Bursa - BUSKİ'den Haberler ve Duyurular

mustafag

Paylaşımcı Üye
Bu başlık altında Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ)'den haberler ve duyurular ile ilgili paylaşım yapacağımız bir başlık olsun. Aynı zamanda içme suyunu karşıladığımız barajlarla ilgili de haberleri bu başlık altında toplayabiliriz.



Altyapı güçleniyor, kayıp-kaçaklar azalıyor​

Türkiye’de içme suyundaki kayıp-kaçağı önleme noktasındaki çalışmalarıyla lider durumda olan ve merkezde kayıp kaçak oranını yüzde 19.35 seviyesine kadar düşüren Büyükşehir Belediyesi, ilçelerdeki altyapı yatırımlarına da hız verdi. İnegöl İlçesi’nde de hem içme suyu kalitesinin arttırılması hem de kaçakların önlenmesi için başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor.

Bursa’yı sağlıklı bir geleceğe taşıyacak projeleri kararlı adımlarla hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçeyi de güçlü bir altyapıya kavuşturacak yatırımlara devam ediyor. Bu kapsamda İnegöl İlçesi’nde Ulupınar Kaynağı ve Hocaköy Barajı’ndan Akhisar İnegöl Su Deposu’na başlatılan iletim hattı çalışmalarının sonuna gelindi. 210 bin metreküplük hacmi olan Akhisar İnegöl Su Deposu’ndan içme suyu temininde bulunulacak. Hamzabey ve Akhisar mahalleleri arasındaki yaklaşık 3 bin metre, Akhisar’la Cerrah ve Orta Bölge mahalleleri arasında yer alan yaklaşık 7 bin metre uzunluğundaki su iletim hattı çalışmalarında da önemli bir mesafe kat edildi. BUSKİ ekiplerinin arazideki çalışmaları kesintisiz devam ederken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özellikle içme suyu gibi hayati önem taşıyan hizmetlerin ulaştırılmasına öncelik verdiklerini söyledi.

Altyapı sil baştan yenileniyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerde olduğu gibi İnegöl’de de 2023 yılını altyapı yatırımlarıyla dolu dolu geçirdi. Geçtiğimiz yıl İnegöl’de 194 bin metre içme suyu, 12 bin metre kanalizasyon ve 1400 metre yağmur suyu hattı imalatı ile 10 bin metre dere temizliği gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla İnegöl İlçesi’nde de altyapıyı sil baştan yenilediklerini ifade eden Başkan Aktaş, 2023 yılındaki yatırımlarla kent merkezindeki içme suyu kayıp kaçak oranını yüzde 19.35 seviyesine geriletme başarısı gösterdiklerini hatırlattı. Sudaki kayıp kaçakla mücadelede merkezde elde ettikleri başarının aynısını tüm ilçelerde de tekrarlamanın gayretinde olduklarını ifade eden Başkan Aktaş, bu kapsamda İnegöl’deki kayıp kaçak oranını hedef seviyelere çekmenin çabası içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.
 
Son düzenleme:

Atık su arıtma tesislerine enerji teşviki​



Doğu ve Batı Atık Su Arıtma Tesisleri’nde kullandığı enerji gideri için 2010 yılından beri enerji teşvik geri ödemesi alan BUSKİ, diğer atık su arıtma tesisleri için de aynı uygulamadan yararlanmaya hak kazandı.

Sağlıklı, teknolojik ve dirençli altyapı ağı oluşumunda, örnek yatırımlara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, çevre yatırımlarına da büyük önem veriyor. Evsel atık suları, insan ve çevre sağlığını gözeten bir anlayışla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği normlar çerçevesinde arıtarak alıcı ortama deşarj eden BUSKİ’nin söz konusu duyarlılığı, her yıl enerji teşviği kapsamında ödüllendiriliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yapılan inceleme ve değerlendirmeleri sonucunda, atık su arıtma tesisine ait bir önceki yılın elektrik enerjisi harcamalarının bir kısmı yine aynı bakanlığın onayı ile enerji teşvik geri ödemesi adı altında geri alınabiliyor. Doğu ve Batı Atık Su Arıtma Tesisleri’nde kullandığı enerji gideri için 2010 yılından beri enerji teşvik geri ödemesi alan BUSKİ, diğer atık su arıtma tesisleri için de aynı uygulamadan yararlanmaya hak kazandı.

image


2021 yılı itibariyle Doğu ve Batı Atık Su Arıtma Tesisleri’ne ek olarak Küçükkumla Atık Su Arıtma Tesisi, Kirazlı Atık Su Arıtma Tesisi ve Kurşunlu Atık Su Arıtma Tesisi’nin de başvuru dosyasına eklenmesiyle birlikte toplamda 5 adet atık su arıtma tesisinin enerji teşvik geri ödemesinden yararlanmaya hak kazandığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “2022 yılında Gemlik Atık Su Arıtma Tesisi, Mudanya Atık Su Arıtma Tesisi, İznik Atık Su Arıtma Tesisi ve Yenişehir Atık Su Arıtma Tesisleri’nin de enerji teşvik geri geri ödemesinden yararlanmaya hak kazanmasıyla tesis sayımız 5’ten 9’a yükseldi. Enerji teşvik geri ödemesinden yararlanabilecek tesis sayılarımızın artırılması ile ilgili olarak, gerekli tüm teknik çalışmalar ve resmi onay süreçleri, titizlikle devam etmektedir. Geçen sene itibariyle atık su arıtma tesisleri için 81 milyon 209 bin 485 TL’lik enerji teşviği alındı. Çevreci yatırımlarımız bundan sonraki süreçte de artan tempoyla devam edecek” dedi.

image


image


 
  • Beğen
Tepkiler: HasanTürk ve Emir
Nilüfer Barajı %100, Doğancı Barajı %85 doluluk oranlarına ulaşmış. Dün uzun bir aradan sonra Yunuseli’de Alman Kanalında su aktığını görünce baraj kapaklarının artık yavaş yavaş açıldığını anlamıştım. Eğer kurak bir bahar geçirmez isek bu yaz şehir olarak çok su sıkıntısı çekmeyeceğiz gibi görünüyor.
 

Barajlardaki doluluk tasarrufla değerli​

Dünya’da küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün hissediliyor. Bursa’da ise barajlarda rekor seviyeye ulaşan doluluk oranları yüzleri güldürdü. Özellikle 2023’ün sonbahar aylarından itibaren yağışlarda gözlenen istikrarlı tablo, içme suyu barajı havzalarını besleyerek güzel bir sonucu da beraberinde getirdi. Bursa’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 85 oranında karşılandığı Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki doluluk oranları artmaya devam ediyor.

Su seviyeleri yükseldi

Son yapılan günlük ölçümleme raporlarına göre Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 89, Nilüfer Barajı’ndaki doluluk seviyesi ise yüzde 100 seviyesine ulaştı. Doğancı Barajı’ndaki son su seviyesi bilgilerine göre geçtiğimiz ay Şubat 2024 tarihinde yüzde 4 seviyelerinde seyrederken, Nilüfer Barajı’nda da yüzde 4 seviyesinde artış görüldü. Geçen yıla göre ise Doğancı Barajı’ndaki su seviyesi yaklaşık 4 (dört) kat artarken Nilüfer Barajı ise geçen yıl sıfır noktasında iken bu yıl yüzde 100 seviyesine ulaştı. Nilüfer Barajı’nın dolmasıyla birlikte taşan sudan Doğancı Barajı da nasibini aldı. Bu doğrultuda, barajın alt havzasında bulunan Doğancı Barajı’na su salınımı gerçekleşti.

“Tasarrufu elden bırakmayalım”

Barajlardaki doluluk oranlarının rahatlatıcı seviyelerde olmasının, beraberinde rehaveti getirmemesi uyarısında bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tasarrufun elden bırakılmaması ve aynı titizlikte su kullanımına devam edilmesi çağrısında bulundu.

İçme suyu hatlarındaki iyileştirme ve yenileme çalışmalarının yıllar içerisinde hız kazanmasıyla, 1995’de yüzde 65’lerde olan sudaki kayıp kaçak oranının, 2023 sonunda merkezde yüzde 20’nin altına düşürüldüğüne dikkat çeken Başkan Aktaş, kayıp kaçakla yapılan etkin mücadele sayesinde, 29 yılda, 3 (üç) barajlık su tasarrufu sağlandığını ifade etti.

Bu durumun, hem mali kaynak israfının, hem de su israfının önlenmesine çarpıcı örnek oluşturduğuna işaret eden Başkan Aktaş, vatandaşların da su tasarrufu yoluyla, milli ekonomiye katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:

Haber tarihi az biraz eski güncel doluluk oranları: Nilüfer %100, Doğancı %92
 
Bakalım bahar dönemi nasıl geçecek? Kurak geçerse yazın sonunda yine sıkıntı çekilir
 
Bakalım bahar dönemi nasıl geçecek? Kurak geçerse yazın sonunda yine sıkıntı çekilir
Yıl sonuna kadar artık sıkıntı olmaz şuan 80 milyon metre küp suyumuz var günlük 300 bin metreküp su veriyorlar barajlardan barajlara hiç su gelmese bile 9-10 ay yeter zaten kuyular vs takviyelerle 1 yılı bulduruyorlar dağ suyu daha 2 ay takviye yapar barajlara
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
Bursa’nın içme suyu kalitesi artıyor

34262_MTY2NDMxM2_2

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, kurak geçmesi muhtemel yaz aylarında yaşanabilecek su sıkıntılarının bertaraf edilmesi amacıyla derin kuyu kaynaklarından elde ettiği suyun kalitesini arttırmak için çalışma başlattı.

Bursa’yı besleyen alternatif su kaynaklarının devreye sokulacağı zamanlar için şimdiden tedbir alan Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi sınırlarında bulunan mevcut 22 adet derin kuyudan temin edilen ham suyun arıtma tesisine iletilmesi ve arıtılan suyun şebekeye verilmesi için imalata başladı. Yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen imalat kapsamında Doğu Atıksu Arıtma Tesisi ile Demirtaş Mahallesi arasında yapılacak yeni imalatlar sırasında belirli aralıklarla trafik düzenlemeleri de yapılacak.

BUSKİ’den yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın daha sağlıklı içme suyuna ulaşabilmesi amacıyla alt yapı çalışmalarına hız veriyoruz. Bu bağlamda 2 ay boyunca yapılacak imalatlar sırasında halkımıza bir miktar rahatsızlık vereceğiz. Ancak tüm bu çalışmalar, kesintisiz ve daha sağlıklı içme suyuna ulaşmak için yapılmaktadır. Bursalıların bizi anlayışla karşılayacaklarını umuyor ve ekiplerimize yardımcı olmalarını rica ediyoruz” denildi.

34262_MTY2NDMxM2


Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • 34262_MTY2NDMxM2_1.jpg
    34262_MTY2NDMxM2_1.jpg
    155.4 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular