Bursa - Orhaneli

crypton

Paylaşımcı Üye

Orhaneli​

görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Bursamızda tarihin önemli yerlerinden biridir Orhaneli. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından av mahalli olarak kuruldu. Buraya daha sonra Hadrioaia, sonraki yaygın adıyla (Atranos) dendi. Romalılar zamanında ilçe merkezi Adriani vilayetinin merkezi idi. Adranos ismi zaman içinde halk dilinde değişikliğe uğrayarak Adranos sonra da Adırnaz şeklini aldı.
Roma ve Bizans dönemlerinde (1261’den itibaren) bir Tekfurluk merkezi idi. Bu statüsü yörenin Osmanlılarca fethine kadar sürdü. Osmanlı Devlet’nin ilk sancağı olan Sultanönü’nün nahiyeleri arasında Adranos da bulunmaktadır. Adranos’un Durdu Bey tarafından fethedilmesinden sonra bu yerleşim merkezine Durdu Bey’in adından dolayı “Beyce” denmiştir.

1881 yılında İlçe olan Beyce’de 1888 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Osman Gazi’nin ilk savaşlarına sahne olması bakımından da büyük önem arz eden Orhaneli İlçesinin önceden Beyce olan isminin Orhaneli olarak değiştirilmesi T.B.M.M.'nin 1934 yılında aldığı kararla olmuştur. (İsim Orhan Gazi’nin adına izafetendir.)

Orhaneli ilçesi konum itibarıyla Kuzey Ege ile Güney Marmara’nın kesişmesinde bulunan ilginç bir noktadır. Orhaneli İlçe Merkezi; Kuzeyinde Nilüfer ve Osmangazi, güneyinde Büyükorhan, Harmancık, batısında Mustafakemalpaşa, doğusunda Keles ilçeleriyle sınırlıdır. Bursa’ya 58 km uzaklıktadır.

İKLİM

Orhaneli, Bursa’nın güneyindeki engebeli düzlüklerde yer almaktadır. İlçemizin dağlık kesimleri kayın, kızılçam, karaçam, meşe, ardıç ormanları ile kaplıdır. İklim olarak; ılıman Akdeniz iklimi ile Ege ve Marmara’nın kara iklimini taşımaktadır.

COĞRAFYA

Orhaneli; doğusunda Keles, batısında Mustafakemalpaşa, kuzeyinde Bursa (Osmangazi ve Nilüfer İlçeleri) ve güneyinde Büyükorhan ve Harmancık İlçeleriyle çevrilidir.

Linyit, mermer, krom, sıcak su, maden suyu ve orman gibi yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından oldukça zengin olan ilçemizin denizden yüksekliği 487 metre olup, yüzölçümü 764 km² dir.

EKONOMİK YAPI

Ekonomik yapısı ve hayvancılığa dayalı olan Orhaneli’de çilek, kiraz, ahududu ve yaban mersini yetiştirilmekte ve bu ürünler ihraç edilmektedir. Küçük ve ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin olduğu ilçemizde hayvancılık büyük gelir sağlamaktadır.

Turizm alanında da gelişen ilçemizde bulunan Kocasu Çayına bağlı Marmara Bölgesinin ilk ve tek Rafting parkuru ve “Beyce Doğal Yaşam ve Spor Merkezi” adını verdiğimiz Bungalov evler, restorant ve aktivite alanlarını içerisinde barındıran tesisimiz ile turizm sektörü Orhaneli’de şekillenmektedir.

Yer altı kaynakları bakımından da zengin olan ilçemizde; Krom, linyit, manyezit, asbest, dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyenit,kireç taşı, olivin, demir içeren maden yatakları ve maden ocakları da ilçemizde bulunmaktadır.

Linyit, mermer, krom sıcak su, maden suyu ve orman gibi yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin olan ilçenin denizden yüksekliği 487 metre olup yüz ölçümü 764 Km2’dir. İlçede dağlar yüksek olmayıp, mevcut yerler genellikle ormanla kaplıdır.

İlçede genel olarak net bir iklimden söz edilemezken, ılıman Akdeniz iklimi ile Ege ve Marmara’nın kara iklimini hatırlatan Bursa, İstanbul ve İzmir iklim özelliklerini zaman zaman hissettiren bir iklime sahiptir. Yağışlar genel olarak İlkbahar ve Sonbaharda yağmur olarak düşerken, kışın zaman zaman bol kar yağışı aldığı gözlenmektedir. Yaz ayları genellikle sıcak ve kuraktır. Karasal ve ılıman bir bölge yapısına sahip olan Orhaneli, çam ormanları, meşe ormanları, kayın, kızılçam, karaçam ve ardıç ormanları ve bazı bölümleri çamlık bitki örtüsü ile kaplıdır.

Orhaneli’nin en önemli yer altı zenginlikleri, krom madeni ve linyit kömürüdür. Krom madeni en fazla Göynükbelen Beldesi ve Topuk köyü civarında çıkarılmaktadır. Kömür ise; Gümüşpınar, Dündar, Altıntaş Köyleri’nden çıkarılır. Bu bölgede çıkarılan kömürler, Orhaneli’de kışın yakacak olarak kullanıldığı gibi, ayrıca Orhaneli Termik Santrali’nde de kullanılmaktadır. Serçeler Köyü’nde ekonomik değeri yüksek mermer ocakları mevcuttur. Göynükbelen ve Topuk Köyü’nde üretimi yapılan talk ve amyant madenleri mevcuttur.

İlçe; geniş orman sahası ve eşsiz güzelliğe sahip piknik alanlarıyla Bursa ve civar ilçelerin halkının tatil günlerini geçirmek üzere tercih ettiği bir yapıya sahiptir. İlçeye bağlı Sadağı Köyünde bulunan Kaya hamamları ile Ağaçhisar Köyündeki kaplıcalar ciddi termal turizm potansiyeline sahiptir. Kurt Dağı, Karagöz Piknik Alanı ve Karakoca mevkii Bursa Merkez dahil çevre halkının piknik ihtiyacına cevap verecek nitelikte mesire yerlerdir.

Kaynak: T.C Orhaneli Belediye Başkanlığı
 
Büyükşehir’den dağ yöresine yeni itfaiye istasyonu

34585_MTY2Yzg4Zm_8

Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren en önemli hizmetlerden biri olan itfaiye teşkilatını güçlendirmeye devam ediyor. Dağ yöresinde, Keles, Büyükorhan ve Harmancık itfaiye gruplarına ana istasyon olarak hizmet verecek olan Orhaneli İtfaiye İstasyonu, tören ile hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Başkan Mustafa Bozbey, “Benimsemiş olduğumuz insan öncelikli yönetim anlayışımızla Bursa itfaiye grubu olarak, hem makine parkımızı hem de çalışan arkadaşlarımızın sayılarını artırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması noktasında gerekli projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Kent merkezinde olduğu gibi ilçelerde de yangınlara daha kısa sürede müdahale edip olası can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 4 dağ ilçesi olan Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık’a doğrudan hizmet verecek ana istasyon olan Orhaneli İtfaiye İstasyonu’nu hizmete açtı. İstasyon, 4 araç ve 18 personelle olası yangın ve afet durumlarına hazırlıklı olarak dağ yöresine hizmet verecek.

“Yangınlara kısa süre içinde müdahale etmek en önemli sorumluluklarımızdan biri”
Açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır, Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, CHP Orhaneli İlçe Başkanı Hakan Durgut, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Başkan Mustafa Bozbey, vatandaşları her türlü yangın ihtimaline karşı tedbirli ve dikkatli olmaya davet etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye grubunu güçlendirmeye devam edeceklerini de belirten Başkan Bozbey, “Yangınlara kısa süre içinde müdahale etmek Bursalılara karşı en önemli sorumluluklarımızdan biri. Bölgemizde, özellikle son zamanlarda orman yangınlarının artışı, dikkatsizlik sonucu fabrika ve benzeri alanlarda çıkan yangınlar nedeniyle de itfaiye grubumuzu güçlendiriyoruz. Benimsemiş olduğumuz insan öncelikli yönetim anlayışımızla Bursa itfaiye grubu olarak hem makine parkımızı hem de çalışan arkadaşlarımızın sayılarını artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Olası yangın sadece kendimize değil, çevremize de zarar veriyor”
Son zamanlarda ev ve iş yerlerinde çıkan yangınların elektrik hatlarından kaynaklandığına dikkat çekerek vatandaşlara nitelikli kişilerden destek almaları konusunda tavsiyede bulunan Başkan Mustafa Bozbey, “ Ayrıca vatandaşlarımızdan özel bir isteğimiz var. Son zamanlarda evlerde veya fabrikalarda çıkan yangınların elektrik hatlarından kaynaklandığını tespit ediyoruz. Vatandaşlarımıza bu gibi ihtiyaçlarında nitelikli kişilerden yardım almalarını ve TSE damgalı ürünler kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Olası yangın sadece kendimize değil çevremize de zarar veriyor. Bu nedenle konu özelinde çok dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu. Başkan Mustafa Bozbey, ayrıca Orhaneli İtfaiye İstasyonu’nun eski binasının terminale dönüşeceğini de söyledi.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır ve Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan da tüm dağ yöresine hizmet edecek tesis için memnuniyetlerini dile getirerek Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti.

34585_MTY2Yzg4Zm_9


34585_MTY2Yzg4Zm_10


34585_MTY2Yzg4Zm_11


34585_MTY2Yzg4Zm_12


34585_MTY2Yzg4Zm_13


34585_MTY2Yzg4Zm_14

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Emir

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular