Bursa - Eski Romangal İpek Fabrikası Restorasyon Projesi

Berktuğ

Moderatör
Moderatör
Başkan Dündar ‘Bursa devasa bir eserle daha buluşacak’ diye açıkladı! İşte o tarihi proje…

romangal_1

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 19. yüzyılda yapılan Romangal Fabrikası’nı restore edip Bursa’ya devasa bir eser daha kazandıracaklarını açıkladı…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yeni dönem tanıtım toplantısında ” Bursa devasa bir eserle buluşacak’ diyerek önemli projesini açıkladı.

Başkan Dündar, “Romangal fabrikası restorasyon çalışması ile Bursa devasa bir eserle buluşacak. Tarihi ipekyolu aksı içinde önemli bir yere sahip Bursa ipekçiliğini tanıtmak noktasında bu değerin kazandırılması büyük bir görevdir. 19.Yüzyılda inşa edilen ipek üretiminin yapıldığı tarihi fabrika binası özgün kimliğine kavuşturulacaktır. Müze, kafe, uluslararası etkinlik alanı olarak kullanılacak. İpekçiliğe de hizmet edecektir.

ROMANGAL FABRİKASI
19’ncu yüzyıl’da inşa edilmiş bir dokuma fabrikasıdır. Başlangıçta Madam Brotte tarafından alınan yapı, sonra Yahudi asıllı bir Fransız olan Mösyö Romangal’ın mülkiyetine geçmiştir. Fabrika alanı içinde Kaplıca Caddesi’ne cepheli konutta Romangal ailesi 1938 yılına kadar yaşamıştır. Yapı, bir dönem Fransız Konsolosluğu olarak da kullanılmıştır. 1938’de ise Mösyö Romangal tarafından Turgut Yılmazipek’in babası Faik Yılmazipek’e satılarak ipek üretimi devam ettirilmiştir.

Üç kattan oluşan yapının ahşap çatkılı ve tuğla dolgulu duvarları bulunmakta olup ahşap kırma çatısı kiremit ile örtülüdür.

romangal_2

Kaynak:
 
Bursa’ya değer katacak proje! 2 asırlık fabrika ayağa kaldırılıyor

AW171389_04-800x450

Osmanlı Dönemi’nin Bursa’daki ilk endüstriyel yapılarından olan harabe halindeki 2 asırlık ipek fabrikası, Osmangazi Belediyesi tarafından ayağa kaldırılıyor. Bir dönem Avrupa Saraylarını süsleyen dünyaca ünlü Bursa ipeğinin işlendiği tarihi fabrika, restorasyonun ardından kentin kültür ve sanat hayatına değer katacak.

Osmangazi Belediyesi, tarih başkenti Bursa’yı açık hava müzesine dönüştürecek, tarihi ve kültürel miras yatırımlarında hız kesmiyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Hanlar Bölgesi ve Hisar’da yapılanlar ile hayata geçirilen 567 restorasyonla ecdat emanetlerine sahip çıkan Osmangazi Belediyesi, şimdi de Bursa’nın endüstriyel mirasını gün yüzüne çıkaracak önemli bir projenin startını veriyor.Ülkenin devlet eliyle endüstrileşmesi amacıyla, tarihi İpek Yolu’nun Anadolu’daki son durağı olan Bursa’da 1852 yılında kurulan Fabrika-i Hümayun’un hemen yanına 1861’de yapılan Romangal İpek Fabrikası da Bursa’nın ilk endüstriyel yapılarından biri olarak kent siluetine kazandırılıyor.

Muradiye Mahallesi Kaplıca Caddesi üzerinde 10 bin metrekarelik alana yerleşen fabrikaya ait yapı kütleleri, 1862 tarihli Suphi Bey Haritasında görülüyor.Yahudi asıllı bir Fransız olan Mösyö Romangal’dan 1938 yılında Turgut Yılmazipek’in babası Faik Yılmazipek tarafından satın alınan fabrika, günümüzde de eski sahibinin adıyla ‘Romangal’ olarak anılıyor. Yılmazipek ailesinin de 1938-1987 yılları arasında burada ipek üretimi ve dokuma işlemlerine devam ettiği bilinirken, 1992’de elde edilen gelir, giderleri karşılamadığı için tüm üniteler kapatıldı. Üretimin durmasının ardından da istimhane, kozaklık, mancınıkhane, bükümhane, devdehane, çözgühane, dokuma ve boyahaneler, ısıtma merkezi ve baca gibi üretimi destekleyen birimlere sahip fabrika kullanılamaz hale geldi.

Yaşayan Müze
Bursa’da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması noktasında Türkiye’ye örnek yatırımları hayata geçiren Osmangazi Belediyesi, 2 asırlık tarihi ipek fabrikasının ayağa kaldırılması için düğmeye bastı. Bursa’nın endüstriyel mirasına ışık tutmaya hazırlanan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, tarihi ipek fabrikasını gezip, tahrip olan bölümlerle ilgili bilgi aldı. Bursa’da üretilen ipek halı ve kumaşların, Osmanlı döneminde başta Topkapı olmak üzere dünya saraylarını süslediğini hatırlatan Başkan Dündar, “Osmanlı’nın en stratejik ürünü olan Bursa ipeğinden Avrupa’nın yıllarca vergi bile almadığı biliniyor. Romangal Fabrikası olarak bilinen Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası da yıllarca Bursa ipeğinin dokunduğu önemli bir yerdi. Yıllarca ipek üretiminin yapıldığı fabrika 1992’da kapatıldı. Bursa ipekçiliğinde çok önemli bir yere sahip olan Romangal Fabrikası’nı yeniden ayağa kaldırıyoruz. Tarihi bu yapıyı, restorasyonla ilk günkü orijinal görüntüsüne kavuşturacağız. Restorasyonun ardından metruk haldeki bu alan, Butik İpek Üretim Merkezi, Eğitim – Seminer ve Sergi Salonları, Müze, Restoran ve Kafe ile Bursa’mızın kültür sanat hayatına değer katacak.İpekçilik tarihine ışık tutacak bu proje, aynı zamanda ziyaretçileri için de unutulmayacak bir deneyim yaşatacak. Romangal Fabrikası Restorasyonu projemiz şimdiden Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

AW171389_03


AW171389_02


AW171389_01

Kaynak:
 
Gözün " Aydın " Osmangazi

yazi_1

Yıl 1987, doğduğum topraklardan Bursa’ya göçmüşüz ve Muradiye’de yaşamaya başlıyoruz.

Muradiye Devlet Hastanesi’ne çıkan yokuşun başında bulunan Gönder Apartmanı’nın tam karşısında, henüz o yıllarda şalterlerini indirmemiş ipek fabrikasından yükselen dokuma sesleri, aradan geçen 35 yıla rağmen hafızamın bir köşesinde duruyor.

Dün Osman Ağabey (Gürçay) ile ziyaretine gittiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Muradiye İpek Fabrikası’nı kamulaştırıp, İpek Yolu aksının son durağı yapacaklarını söyleyince, o günler canlandı hafızamda.

18’nci yüzyılın sonlarında Fransa’nın Lyon kentinde ipek üretiminin sekteye uğramasıyla, bir Fransız tüccarın, Selim Paşa tarafından yapılan köşkü, ipek fabrikasına dönüştürdüğü rivayet edilir.

Aynı zamanda Bursa’nın ilk ipek fabrikası olarak da kayıtlara geçer, yaklaşık 250 yıl sonra cayır cayır yanacak olan bu tarihi yapı.

yazi_2


Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, başta ipekçilik, sigorta, ulaşım, enerji gibi stratejik sektörleri elinde bulunduran yabancı sermayenin, ülkemizde kurduğu ekonomik hakimiyetin temellerini asırlar öncesinden attığını da gösteriyor Muradiye İpek Fabrikası…

İşte bu tarihi yapıyı kamulaştırıp, son yıllarda bir arpa yolu ilerleyemeyen Bursa turizmine kazandıracak Osmangazi Belediyesi…

Çok özel bir projeyle…
İstanbul Bomontiada’dan esinlenen tarihi bir yaşam, eğlence ve kültür merkezi…

yazi_3


“Bomontiada da nedir?” dediğinizi duyar gibiyim.

Efendim, İstanbul Şişli’de eski bir bira fabrikası üzerine, bar, restoran, sergi ve açık hava konser alanlarıyla, dört başı mamur bir ‘post endüstriyel yaşam alanı’ şeklinde tanımlayabiliriz. (Bilmem İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Santral Kampusu de bu tanıma uyar mı?)

İstanbul’da tarihi bira fabrikasından bozma mekanın bir benzeri, Bursa’da tarihi ipek fabrikası restore edilerek vücut bulacak.

Böylece hem Bursa’ya benzeri olmayan tarihi bir kültür merkezi ve yaşam alanı kazandırılacak, hem de turistlerin bu kentte ziyaret edebilecekleri az sayıdaki mekanlara yenisi eklenecek.

yazi_4


Bursa’da yerli ve yabancı turistlerin konaklama süresinin ortalama 2 günü bile geçmediğini düşünürsek, kentin bunun gibi çok sayıda mekana ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun için de kent yöneticisinde önce ufuk olması sonra da kararlı bir irade sergilemesi gerekiyor.

Erkan Aydın, düğmeyi doğru yerden iliklemeye başlamış belli ki.
Kaynak:
 
Bu tarz projeleri önemsiyorum. Bursa’nın dünya şehri olması için atılacak adımlardan biri tarihi eserlerin restore edilmesi, çevrelerinin kamulaştırılması ve çevre düzenlemelerinin yapılmasıdır. Erkan Aydın umarım eskiden gelen tarihi projelere sahip çıkar, daha da genişletir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika ve Rafet
Yine son söyleşimizde, Kanal 16 aracılığıyla Muradiye’de eski İpek Fabrikası’na eğlence yaşam ve sanat merkezi kuracağınızı ifade etmiştiniz. Bu konuda bir gelişme var mı? Fabrikayı kamulaştırdınız mı? Proje belirginleşti mi?

O projede tüm işlemler bitti sadece hukuki prosedür kaldı. Bizden değil, mülk sahibinden yana bir hukuki prosedür. Onların çözmesi gereken bir şey var. O işlem tamamlandıktan sonra hızla restorasyona başlayacağız.

Bu yıl ihale yapılacak mı peki?
Bu yıl ihale yetişmez. Kamulaştırma işleminin bitmesi için küçük bir hukuki prosedürün bitmesi gerekir.

Nasıl bir mekan olacak?
Bursa’da yaşayan bir merkez, kültür, sanat, gastronomi, eğlence bölümlerinin olacağı büyük bir mekan olacak.

Mekanı kim yapacak ve işletme hakkı kimde olacak?
Biz her türlü modele açığız. Tasarruf tedbirlerinden dolayı, belediyemizin imkanlarıyla yapamayız. Kabaca bir hesapla, 3,4 milyon dolarlık bir yatırım gerekecek çünkü. İçinde Fransız konsolosluğu ve tescilli binaların olduğu büyük ve özel bir yer burası. Belediyenin kasasından kaynak çıkmadan yapmak istiyoruz.
Kaynak:
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular