Deniz Yolu Haberler ve Duyurular

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

image


image
 

DENİZCİLİĞİN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK​

Türkiye’de denizciliğin kalbi İstanbul’da atacak. 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi 2 Temmuz Salı günü İstanbul Tersanesi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye denizcilik sektörünün buluşma noktası olarak görülen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Türkiye Denizcilik Zirvesi’nin açılış konuşmasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu gerçekleştirecek.

Sektör paydaşlarını bir araya getirecek olan zirve ile iş birliğini artırmayı, stratejik yönelimleri belirlemeyi ve sektörün sürdürülebilir büyümesini desteklemeyi hedeflediklerini bildiren Bakan Uraloğlu, zirvede ayrıca kıyı tesisi altyapıları, sera gazı azaltım tedbirleri ve finansmanı, Türk uluslararası gemi sicili ve denizcilikte lojistik performans gibi önemli konuların ele alınacağını söyledi.

Gerçekleştirilecek olan zirve ile gelişen teknoloji ve inovasyonu tartışarak uluslararası ilişkileri de güçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Uraloğlu, “Zirve ile Türkiye’nin denizcilik alanındaki liderliğini güçlendirmeyi ve sektörün sürdürülebilir bir şekilde büyümesini desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu yıl zirvede kıyı tesisi altyapıları, sera gazı azaltım tedbirleri ve finansmanı, Türk uluslararası gemi sicili ve denizcilikte lojistik performans gibi önemli konuları ele alacağız. Zirvenin sektörün geleceğine dair önemli bir vizyon sunarak Türkiye’nin denizcilik alanındaki lider konumunu pekiştirmeye katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

40 Kişiye Amatör Denizci Belgesi Verilecek

Bakan Uraloğlu ayrıca, 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi etkinlikleri kapsamında Haliç Yelken Kulübü’nde 40 kişiye ücretsiz Amatör Denizci Uygulama Eğitimi verileceğini de duyurdu. Programa katılmak isteyen vatandaşların isimli internet sitesinden başvuru yapması gerektiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, 30 Haziran 2024 Pazar günü saat 12.00’ye kadar başvurularını tamamlayan ve teorik eğitimi almaya başlayanlar arasından belirlenecek 40 kişiye 2 Temmuz tarihinde ücretsiz olarak Amatör Denizci Uygulama Eğitimi verileceğini belirtti. Uraloğlu, teorik eğitimleri tamamlayanların ise çevrimiçi olarak Amatör Denizci Sınavı’na katılabileceğini ve sınavda başarılı olanların Amatör Denizci Belgesi almaya hak kazanacağını kaydetti.

Program Akışı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açılış konuşması ile başlayacak olan zirvede, saat 10.15’te “Denizcilik Ödül Töreni” gerçekleştirilecek. Zirvede, saat 10.30’da “Türk Deniz Ticaretinde Kıyı Tesisi Altyapıları ve Gelecek Vizyonu”, saat 11.40’ta “Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Emniyetinde Güncel Gelişmeler”, saat 13.00’te “Yakın Gelecekte Deniz Ticareti Vizyonu”, saat 13.20’de “Sera Gazı Azaltım Tedbirleri ve Finansmanı”, saat 14.30’da “İMEAK Deniz Ticaret Odası 3’üncü Denizci Millet Denizci Ülke Proje Yarışması Ödül Töreni”, saat 15.00’te “Kolay Bayrak Hegemonyasında Türk Uluslararası Gemi Siciline Genel Bakış”, saat: 16.30’da “Yeşil Denizcilik Koridorları İçin Politika”, 16.50’da “Lojistik Performansı Yönünden Denizcilik ve Kör Noktalar İçin Birlikte Çalışma” oturumları gerçekleştirilecek. 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi ile ilgili tüm detaylara sitesinden ulaşılabilecek.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRK LİMANLARINDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARINDA BÜYÜK ARTIŞ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 269 milyon 182 bin 694 ton, elleçlenen konteyner miktarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artarak 6 milyon 781 bin 483 TEU’ya ulaştığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ocak-Haziran dönemine ilişkin denizcilik istatistiklerini değerlendirdi. Türkiye’nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini ifade eden Uraloğlu, 2024 yılı Haziran ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının 43 milyon 703 bin 341 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise toplam 269 milyon 182 bin 694 tona ulaştı. Haziran ayında limanlarımızdan yurt dışı limanlarına giden yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak 11 milyon 266 bin 49 ton olarak gerçekleşti.” şeklinde konuştu. Uraloğlu, yurt dışı limanlarından Türkiye’ye gelen yük miktarının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azalarak 20 milyon 920 bin 316 ton olarak gerçekleştiğini kaydederek, haziran ayında yurt dışı yük taşımaları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 azalarak 32 milyon 186 bin 365 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

En Fazla Yük 7 Milyon 208 Bin 517 Ton ile Aliağa’da Elleçlendi

Haziran ayında bölge liman başkanlıkları bazında en fazla yük elleçlemesi 7 milyon 208 bin 517 ton yük ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini bildiren Uraloğlu, “Aliağa Bölge Liman Başkanlığını 7 milyon 4 bin 32 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı ve 5 milyon 539 bin 625 ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti." değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, haziran ayında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 5 milyon 933 bin 804 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 5 milyon 583 bin 172 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

“Limanlarda 758 Bin 659 Ton Soya Fasulyesi Elleçlendi”

Uraloğlu, haziran ayında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsinin soya fasulyesi elleçlemesi olduğunu kaydederek, “Limanlarda 758 bin 659 ton soya fasulyesi yük elleçlemesi gerçekleştirildi. Bunu ham petrol ile briketlenmemiş taşkömürü yükleri izledi. Haziran ayında portland çimento 739 bin 238 ton ile limanlarımızdan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi oldu.” dedi. Portland çimentoyu, motorin ve klinker yük cinslerinin takip ettiğini kaydeden Uraloğlu, ham petrol yük cinsinin yurt dışından gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldığını duyurarak briketlenmemiş taşkömürü ve motorin yük cinslerinin ham petrolün ardından listede yer aldığını söyledi.

En Fazla Yük İtalya’ya Taşındı

Uraloğlu, haziran ayında limanlardan deniz yolu ile yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşıması İtalya’ya yapılan taşımalarda gerçekleştirildiğini, bunu ABD ve İspanya’ya yapılan taşımaların takip ettiğini aktardı. Deniz yolu ile limanlarımıza gelen en fazla yükün Rusya’dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Uraloğlu, “Haziran ayında limanlarımızda elleçlenen 32 milyon 186 bin 365 ton yurt dışı yükün yüzde 7,7’si Türk bayraklı gemilerle taşındı. Türk bayraklı gemilerle taşınan yurt dışı yük miktarı 2 milyon 493 bin 685 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 azaldı. Yabancı bayraklı gemiler ile taşınan yurt dışı yük miktarı ise 29 milyon 692 bin 680 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azaldı.” dedi.

Uraloğlu, haziran ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artışla 1 milyon 137 bin 388 TEU’ya ulaştığına işaret ederek, yılın ilk yarısında limanlardan elleçlenen konteyner miktarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 6 milyon 781 bin 483 TEU’ya çıktığını belirtti.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRK BOĞAZLARINDAN 2023 YILINDA 83 BİN 892 GEMİ GEÇTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nde yaptığı açıklamada, 2003 yılında Boğazlardaki gemi trafiğini yönetmek için Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezini kurduklarını anımsatarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında kurulu operasyon merkezleri ile toplamda 16 trafik gözlem istasyonunda denizleri 7/24 gözlemlediklerini söyledi. İstanbul Boğazı’nda yönetilen yoğun gemi trafiğine de dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Çanakkale Boğazı’nda 2023 yılında 44 bin 892 gemi hareketiyle taşınan 550 milyon ton yükün 185 milyon tonunun tehlikeli yük kapsamında olduğunu belirterek, “İstanbul Boğazı’nda 2023’te 39 bin gemi hareketiyle toplam 416 milyon ton yük taşındı ve bu yüklerin yaklaşık 165 Milyon tonu petrol dâhil olmak üzere tehlikeli yükler kapsamındaydı.” dedi. İstanbul Boğazı’nda 2003 yılında yüzde 40 olan kılavuzlama oranının 2023 yılında yüzde 65’e yükseldiğini kaydeden Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün filosunu güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek başta Türk Boğazları olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde kullanılacak 4 römorkör ile 6 adet kılavuzluk botunun Türk tersanelerinde yerli olarak üretilmesine yönelik yatırımın imzalarının atıldığını da duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinde açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, “Türk Boğazlarında, Karadeniz’de, Ege’de ve Akdeniz’de tam anlamıyla denizlere hakim olan atalarımız okyanuslara ulaşıp bir cihan imparatorluğu kurmuşlardır. Bizler için denizlerimiz Mavi Vatanımızdır. Her zaman belirttiğimiz üzere, bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve önemi taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Uluslararası Denizcilik Arenasındaki Yerini Ön Sıralara Taşıyarak Gurur Verici Başarılara Yelken Açmıştır”

Bakan Uraloğlu, dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan Türkiye’nin, Akdeniz ve Karadeniz Havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumda olduğunu vurgulayarak, “Özellikle son 22 yılda bir kaptanın oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde denizcilik faaliyetlerinden sorumlu bakanlık olarak attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm proje ve çalışmalar Türkiye’nin, uluslararası denizcilik arenasındaki yerini ön sıralara taşıyarak gurur verici başarılara yelken açmıştır. Hamdolsun bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Gemilerimizde dalgalanan Türk Bayrağı dünyanın en prestijli bayrakları arasında.” dedi.

Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri ile Deniz Trafiği 7/24 Gözlemleniyor

Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının denizlerde seyir, can, mal ve çevre emniyetine de büyük önem verdiğini belirterek, denizleri; COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemi ve gelişmiş haberleşme sistemleri ile dinlediklerini, Otomatik Tanımlama Sistemleri ile izlediklerini ve Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri ile yönettiklerini söyledi. Uraloğlu, 2003 yılında boğazlarımızdaki gemi trafiğini yönetmek amacı ile Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezini kurduklarını anımsatarak, “Diğer yoğun gemi trafiğinin yaşandığı deniz yetki alanlarını da kapsam altına almak amacıyla Gemi Trafik Yönetim Sistemi projesini hayata geçirdik. İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezini 2016 yılında, İzmir Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni 2017 yılında, Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni ise 2019 yılında hizmete açtık. Ankara’da Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerinden elde edilen verilerle tüm kapsama alanlarını gösterir Gemi Trafik Yönetim Merkezi’ni de hayata geçirdik. Bu sistemin 2003 yılında hizmete başlaması da elbette bir tesadüf değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti Hükümetlerinin denizciliğe, denizcilerimize, insanımızın can ve mal güvenliğine verdiği önemin göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Türk Boğazları Gemi Trafik Merkezleri bileşenleri olarak İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında kurulu operasyon merkezleri ile Türk Boğazlarındaki yoğun gemi trafiğini yönettiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Bilindiği üzere Türk Boğazları, Karadeniz ve Akdeniz ekonomik havzaları başta olmak üzere tüm dünya için önemli bir suyolu ve enerji geçiş koridorlarından biridir. Özellikle İstanbul Boğazı yaklaşık 17 mil uzunluğu ile Aşiyan ve Kandilli arasında Asya ve Avrupa Kıtalarının birbirine 700 metre kadar yaklaştığı ve gemilerin çok kritik 80 dereceye varan 12 rota değişimi yapmasını gerektiren bir ticaret geçiş koridorudur.” dedi. Uraloğlu, İstanbul Boğazı’nda yıl boyu Kuzey – Güney yönlü, hızı saatte 6 deniz mili üzerine çıkan yüzey akıntısının yanı sıra, Kandilli, Kanlıca ve Yeniköy’de Anafor akıntıları oluştuğunu belirterek, aynı zamanda ortalama 15 metre derinlikte başlayan güney – kuzey yönlü ters dip akıntısının da mevcut olduğunu söyledi. Bakan Uraloğlu, “Mevsimsel olarak Marmara Denizi’nden boğaz içine doğru kuzey yönlü olarak oluşan Orkoz akıntıları ile karşılaşan yüzey akıntılarının yarattığı anaforlar ve çalkantılı sular ile sis gibi zorlu şartlar İstanbul Boğazı’nı daha da zorlu hale getirebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Boğazı’nın da en az İstanbul Boğazı kadar seyir emniyeti için tehlike oluşturacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri’nin özelliklerini vurgulayarak, “Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi olmak üzere iki parçadan oluşmakta ve toplamda 204 millik bir alanı kapsamaktadır. İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi; İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinden başlamak üzere Sektör Türkeli, Sektör Kandilli, Sektör Kadıköy ve Sektör Marmara olmak üzere toplam dört sektörden oluşmaktadır. Sorumluluk sahası 80 millik bir alanı kapsamaktadır. Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezimiz ise; Çanakkale Boğazı’nın Marmara Denizi girişinden itibaren Sektör Gelibolu, Sektör Nara ve Sektör Kumkale olmak üzere toplam üç sektörden oluşmaktadır. Sorumluluk sahası da 124 mildir.” şeklinde konuştu.

İstanbul Boğazı’nda 2023 Yılında Toplam 39 Bin Gemi Hareketiyle 416 Milyon Ton Yük Taşındı

İki merkez ile boğazların çeşitli noktalarına konuşlandırılmış toplam 16 trafik gözlem istasyonunda; radar, elektro optik kamera, sinyal alıcı ve vericileri gibi cihazların yardımı ile deniz trafiğini 7/24 gözlemlediklerini ve yönettiklerini söyleyen Uraloğlu, “Ne kadar yoğun bir gemi trafiğini yönettiklerinin iyi anlaşılması amacıyla bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul Boğazı’nda 2023 yılında toplam 39 bin gemi hareketiyle toplam 416 milyon ton yük taşındı ve bu yüklerin yaklaşık 165 milyon tonu petrol dâhil olmak üzere tehlikeli yükler kapsamındaydı. Bu tehlikeli yükleri taşıyan 9 bin 300 civarındaki tankerlerden 2binini de 200 metre ve üzeri boya sahip tek seferde bir milyon varilin üzerinde ham petrol taşıyan gemilerdir.” dedi. Uraloğlu, Çanakkale Boğazı’nda ise 2023 yılında toplam 44 bin 892 gemi hareketi gerçekleştiğini ve 550 milyon ton yük taşındığını belirten Uraloğlu, taşınan tehlikeli yük miktarının toplam 185 ton, 200 metre üzerinde 2 bin 500 tanker geçişi olduğunu bildirdi.

Son beş yıllık süreçte gemi boy gruplarında özellikle 250 metreden büyük gemilerin sayısında istikrarlı bir artış gözlemlendiğini söyleyen Uraloğlu, “Bu noktada da seyir emniyeti, can, mal, çevre ve deniz güvenliğini arttırmak için Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimiz ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün sorumlulukları daha çok artıyor.” dedi. Gemi trafiği yoğunluğu, artan gemi büyüklükleri ve tehlikeli yükler gibi hususlar da göz önüne alındığında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilen kılavuzluk hizmetinin ve bu hizmet oranlarındaki artışa dikkat çeken Uraloğlu, “Bu hususta İstanbul Boğazı’nda 2003 yılında yüzde 40 ve 2013 yılında yüzde 51 olan kılavuzlama oranı 2023 yılında yüzde 65’e yükseltilmiştir. Yine aynı şekilde Çanakkale boğazında 2003 yılında yüzde 29, 2013 yılında yüzde 43 olan kılavuzlama oranı da 2023 yılında yüzde 55’e yükseltilmiştir. Bu oranlar 2023 yılı itibariyle 150 metre üstü gemilerde İstanbul Boğazı’nda yüzde 99’a ve Çanakkale Boğazı’nda ise yüzde 78 oranına ulaşmıştır.” dedi.

Türk Boğazlarından geçen riskli gemilere Genel Müdürlük tarafından verilen refakat hizmeti hakkında da bilgi paylaşan Uraloğlu, “İstanbul Boğazı’nda 2017 yılında 848 olan refakat hizmeti verilen gemi sayısı 2023 yılı itibariyle 8 bine yükselmiş durumdadır. Çanakkale Boğazında ise 2017 yılında 574 olan refakat hizmeti verilen gemi sayısı da yıllık 2 bin 500’e yükselmiştir.” şeklinde konuştu.

“Denizde Daha Güvenli ve Tamamen Milli Bir Türkiye İnşa Ediyoruz”

Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün görev ve sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmesi için sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurduğunu ve filosunu güçlendirmeye devam ettiğini belirterek, “Daha dün Genel Müdürlüğümüzün operasyonel gücüne güç katacak ve başta Türk Boğazları olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde kullanılacak olan; 2 adet 70 ton ve 2 adet 80 ton çekme kapasitesine sahip 4 römorkör ile 6 adet kılavuzluk botunun Türk tersanelerinde yerli olarak üretilmesine yönelik yatırımın imzaları atıldı. Yeni nesil yerli römorkörlerimizin yanı sıra yerli elektronik fener, şamandıra, sinyalizasyon sistemleri, radar ve kameralarımızla, hem daha güvenli bir deniz trafiği sağlıyor, hem de filomuzu ve teknolojimizi millileştiriyoruz. Denizde daha güvenli ve tamamen milli bir Türkiye inşa ediyoruz.” diye konuştu.

Milli yazılım ve teknolojinin geliştirilmesine yönelik adımlar da attıklarının altını çizen Uraloğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ana yüklenici HAVELSAN ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz arasında Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltme Projesi de imza altına alınmıştır. Proje; yazılım, sensörler ve bilişim altyapısı, ülkemiz milli yetkinlikleri ve üretim kabiliyetleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Alt yüklenici ASELSAN tarafından da yerli üretilen radar, elektro-optik kamera ve radar yön bulucu gibi sistemleri de entegre edilerek yerli üretim oranının en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmıştır. Bu düşüncelerle ülkemiz denizlerinde daha güvenli bir geleceğe doğru attığımız her adımda, tüm Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerinde çalışan baş operatör ve operatörlerimizle birlikte denizlerimizin güvenliği ve denizciliğimizin gelişimi için alın teri döken herkese teşekkür ediyorum.”

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

GÜVENİLİR LİMAN TÜRKİYE​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk 7 ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak 313 milyon 269 bin 412 ton, elleçlenen konteyner miktarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artarak 7 milyon 881 bin 828 TEU’ya ulaştığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2024 yılı Ocak-Temmuz dönemi denizcilik istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dünyanın önde gelen denizci ülkelerinden biri olduğunun altını çizerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye’yi önemli bir liman merkezi haline getirdiklerini söyledi. Uraloğlu, “Ülkemizin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.” dedi.

“Temmuz’da Limanlarda Elleçlenen Yük Miktarı 44 Milyon 85 Bin 87 Ton”

Deniz ticaret hacmini artırmanın ülke ekonomisi ve istihdamında çok önemli bir görev gördüğünü, Bakanlık olarak denizlerden sağlanan imkanların artırılması, kaynakların ekonomiye kazandırılması için gerekli atılımların ve yatırımların yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Bu yılın temmuz ayında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 44 milyon 85 bin 87 ton olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise toplam 313 milyon 269 bin 412 tona ulaştı. Temmuz ayında limanlarımızdan yurt dışı limanlarına giden yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 11 milyon 892 bin 9 ton olarak gerçekleşti. Yurt dışı limanlarından limanlarımıza gelen yük miktarı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 azalarak 20 milyon 311 bin 874 ton olarak gerçekleşti. Temmuz ayında yurt dışı yük taşımaları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalarak 32 milyon 203 bin 883 ton olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

“En Fazla Yük Elleçlemesi 7 Milyon 67 bin 900 Ton Yük İle Aliağa’da Gerçekleşti”

Temmuz ayında bölge liman başkanlıkları bazında ise en fazla yük elleçlemesinin 7 milyon 67 bin 900 ton yük ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Aliağa Bölge Liman Başkanlığını 6 milyon 888 bin 671 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı ve 5 milyon 577 bin 204 ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, temmuz ayında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 6 milyon 460 bin 580 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 5 milyon 420 bin 624 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

“En Fazla Taşınan Yük Artışı Demir Cevheri ve Konsantreleri”

Uraloğlu, temmuz ayında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsinin demir cevheri ve konsantreleri elleçlemesi olduğunu kaydederek, limanlardan 1 milyon 465 bin 465 ton demir cevheri ve konsantreleri yük elleçlemesi gerçekleştirildiğini belirtti. Bunu hurda demir ile alüminyum cevheri ve konsantreleri yüklerinin izlediğini anlatan Uraloğlu, “Temmuz ayında portland çimento 762 bin 325 ton ile limanlarımızdan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi oldu. Söz konusu yük cinsini rulo sac ve feldispat yük cinsleri takip etti. Ham petrol yük cinsi, yurt dışından limanlarımıza gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla, briketlenmemiş taşkömürü ve hurda demir yük cinsleri takip etti.” bilgisini paylaştı.

“En Fazla Yük Taşıması İtalya’ya Yapıldı”

Bakan Uraloğlu, temmuz ayında limanlarımızdan deniz yolu ile yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşıması İtalya’ya yapılan taşımalarda gerçekleştirildiğini, bunu İspanya ve ABD’ye yapılan taşımaların takip ettiğini kaydetti. Deniz yolu ile limanlarımıza gelen en fazla yükün Rusya’dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Temmuz ayında limanlarımızda elleçlenen 32 milyon 203 bin 883 ton yurt dışı yükün yüzde 8’i Türk bayraklı gemilerle taşındı. Temmuz ayında Türk bayraklı gemilerle taşınan yurt dışı yük miktarı 2 milyon 578 bin 844 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Yabancı bayraklı gemiler ile taşınan yurt dışı yük miktarı ise 29 milyon 625 bin 39 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azaldı.”

Uraloğlu, temmuz ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalarak 1 milyon 100 bin 338 TEU’ya ulaştığına işaret ederek, Ocak- Temmuz döneminde limanlardan elleçlenen konteyner miktarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artışla 7 milyon 881 bin 828 TEU’ya çıktığını ifade etti.

image



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    86.1 KB · Görüntüleme: 0

DÜNYA’NIN EN İYİ 100 LİMANINA TÜRK DAMGASI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 Türk limanının, İngiltere’nin önde gelen haber portallarından Lloyd’s List’in hazırladığı İlk 100 Liman 2024 Raporu listesinde yer aldığını söyledi. Bakan Uraloğlu, 2023 yılında dünyada konteyner elleçleyen ilk 100 limanın yer aldığı sıralamada; Ambarlı Limanı’nın 64’üncü, Kocaeli Limanı’nın 85’inci, Mersin Limanı’nın 91’inci ve Tekirdağ Limanı’nın 100’üncü sıradan listeye girdiğini belirterek, “Bunun yanı sıra en dikkat çekici başarı hikayesi sergileyen Ambarlı Limanı’nın konteyner elleçleme miktarının 2023’te Türkiye’nin deniz ticaretinin büyümesiyle doğru oranda büyüyerek 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış gösterdi” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İngiltere’nin önde gelen haber portallarından Lloyd’s List’in dünyadaki ilk 100 Liman (One Hundred Ports) 2024 raporuna yönelik açıklamalarda bulundu. Rapora göre; 2023 yılında dünyada konteyner elleçleyen ilk 100 liman arasında Türkiye’den 4 liman bulunduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, Türk limanlarının sıralamada 2022 yılına göre yükselişte olduğunu vurguladı. 2022 yılında 74. sırada bulunan Ambarlı Limanı’nın 10 sıra yükselerek 2023 yılında 64. sıradan listeye girdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “2022 yılında 89. sırada bulunan Kocaeli Limanı 85. sıraya, 92. sırada bulunan Mersin Limanı 91. sıraya yükseldi.” dedi. Uraloğlu, listede 100. sırada bulunan Tekirdağ Limanı’nın ise yerini koruduğunu belirtti.

“En Fazla Konteyner Elleçlemesi İse Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı İdari Sınırlarında Oldu”

Denizcilik sektörünün son 22 yılda, bir denizcinin oğlu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaptanlığında önemli gelişmeler gösterdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dünya denizcilik faaliyetleri için çok önemli bir noktada yer aldığını söyledi. Türkiye’nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için durmadan çalıştıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, “2023’te Türkiye’nin deniz ticaretinin büyümesiyle birlikte limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yıla göre yüzde 1,5 artarak 12 milyon 556 bin 401 TEU olarak gerçekleşti. En fazla konteyner elleçlemesi ise Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında oldu. 2023 yılında Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde toplam 3 milyon 170 bin 430 TEU konteyner elleçlendi.” dedi.

“Ambarlı Limanı’nda Konteyner Elleçleme Miktarı 9 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaşarak Yüzde 10,6 Artış Gösterdi”

Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarındaki liman tesislerinde elleçlenen konteynerlerin yüzde 69,7’sini dış ticarette taşınan konteynerler, yüzde 26,7’sini transit yükler ve yüzde 3,6’sını da kabotajda taşınan yüklerden oluştuğunu da ifade eden Uraloğlu, “2023’te Ambarlı Limanı’ndaki konteyner elleçleme miktarı 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 10,6’lık bir artış gösterdi. Konteyner ticareti yüzde 10’dan fazla artan Ambarlı, en dikkat çekici başarı hikayesini sergileyerek 2022 yılında 74. iken 2023 yılında listede 64. sıradan listeye girdi. 2022 yılında 2 milyon 867 bin 215 TEU olan konteyner elleçleme miktarı 2023 yılında 3 milyon 170 bin 430 TEU’ya ulaşmıştır.” diye konuştu.

Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı Konteyner Elleçleme Miktarı 2023 Yılında Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 4,8 Arttı

Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sahasındaki elleçleme hacminin de önemli ölçüde artmaya devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, konteyner elleçleme miktarının 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 4,8 arttığını ve bu artış sayesinde 2022 yılında 89. sırada yer aldığı listede 2023 yılında 85. sıraya yükseldiğini duyurdu. Uraloğlu, “Kocaeli Liman Başkanlığında 2022 yılında 2 milyon 59 bin 310 TEU olan konteyner elleçleme miktarı 2023 yılında 2 milyon 159 bin 160 TEU’ya ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TİCARETİN MERKEZİ TÜRK LİMANLARI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk 8 ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artarak 356 milyon 112 bin 778 ton, elleçlenen konteyner miktarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 9 milyon 61 bin 518 TEU’ya ulaştığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2024 yılı Ocak-Ağustos dönemi denizcilik istatistiklerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin deniz ticaretinde artan ivmesine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye’yi önemli bir liman merkezi haline getirdiklerini söyledi. Uraloğlu, “Dünyadaki deniz ticaretinden çok daha fazla pay almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“Ağustos’ta Limanlarda Elleçlenen Yük Miktarı 42 Milyon 789 Bin 708 Ton”

Deniz ticaret hacmini artırmanın ülke ekonomisi ve istihdamında çok önemli bir görev gördüğünü, Bakanlık olarak denizlerden sağlanan imkanların artırılması, kaynakların ekonomiye kazandırılması için gerekli atılımların ve yatırımların yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Bu yılın Ağustos ayında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 42 milyon 789 bin 708 ton olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise toplam 356 milyon 112 bin 778 tona ulaştı. Ağustos ayında limanlarımızdan yurt dışı limanlarına giden yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azalarak 11 milyon 604 bin 33 ton olarak gerçekleşti. Yurt dışı limanlarından limanlarımıza gelen yük miktarı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azalarak 19 milyon 870 bin 521 ton olarak gerçekleşti. Ağustos ayında yurt dışı yük taşımaları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalarak 31 milyon 474 bin 554 ton olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

En Fazla Yük Elleçlemesi 6 Milyon 894 Bin 536 Ton Yük ile Kocaeli’de Gerçekleşti

Ağustos ayında bölge liman başkanlıkları bazında ise en fazla yük elleçlemesinin 6 milyon 894 bin 536 ton yük ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Kocaeli Bölge Liman Başkanlığını 6 milyon 732 bin 894 ton ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı ve 5 milyon 560 bin 775 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti.” değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, Ağustos ayında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 5 milyon 673 bin 127 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 5 milyon 651 bin 27 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

En Fazla Artış Buğday ve Mahlut Elleçlemesinde

Ağustos ayında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsinin buğday ve mahlut elleçlemesi olduğunu kaydederek, “Limanlardan 527 bin 235 ton buğday ve mahlut yük elleçlemesi gerçekleştirildi. Ağustos ayında portland çimentonun 738 bin 45 ton ile limanlarımızdan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi olurken söz konusu yük cinsini klinker ve motorin yük cinsleri takip etti. Ham petrol yük cinsi, yurt dışından limanlarımıza gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla, briketlenmemiş taşkömürü ve hurda demir yük cinsleri takip etti." dedi.

En Fazla Yük Taşıması İtalya’ya Yapıldı

Bakan Uraloğlu, Ağustos ayında limanlarımızdan deniz yolu ile yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşımasının İtalya’ya olduğunu, bunu ABD ve Mısır’a yapılan taşımaların takip ettiğini kaydetti. Deniz yolu ile limanlarımıza gelen en fazla yükün Rusya’dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Ağustos ayında limanlarımızda elleçlenen 31 milyon 474 bin 554 ton yurt dışı yükün yüzde 8’i Türk bayraklı gemilerle taşındı. Ağustos ayında Türk bayraklı gemilerle taşınan yurt dışı yük miktarı 2 milyon 462 bin 885 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı. Yabancı bayraklı gemiler ile taşınan yurt dışı yük miktarı ise 29 milyon 11 bin 669 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azaldı.”

Ağustos ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artarak 1 milyon 179 bin 563 TEU’ya ulaştığına işaret eden Uraloğlu, yılın ilk 8 ayında limanlardan elleçlenen konteyner miktarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artışla 9 milyon 61 bin 518 TEU’ya çıktığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular