Dinozorlar - Mezozoyik Dönem

Emir

Coğrafyacı & Yazar
Moderatör
Tyrannosaurus Rex

image


Dinozor (Dinosauria), ilk olarak Mezozoyik zamanda ortaya çıkan ve yaşayan tek üyeleri kuşlar olan arkozor sürüngen grubu. Dinozor adı, Richard Owen tarafından Grekçe “korkunç” anlamına gelen deinos ve “kertenkele” anlamına gelen sauros sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşur. Bu adın verilmesinin nedeni, geçmişte dinozorların dev kertenkeleler sanılmasıdır. Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, ve arası özellikler gösteren canlılardır. Oldukça başarılı biçimde Mezozoyik’te tüm kıtalara yayılan dinozorlar çok farklı nişleri doldurdu. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 1.000 kadar -kuş olmayan- dinozor türünün yaşadığı belgelendi ve bugün dinozorların evrimsel olarak devamı olan kuşların 11.000 kadar türü vardır ki bu, yaşayan memelilerin tür sayısının (~6000) yaklaşık iki katıdır. Dinozorların nasıl yaşadığı, ne kadar çeşitlendiği ve ekosistemdeki yerleri kadar kuş olmayan gruplarının nasıl yok olduğu da bilimsel alanı meşgul etti. Kuş olmayan dinozorları yeryüzünden silen yok oluşun aşamalı mı, yoksa yerbilimsel olarak (ansızın) mi olduğu, şimdi bile tartışmaya açık bir konudur.

Spinosaurus

image



Dinozor Boyutları

image


Boyut, hem genel kamuoyu hem de profesyonel bilim insanlarının ilgisini çeken önemli bir yönüdür. Dinozorlar, iki gram kadar hafif olabilen minik 50-100 ton (55-110 küçük ton) ağırlığa kadar çıkabilen soyu tükenmiş kadar, herhangi bir kara hayvanı grubunun boyutlarındaki en aşırı varyasyonlardan bazılarını gösterir.

Yetişkin bir erkek bilinen en küçük ve yaşayan en küçük dinozor

image



Argentinosaurus

image
 

Dinozor Türleri​

Dinozorlar, 230 milyon yıldan fazla bir süre önce Dünya’ya hakim olan soyu tükenmiş bir sürüngen grubudur. 700’den fazla dinozor türü keşfedilmiştir ve bunlar etobur, otobur ve her ikisini de yiyenlere ayrılmıştır.

Etobur dinozorlar et yiyicilerdi ve diğer dinozorlarla avlanırdı. En ünlü etobur dinozorlar arasında şunlar yer alır:
  • Tyrannosaurus rex: T. rex, şimdiye kadar yaşamış en büyük etobur dinozorlardan biridir. 40 fit uzunluğa ve 15.000 pound ağırlığa kadar ulaşabilir.
image


Alıntı:
  • Velociraptor: Velociraptor, küçük ama çevik bir etobur dinozordu. 6 fit uzunluğa ve 30 pound ağırlığa kadar ulaşabilir.
image


Alıntı:
Otobur dinozorlar bitki yiyicilerdi. Yapraklar, meyveler ve otlar yerlerdi. En ünlü otobur dinozorlar arasında şunlar yer alır:
  • Brontosaurus: Brontosaurus, uzun boyunlu ve kuyruklu büyük bir otobur dinozordu. 90 fit uzunluğa ve 20 ton ağırlığa kadar ulaşabilir.
  • Triceratops: Triceratops, üç boynuzu olan büyük bir otobur dinozordu. 30 fit uzunluğa ve 12 ton ağırlığa kadar ulaşabilir.
  • Stegosaurus: Stegosaurus, sırtında dikenleri olan büyük bir otobur dinozordu. 30 fit uzunluğa ve 11 ton ağırlığa kadar ulaşabilir.
image


Alıntı:
Hem etobur hem de otobur yiyen dinozorlar hem et hem de bitki yerdi. En ünlü omnivor dinozorlar arasında şunlar yer alır:
  • Deinonychus: Deinonychus, küçük ama çevik bir dinozordu. 11 fit uzunluğa ve 200 pound ağırlığa kadar ulaşabilir.
  • Oviraptor: Oviraptor, gagalı ve tüylü bir dinozordu. 8 fit uzunluğa ve 75 pound ağırlığa kadar ulaşabilir.
image


Alıntı:
image


Alıntı:
 
Dinozorlar hakkında televizyonlarda yeterince yayın yapılmadığını düşünüyorum. Dedikodu, magazin, futbol, sabah kadın programları gündemi fazlasıyla meşgul ediyor. Bu programlara maruz kalınca insanların beyinleri uyuşuyor. Peki dinozorlar hakkında neden yeterince konuşulmuyor?

İnsanlara hiçbir yararı olmayan programları yayınlamak insanlığa yapılmış büyük bir kötülüktür. Tv kanalları vatandaşın aydınlanmasını engelliyor arkadaş!
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular