Elazığ - Maden

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Maden: Elazığ’a 80 km uzaklıkta, Diyarbakır yolu üzerinde bulunan ilçe, derin bir vadide kurulmuştur. 1927’den sonra Elazığ İline bağlı bir ilçe haline getirilmiştir. Bakır işletmesi ilçenin ekonomik açıdan can damarını oluşturur. İlçeye ulaşım kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır. Gezin Beldesi turizm açısından önemli bir yere sahiptir. İsmini yöredeki bakır madenlerinden aldığı düşünülen Maden İlçesi’nin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanmaktadir. Ancak bazı İngiliz kaynaklarında, insanoğlunun bakırı ilk kez M.Ö. 7000-8000 yılları arasında bu bölgede bulmuş ve işlemiş olduğu ifade ediliyor. Tarihi böylesine eskiye dayanan bölgede, Asurlulardan sonra Mitanni Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun Türklerin Anadolu’yu fethinin ardından Selçukluların hüküm sürdüğü görülüyor. Yavuz sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılan Maden İlçesinde çok sayıda tarihi eser bulunan ilçede 1890 yıllarında yapıldığı bilinen Eski Hükümet Konağı ve Saat Kulesi ile 1872 yılında Sultan Hamit tarafından yaptırılmış olan Cami Kebir önemli eserler arasındadır. İlçede ayrıca kültür ve tabiat varlığı olarak korumaya alınmış Çitli Höyüğü ve Şeyh Muhammet Kattal Türbesi bulunuyor. Hazar Gölü ve Gezin Beldesi ise ilçenin turizm yönünden önemli mesire ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Maden İlçesi bakır yataklarıyla ülkemizin en önemli yeraltı zenginlikleri arasındadır. Maden İlçesinin 2013 Adres Kayıt Sistemine göre köyler dahil toplam nüfusu 15.665 ’tir.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika ve Rafet

Tarihi Hükümet Konağı, Hizmete Açıldı​

262 yıllık binanın vatandaşın hizmetine açılması, ilçede memnuniyetle karşılandı.

Maden’de Türkiye’nin en eski mülki idare binası, yapılan restorasyon sonrasında, Maden Hükümet Konağı olarak vatandaşlara hizmete başladı. 262 yıllık binanın vatandaşın hizmetine açılması, ilçede memnuniyetle karşılandı.

*** MADEN HÜKÜMET KONAĞI OLARAK HİZMET VERMEYE BAŞLADI.**

1762’den 1876’ya kadar Maden Eminliği Sarayı ve 1876’daki tadilatla 1924’e kadar Mutasarrıflık Konağı, 1924’ten 1926’ya kadar Vilayet Konağı, 1926’dan 1987’ye kadar Kaymakamlık Konağı ve 1994’ten 2010’a kadar da İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan tarihi Hükümet Konağı, yapılan restorasyon çalışması sonrasında Maden Hükümet konağı olarak hizmet vermeye başladı.

Yerleşkesinde 1898 yılında yapılan saat kulesi ile birlikte tapu kütüğüne tarihi eser olarak geçen bina,2 asrı aşkın süredir ilk gün ki görünümüyle ilçe halkına hizmet vermeye başladı.

*** ÖZSEVEN; “İLÇE HALKI ARASINDA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI”**

Yaklaşık bir ay önce Maden kaymakamlığı olarak hizmet veren yapının vatandaşlar tarafından beklendiğini belirten ilçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Caner Özseven, ilçe halkı arasında memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Elazığ Günışığı Gazetesi
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular