyuncu olan Alstom, Türkiye dahil 63 ülkede 80 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki faaliyetlerine 1955 yılında, TCDD’ye yolcu lokomotiflerinin teslimatı ile başlayan Alstom; Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesi için sinyalizasyon, altyapı uzmanlığı, proje yönetimi, teklif yönetimi, mühendislik, eğitim ve satın alma faaliyetlerini İstanbul’dan yürütüyor. İstanbul Teknopark’ta da faaliyet gösteren Alstom, raylı sistem sinyalizasyonu tasarımı ve uygulaması konusunda global bir demiryolu şirketi tarafından Türkiye’de yapılan ilk yatırım olmak özelliğini taşıyor.

Kaynak: Ekonomim
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35 ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular