Elektrikli Arabalar - Haberler

Emirhan

Moderatör
Moderatör

Bakanlık Açıkladı: Elektrikli Araçların Şarj Ünitesi İnşasında Yeni Dönem​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumu için apartman sakinlerinin 5’te dördünün onayı olmadığına çoğunluğun onayının yeterli olacağına karar verdi.

Elektrikli araçların kullanımının her geçen gün artması belirli sorunları da yanında getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise site ve apartmanlardaki elektrikli araçların şarj edilmesine ilişkin kurulacak şarj üniteleriyle ilgili bir karar aldı.

Bakanlık elektrikli araçlar için gerekli şarj cihaz kurulumu için apartman sakinlerinin beşte dördünün rızasının olmadan kurulumun yapılabileceğine karar verdi.

Çoğunluğun kararına göre hareket edilmesinin yanı sıra apartman sakinlerine tahsisli otoparklarda da herhangi bir izne tabi olunmadan gerekli düzenlemeler yapılacak.

Öte yandan şarj istasyonu kurulumu için ilgili elektrik kurumundan onay alınması gerekiyor. İstasyonun Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde kurulması ve 02.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne göre işletilmesi gerekiyor.

cevre-ve-sehircilik-elektronik-belge-yonetim-sistemi-evrak-dogrulama-page-0001


cevre-ve-sehircilik-elektronik-belge-yonetim-sistemi-evrak-dogrulama-page-0002
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Bakanlıktan Elektrikli Araç Şarj Ünitelerinin Kurulumunu Kolaylaştırılacak Genelge​

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi’, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığına (EPDK) gönderildi. Genelgede, şarj ünitelerinin herhangi bir inşaya ihtiyaç duymayan, kapalı mekan oluşturmayan ve blok olarak montajlı bir şekilde getirilen seyyar üniteler olduğuna dikkat çekildi. Yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan bu ünitelerin ruhsat gerektiren bir yapı olmadığı, kurulum işlemlerinin ‘ortak alanlarda inşaat yapılması’ kapsamında olmadığı ve bu nedenle maliklerin 5’te 4’ünün rızasına ihtiyaç duyulmayacağı ifade edildi.

ELEKTRİK KURUMUNUN OLUMLU GÖRÜŞÜ ALINACAK

Genelgeye göre, ortak otopark alanlarında şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Ortak alan olmayan, bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmayacaksa ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat malikleri kurulu kararına gerek duyulmayacak. Site ve apartmanların otoparklarında kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınacak. Elektrikle ilgili diğer tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun olması gerekecek. Kat malikleri haricinde site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme amaçlı istasyonlar ise bu kapsamda olmayacak.

BAKAN KURUM: YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız” dedi.

Ekli dosyayı görüntüle c98efb9c-048c-49f3-bb7b-ad5cd54ea7d0.webp
 
Son düzenleme:

Trugo, Elektrikli Araçlar İçin Mobil Şarj İstasyonlarıyla İşbirliği Yapıyor​

trugo-elektrikli-araclar-icin-mobil-sarj-istasyonlariyla-isbirligi-yapiyor-9veWez5e


Trugo, 81 ilde 180 kilovatın (kW) üzerindeki hızlı şarj cihazlarıyla elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sunarak, kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak amacıyla yeni işbirliklerine imza atıyor. Şirket, kullanıcıların şarj sıkıntısı yaşamalarının önüne geçmeyi hedefleyerek, EVbee ile stratejik bir ortaklık gerçekleştirdi.

Bu işbirliği kapsamında, EVbee’nin mobil şarj istasyonları, Trugo markasıyla birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde elektrikli araç sahiplerine hizmet vermeye başlayacak. Mobil şarj istasyonları, 120 kW’lık çıkış gücüne sahip olup, ihtiyaç duyan kullanıcılara yalnızca 45 dakika içinde ulaşarak, her seferinde yaklaşık 100 kilometre menzil sunabilen 18 kilovatsaatlik (kWh) enerji aktarımı yapma kapasitesine sahiptir.

Önümüzdeki günlerde toplamda 6 mobil şarj istasyonunun Trugo markasıyla hizmete girmesi planlanıyor. Şirket, kullanıcılarına önümüzdeki 1 yıl içerisinde en az 20 mobil şarj istasyonu ile ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, EVbee ile geliştirdiği bu yenilikçi hizmetin, Türkiye’nin 81 iline yayılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Otonom Haber
 

Elektrikli araçlar için 1.5 MW şarj sistemi tanıtıldı!​

Elektrikli araç altyapı geliştiricisi i-charging, şarj işlemini daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için yeni 1.5 MW’lık i-light şarj sistemini tanıttı. Yeni sistem, yüzde 99 verimlilik sunuyor.

Ekli dosyayı görüntüle indir (11).webp

Portekiz merkezli elektrikli araç (EV) altyapı geliştiricisi i-charging, ağır vasıtalar için tasarladığı yeni Megawatt Şarj Sistemi’ni (MCS) tanıttı. Bu yeni sistem, şarj sürecini daha hızlı ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Şirketin “i-light” adını verdiği son teknolojisi, 1.5 MW’a kadar güç sunarak, aynı anda altı farklı elektrikli aracı şarj edebiliyor ve yüzde 98-99 verimlilik sağlıyor.

Ağır sınıf için 1.5 MW şarj dönemi​

i-charging, ABD’de Georgia’da da faaliyet gösteriyor ve müşterilerinin operasyonlarını optimize etmeye yönelik donanım ve yazılım çözümleri geliştirmeyi hedefliyor. Şirketin amiral gemisi ürünleri arasında, 50 kW ile 900 kW arasında şarj kapasitesi sunan “blueberry” şarj cihazları bulunuyor. Ayrıca, filo yöneticilerine yönelik “blueberry CLUSTER” da bu ürün yelpazesinde yer alıyor. Tüm bu cihazlar, i-charging’in kullanıcı dostu “blueberry FUSION” arayüzü ve kablo yönetim sistemleriyle (CMS) destekleniyor ve “My i-charging” web platformu üzerinden izlenip yönetilebiliyor.

Ekli dosyayı görüntüle indir (12).webp

Son olarak Almanya’da düzenlenen IAA Mobility fuarında, i-charging’in en yeni şarj cihazı i-light tanıtıldı. Bu cihaz, ağır vasıtalar için aynı anda altı araca kadar 1.5 MW’a kadar güç sağlayabiliyor. Sistemin 2025’te geleceği belirtiliyor. Firmaya göre yeni Megawatt Şarj Sistemi maksimum 3,75 Megawatt (1.250 V DC’de 3.000 A) hızında şarj edebiliyor. Geleneksel kombine şarj sistemleri (CCS) 500 kW ile sınırlı, bu da ağır vasıtalar için yetersiz kalıyor. Şirket, yeni MCS teknolojisinin yakın gelecekte elektrikli ticari araç segmentinde bir standart haline geleceğini öngörüyor.

i-charging CEO’su Pedro Moreira da Silva, yeni teknolojinin, ağır vasıta taşımacılığının geleceğinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Silva, i-light ile daha hızlı ve verimli şarj ihtiyacına cevap verdiklerini ve sürdürülebilir enerjiye geçişte bu teknolojinin önemli bir adım olduğunu ifade etti. Tüm bunlara ek olarak i-light MCS, düşük veya orta gerilimli şebekelerden aldığı enerjiyi yüksek verimlilikle kullanıma dönüştürüyor. Bu da müşterilere, yüksek voltajlı trafo merkezlerinin kurulum maliyetlerine kıyasla tasarruf sağlıyor. Şirket, MCS standartlarının bu yıl içerisinde ISO, IEC ve SAE tarafından yayınlanacağını da belirtiyor.

Kaynak: DonanımHaber
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist ve Emir

Elektrikli araç şarj soket sayısı ağustosta yüzde 6,7 arttı​

Elektrikli araç şarj noktası (soket) sayısı ağustosta önceki aya göre yüzde 6,7 artarak 22 bin 485’e yükseldi.​

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) “Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri” raporuna göre, şarj istasyonları toplam kurulu gücü ağustosta bir önceki aya göre yüzde 6,4 artışla 1390 megavat oldu.

Ağustosta toplam soket sayısı önceki aya göre yüzde 6,7 artışla 22 bin 485’e çıktı. Bu rakam, temmuzda 21 bin 70, geçen yılın ağustos ayında ise 8 bin 337 olarak kayıtlara geçmişti.

Bu dönemde, AC şarj noktası sayısı 13 bin 456’dan 14 bin 226’ya, DC şarj noktası sayısı ise 7 bin 614’ten 8 bin 259’a yükseldi.

Öte yandan, temmuzda 132 bin 600 olan elektrikli araç sayısı ağustosta yüzde 4,4 artışla 138 bin 429’a ulaştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular