Dünyanın Mega Projesi


Yukarıdaki görünen link dünya çapında önerilmiş bir mega projenin tanıtımını içeriyor
Screen-Shot-2015-12-21-at-17.35.58-940x470


Resmin açıklaması şu şekildedir

Londra’dan New York’a karayolu ile gitmek
“Trans-Eurasian Belt Development” projesinin, yani diğer adıyla süper yolun, resmi teklifi sonunda Rusya Demiryolu Taşımacılığı başkanı Vlamidir Yakunin tarafından geçtiğimiz bahar mevsiminde yapılmıştı. Yakunin’in geçtiğimiz Ağustos ayında görevini bırakmasından sonra belirsizliğe girdi. Ancak gerek gezginler, gerekse ticari merciler projeyi heyecanla beklemekte.
Trans-Eurasian Belt Development, Londra’dan başlayıp Bering Boğazı’ndan geçerek New York’a varan bu proje, sadece bir yol projesi değil. Projede aynı zamanda bir trenyolu ve petrol boru hattı olacak. 55 Millik Bering Boğazı’nda nasıl bir inşaat yapılacağı merak konusu. CNN’in belirttiğine göre yeni yapılan yollar, Siberya Trenyolu ile birleştirilecek…

Kendi fikrim de şu şekildedir.
IMG-20240512-WA0013


Bu projeyi revizyon yaparak başlangıç noktasını güney Afrika Cumhuriyeti başkentinden cape Town dan başlatarak sadece resimdeki güzergahlardan geçen ülkelerin başkentlerine uğrayarak Cebelitarık boğazını köprü yada tünel ile geçerek Avrasya kıtasına ulaşıp Türkiye üzerinden Çin’e giderek oradan Bering boğazını köprü yada tünel ile geçerek Amerika kıtasına ulaşarak oradan da güney Amerika’ya kadar gidip Arjantin’in başkentinde son bulabilir… Birbirine yaklaşık olarak paralel devam eden otoyol ve yüksek hızlı demiryolu olan proje sadece ülkelerin başkentlerine uğrayarak buralarda birbirine karayolu ve demiryolu sadece destek vererek ilerlesin. Proje revizyon olmuş haliyle dünyanın mega projesi olma özelliğini taşıyor. Sıcak iklim ve soğuk iklim ve ılıman iklim kuşaklarından geçerek önemli deprem merkezlerinden geçerek ve tarih değiştirme çizgisini kat ederek 3 adet de boğaz bir adet de kanal geçerek tabiri caizse eski dünya ile yeni dünyayı birbirine bağlanması herşeyden önce ülkelerin stratejik önemini artıracak bir mega yapı olma özelliğini taşır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Köprünün yapılabilmesi için birkaç zorluk var kuzey kutup dairesi içerisinde olması ve yılın sadece 4 ayında ulaşıma müsade etmesi iklimsel zorlukları içeriyor fakat iki katlı tüp tünel olursa burada altta demiryolu üstte karayolu bu daha kolay olur ama tabi Bering boğazı Türkiye’deki boğazlara benzemez orada tünel için daha çok derine inilmesi gerekmektedir 👍👍
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular