Bursa - Tarihi Valilik Binası

Rafet

Paylaşımcı Üye
VİLÂYET
(Bursa Hükümet Konağı)
Bursa’da Cumhuriyet Alanı’nda valilik prestij binası. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapıtlarından sayılır. Resmi kayıtlardan mimarının kim olduğu beliıienememişse de, Kâzım Baykal, Bursa ve Anıtları adlı yapıtının ikinci baskısında, “Kitabın İkinci Baskısından Sonra (1982) Yapılan Onarım ve Yoklama Değişikliklerin Listesidir” başlığıyla verdiği son bölümünde, Vilâyet, Adliye ve Defterdarlık binalarının mimar ve yüklenicisinin Yüksek Mimar Ekrem Hayri Ayverdi olduğunu, “Kendisinin bana söylediği” şeklinde aktarmaktadır.
Bu yapının bulunduğu yerde 1818 yılında Tüfekçibaşı ve Menzil Ağası için bir bina yaptırılmıştı. Bu bina 1824’ten itibaren kumaş fabrikası olarak kullanılmış, daha sonra 1847’de Bursa Mekteb-i Fünûn-u İdâdîsi (Işıklar Askari Lisesi) burada açılmıştı. Askeri Lise’nin Işıklardaki yerine geç¬mesinin ardından bir süre de Askeri Rüştiye (Ortaokul) ve sonra rüştiye mektebi ve Nilüfer İlk mektebi olarak kullanılmıştı.
18 Mart 1925 tarihli Yeni Fikir gazetesinde, bu binanın yapılışıyla ilgili olarak şu bilgiler yer almaktadır:
“Hükümet dairesinin yanması üzerine, dağınık olarak kentin değişik semtlerindeki binalarına yerleşen hükümet daireleri bir araya toplanmak üzeredir. Birçok daireyi kapsayacak bir biçim ve büyüklükte yapılmakta olan Hususi Muhasebe binasından (Vilâyet Konağı) başka, şimdi de yıkılan evrak mahzeni yanındaki bina yerine yapılacak olan Maliye binası da (Defterdarlık), Hususi Muhasebe binası müteahhitleri Celal ve Ekrem [Hakkı Ayverdi] beylere kırk bin liraya verilmiş ve inşaata yakında başlanması kararlaştırılmıştır.
Kentin gelecekte alacağı şekli gösteren projede meydan olarak gösterilen Saray-önü (Cumhuriyet Alanı) bu yeni ve güzel binalarla kente başka bir güzellik verecektir.”

Kaynak: Bursa Gazeteciler Cemiyeti
 
  • Beğen
Tepkiler: HasanTürk
9
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular