Elazığ - Güncel Ulusal ve Yerel Haberler

El-Azizli

Paylaşımcı Üye
Bu başlık ilimiz ile ilgili ulusal ve yerel basında öne çıkan güncel haberlerin paylaşımı için açılmıştır.
 

"Turistik Diyarbakır Ekspresi"nin yolcuları Elazığ’ı gezdi​

“Turistik Diyarbakır Ekspresi” Elazığ’da mola verdi, yolcular şehri gezdi.​

21.04.2024 - Elazığ

Önceki gün Ankara Garı’ndan yola çıkan ve güzergahında yer alan belirli illerde turizm amaçlı mola veren "Turistik Diyarbakır Ekspresi"nin yolcuları, tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı buluyor.

“Turistik Diyarbakır Ekspresi” Diyarbakır’dan Ankara’ya dönüşünde Elazığ’ın Yolçatı Köyü istasyonunda da mola verdi.

Burada, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Elazığ Belediyesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri tarafından çiçeklerle karşılanan yolcular, yaklaşık 4 saatlik mola kapsamında minibüslerle tarihi Harput Mahallesi’ne götürüldü.

Harput Mahallesi’nde de davul ve klarnet eşliğinde karşılanan yolcular folklor ekibinin gösterisini izledi.

Ardından Ulu Cami, Harput Musiki Müzesi, Arap Baba Türbesi gibi tarihi mekanları gezen yolcular Elazığ Kapalı Çarşı’yı da ziyaret etti.
görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Kaynak: Anadolu Ajansı
 
Elazığ’ın Ağın ilçesinde martı ölümleri vatandaşları tedirgin etti.

Çevrede bulunan vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde onlarca martının su kenarında öldükleri görüldü.

Martıların neden öldüğü henüz bilinmezken, Ağın ilçesinde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığı ifade edildi.
Kaynak: Haber7
 
Son düzenleme:

Elazığ, havyar ve Mersin balığında üretim üssü olmaya aday​

Türkiye’de alabalık üretiminde ilk sırada yer alan Elazığ, Keban Baraj Gölü’nde kurulan tesis sayesinde Mersin balığı ve havyar üretimiyle de ülkenin merkez üssü olmaya hazırlanıyor.​

23.04.2024 - Elazığ

Muratcık köyü mevkisindeki Keban Baraj Gölü’nde özel sektör tarafından kurulan 2 bin 500 ton kapasiteye sahip tesiste birkaç yıl önce yetiştiriciliğine başlanan “huso huso” cinsi Mersin balığı üretiminde 950 ton kapasiteye ulaşıldı.

Mevcut kapasitesiyle “ülkenin en büyüğü” konumundaki Mersin balığı üretim tesisinde, 3 yıl içinde ilk etapta kalitesine göre kilogram fiyatı 2 bin 500 dolara kadar çıkan 100-150 ton havyar üretilmesi hedefleniyor.

Dünyada 26 türü olduğu bilinen, denizlerde doğal ortamda uzun süre yaşamaları halinde 3-4 metre boya ve 1300-1600 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen “huso huso” cinsi Mersin balığı, havyarının yanı sıra etinin lezzetiyle de ekonomik değere sahip.

“Doğaya binlercesini salıyoruz”​

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, AA muhabirine, nesli tükenme tehlikesine giren Mersin balıklarının avcılığının dünya genelinde 1971’den itibaren yasaklandığını söyledi.

Atalay, “Bu balığı ülkemizde ilk olarak 1990’lı yıllarda İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi üretmeye çalıştı. Daha sonra ülkede DSİ’nin yapmış olduğu başarılı çalışmalar neticesinde üretimine başlanan Mersin balığı yavruları iç sulara ve belirli bölgelerde deniz kıyılarına bırakıldı. Bunu geçtiğimiz yıllarda Bakanlık olarak biz de başardık ve artık bu balıkların üretimini Bakanlık enstitülerinde, su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde yapıp doğaya binlercesini salıyoruz.” dedi.

“Neredeyse 100-150 ton havyar alınacak”​

Atalay, Mersin balığı üretiminin son yıllarda özel sektörün girişimiyle arttığını ve Keban Baraj Gölü üzerinde toplamda 2 bin 500 ton kapasiteyle kurulan üretim tesisinin ülke ekonomisi açısından önemli bir değer olduğunu belirtti.

Tesiste birkaç yıl önce başlanan Mersin balığı yetiştiriciliğinde 950 ton kapasiteye ulaşıldığını dile getiren Atalay, şöyle konuştu:

“Keban Baraj Gölü üzerinde 2 bin 500 ton kapasiteyle kurulan üretim tesisinde balıkların yetişkin olanları neredeyse 100 kiloya ulaştı. 5-6 yaşındalar ve bunlar 2-3 sene sonra havyar üretmeye başlayacaklar. Havyarı ülkemizde olduğu gibi bütün dünyada çok beğenilen en değerli balıklar. Eti son derece lezzetli ve besleyici bir balık. Bu tesiste balıklar havyar tutmaya başladığı zaman neredeyse 100-150 ton havyar alınacak ve bu bölge tam bir Mersin balığı üretim üssü haline gelecek. Havyarın kilosunun 500 ile 2 bin 500 dolar arasında olduğunu düşünürseniz, 100-150 tonluk bir havyarın ne kadar büyük bir ekonomi ve istihdam sağlayacağını tahmin edebilirsiniz.”

“Ülkemiz, Mersin balığında önemli üretici konumuna gelecek”​

Atalay, Keban Baraj Gölü’nün su kalitesi ve iklim olarak Mersin balığına çok iyi geldiğini, balıkların burada son derece hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade etti.

Ülke ekonomisine daha fazla katkı ve istihdam sağlanması için Mersin balığı üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları sürdüreceklerini dile getiren Atalay, şunları kaydetti:

“Elazığ, Türkiye’de nasıl alabalıkta ve Türk somonunda bir üs haline geldiyse havyar ve Mersin balığında da üretim üssü haline gelecek. Ülkemizde 13 yetiştiricilik tesisi kurulmuş durumda ve 3 bin 200 ton kapasiteye ulaştık. Çok yakında bunların satışlarının başlamasıyla ülkemiz Mersin balığında önemli üretici konumuna gelecek. Devlet ile bir yere kadar yapıldı ama özel sektöre de çok teşekkür ediyoruz. Keban’da neredeyse bütün dünyaya satılabilecek üst seviyede bir üretim gerçekleştiriyorlar. Nesli tükenmekte olan bir türü alıp yetiştirdik, artık çoğalıyorlar. Hem havyarı hem etini değerlendirecek durumdayız ve stoklara da takviye yapabilecek bir duruma geldik. Bundan 10 yıl önce böyle bir teknolojimiz yoktu. Ülkemizin gelişmesiyle birlikte artık Mersin balığı gibi pek çok canlıya üremesi ve neslini devam ettirmesi için imkan sunuyoruz.”

Anadolu Ajansı
 

Elazığ’da görüldü: Zehriyle bir insanı öldürebiliyor!​

Elazığ’da halk arasında ‘et yiyen örümcek’ olarak bilinen etobur ‘Sarıkız Örümceği’ görüntülendi. Zehriyle bir insanı öldürebilen örümceğin 1 metre yüksekliğe zıplayabildiği kaydediliyor.​

Elazığ'da görüldü: Zehriyle bir insanı öldürebiliyor!


Elazığ’da bir vatandaş Meryem Dağı’nda farklı bir örümcek türü gördü. İri görünümü dikkat çeken örümceklerle ilgili araştırma yapan vatandaş, türün halk arasında ‘et yiyen örümcek’ olarak bilinen etobur ‘Sarıkız Örümceği’ olduğunu öğrendi.

fiDdh_1715768511_3815.jpg

AKREP, KERTENKELE VE FAREDEN BESLENİYOR​

Zehirli olan ve havaların ısınmasıyla ortaya çıkan sarıkız örümceği, 13 santimetreye kadar uzunluğa ulaşabildiği ve 1 metre yükseğe zıplayabildiği belirtildi.

Zehriyle bir insanı öldürebilen örümceğin, özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ile beslendiği biliniyor.

1FSdh_1715768526_2944.jpg


HABER7
 

Türkiye’de sadece Elazığ’da üretiliyor! ‘Vişneli badem şekeri’​

Elazığ’da badem şekeri ustası ve işverenin ortaklaşa ürettiği vişneli badem şekeri Türkiye’de sadece Elazığ’da yapılırken ürün vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.​

GİRİŞ 20.05.2024 21:12GÜNCELLEME 20.05.2024 21:12EKONOMİ

Elazığ’da yöresel ürünler satan bir işletmede çalışan badem şekeri ustası Coşkun Ceylan ve işletme sahibi İmam Gündoğdu, vişneli dondurmadan esinlenerek vişneli badem şekeri üretmeye karar verdi.

Elazığ’da üretilen vişne ile kentte beyaz altın olarak bilinen badem şekerini karıştıran ustalar, eşsiz bir damak zevki ile karşılaştı. İlk etapta az bir şekilde yaparak vatandaşlara ikram edilen vişneli badem şekeri için, halkın güzel tepkilerinin ardından patent başvurusunda bulunuldu.
görüntü


Patenti Elazığ’da olan ve Türkiye’de sadece burada üretilen vişneli badem şekeri, yurt dışından ve farklı şehirlerden gelen vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini aldı. İşletme sahibi İmam Gündoğdu, patenti kendilerinde olan vişneli badem şekerini Türkiye başta olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
görüntü

‘‘Türkiye’de sadece Elazığ’da var’’

Bu yola ‘Elazığ’a ne yapabiliriz’ düşüncesi ile çıktıklarını kaydeden Gündoğdu, ''Orcik ve pestilimiz vardı onlara çok fazla sahip çıkamadık. Bunun üzerine ustamız ile oturarak bir istişare yaptık. Vişneli dondurmamızdan yola çıkarak vişneli badem şekeri yapmaya karar verdik. Yaptık ve güzel bir şekilde tuttuğunu gördük. Yurt dışından gelen müşterilerimiz ve şehirlerarasından gelen müşterilerimizi yoğun bir talep gösterdi. Güzel bir şekilde üretime devam ediyoruz. Türkiye’de sadece Elazığ’da var. Bu ürünü kendimiz geliştirdik. Ürünümüz tamamen doğaldır. Vişne şurubundan yapılıyor. Vişne zamanında topladığımız vişneleri soğuk hava depolarında muhafaza ederek vişneli badem şekerinin yaz-kış üretimini yapıyoruz. Normal olarak yaptığımız badem şekerinin fiyatıyla aynı. Vişneli badem şekerinin kilogram fiyatı 250 liradır. Biz orciğe sahip çıkamadık. Gümüşhane ve Gaziantep aynı ürünü yapıyor fakat sahip çıktı. Biz de burada bir ürün yaptık. Vişne de bizim badem de bizim. Bundan dolayı ilimizin siyasilerinden bu ürüne sahip çıkmalarını rica ediyorum. Bizim amacımız, ürettiğimiz vişneli badem şekerini başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya tanıtmaktır” dedi.
görüntü


görüntü

Haber 7​

 
Geçen gün deneme amaçlı aldım, açıkçası aroması az gibiydi, biraz daha geliştirilmesi gerekiyor, yine de hiç bir şey orjinalinin yerini tutmuyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: HasanTürk

Elazığ’da 5 yılda 200 bini aşkın badem fidanı toprakla buluşturuldu​

Türkiye’nin önemli badem yetiştiriciliği yapılan kentleri arasında yer alan Elazığ’da 5 yılda 200 bini aşkın badem fidanı toprakla buluşturuldu.​

18.06.2024 - Elazığ

Rakımı, iklimi ve toprak yapısıyla kaliteli badem yetiştirilen Elazığ’da, her geçen yıl badem ağacı sayısı da rekolte de artış gösteriyor.

Kentte 5 yılda badem bahçelerinde 200 bini aşkın fidanın dikilmesiyle badem üretimi yapılan ağaç sayısı 32 bin dekarı aşan alanda 507 bine yükseldi.
görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü



görüntü


görüntü

Anadolu Ajansı​

 

Ekli dosyalar

  • 6D48F5F5-FAD9-4881-9826-A2F197FEDEA0.jpeg
    6D48F5F5-FAD9-4881-9826-A2F197FEDEA0.jpeg
    240.6 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve El-Azizli

Elazığ’da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor​

03 Temmuz 2024 Çarşamba 11:28

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ’da ağır hasar gören bina, iş makinesinin dokunmasıyla yerle bir oldu.​

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen Elazığ’da ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor. Bu çerçevede Üniversite Mahallesinde yıkımına başlanan 3 katlı bina, iş makinesinin vurmasıyla bir anda yerle bir oldu. O anlar ise cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

İHA​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve El-Azizli

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular