Çorum-Ortaköy İncesu Kanyonu

crypton

Paylaşımcı Üye

İncesu Kanyonu​

Çorum’un Ortaköy İlçesi, İncesu Köyü’nde yer alan İncesu Kanyonu Çorum’da doğa turizmi deyince ilk akla gelen yerlerden biri.

Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya köyünden başlayıp İncesu köyüne kadar uzanan yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki Kanyon, Çorum’da İncesu Kanyonu, Yozgat’ta ise Kazankaya Kanyonu olarak adlandırılıyor.

Köylüler tarafından Uzungeçit ismi de verilen Kanyon’un oluşumu, Yeşilırmak’ın önemli bir kolu olan Çekerek Nehri’nin (Antik dönemdeki ismi Skylax) Alan Dağları ve Malbelen Tepesi’ni aşındırmasıyla yüzyıllar sürmüş. Kanyon’da her iki yamacı çevreleyen dik ve sarp kayalıklar eşsiz bir doğal güzellikle dikkati çekerken, yer yer ormanlık alanlara rastlamak da mümkün.

Tarihi Kalıntılarıyla Ziyaretçilerini Kendisine Hayran Bırakıyor

İncesu Kanyonu, hem doğal güzelliği hem de içerisindeki tarihi kalıntılarıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Genişliği 40-60 metre arasında değişen kanyonun her iki yanında yükselen kayalar üzerinde Hellenistik Döneme (M.Ö. 2.yüzyıl) tarihlenen duvar kalıntıları, halk tarafından mağara olarak adlandırılan merdiven basamaklı su sarnıçları var.

Kanyonda ayrıca Kybele Kabartması olduğu belirtilen tanrıça kabartması yer alıyor. Kabartma, İncesu Köyüne yaklaşık 1 km. uzaklıkta, suyun aktığı yöne doğru sol tarafta kayalar üzerinde, ırmak yatağından 1,5 metre yükseklikte bir tanrıça kabartmasıdır. Bir niş içerisine yapılmış olan tanrıça, önünden akan Çekerek nehrine ve karşısındaki yüksek kayalar üzerinde yer alan kaleye bakıyor. Bir taht üzerinde oturduğu düşünülen tanrıça, sol elinde bir aslan yavrusu tutuyor.

İncesu kanyonundaki Kybele Kabartması, Anadolu’da Hellenistik Çağa tarihlenen Kybele kabartmalarının en büyüğü olarak anılıyor.

Kabartmanın bulunduğu alan Pontus krallığının sınırları içerisinde kalıyor. Tanrıçanın bulunduğu alanın tam karşısında bir Akropol (en önemli yapılarının bulunduğu alan) tespit edilmiş. 1100 metre yükseklikteki Akropolde, bu alanla bağlantılı olduğu düşünülen ve kayalar içine oyulmuş yaklaşık 300 metre uzunluğunda toplam 468 merdivenle inilebilen bir yapı bulunuyor.

Doyumsuz Bir Doğa Seyriyle Yürüyüş Keyfi Sunuyor

Kanyonda Ajansımızın 2010 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme Kültürel, Turistik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı desteğiyle, Çorum İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi olduğu “İncesu Kanyonu Turizmini Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan 1700 metre uzunluğunda bir yürüyüş platformu bulunuyor. Türkiye’nin en uzunu olarak inşa edilen platformun taş düşme riski taşıyan 900 metrelik bölümüne çelik kafes tel örgülerden ve taşıyıcılardan oluşan koruyucu bariyerler yapılmıştır.

Kayalıklara inşa edilen yürüyüş parkuru, ziyaretçilere doyumsuz bir doğa seyri sunarken, yürüyüşün sonunda Kibele kabartmasına ulaştırıyor.

Doğaseverler için güzel vakit geçirebilecekleri alternatif bir alan olarak İncesu Kanyonu, trekking, su akışının yoğun olduğu dönemlerde rafting sporları için elverişli bir bölgedir. Kanyonun tek girişi ve çıkışı vardır. Bu özelliği ile heyecan ve adrenalin tutkunları için ideal diyebiliriz.

Kanyon, amatör olta balıkçılığı ve doğa yürüyüşü gibi fırsatlar da sunuyor. Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki yürüyüş yolunda yürürken kanyonun etkileyici atmosferine kapılıp gideceğinizden, zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz.

Kanyona, Ortaköy İlçesini Amasya’nın Göynücek İlçesi’ne bağlayan yol güzergâhından 3 kilometre gidip sağa dönerek ve 6 kilometre daha giderek ulaşabilirsiniz.

Bölgede “Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması Sonuç Odaklı Programı” kapsamında çalışmalar yürüten Ajansımız, İncesu Kanyonu için hazırlattığı Türkçe ve İngilizce tanıtım filmlerini yayımladı.
görüntü


görüntü


görüntü


Kaynak: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular