Elektrikli araçlar eninde sonunda içten yanmalı motor teknolojisini marjinalize edecek gibi görülüyor. Alman ve hatta Japon otomotiv sektörünün içine girdiği krizde bu dönüşümün payı çok büyük.
Elbette teknolojinin aşmaya başladığı bazı darboğazlar var.
Bunlar içinde bataryaların sunduğu menzil , batarya şarj süresi, spontan deşarj problemi vs.. var.
Ancak Li-ion teknolojisinin bile şu an sunduğu avantajlar ile içten yanmalı motor sektörünü bunalıma soktuysa ilerideki gelişmeler ile neler olacağını tahmin bile edemeyebiliriz.
Daha şimdiden lityum Demir fosfat bataryaları piyasaya çıktı. Batarya ömrü, fiyat gibi konularda Li-iyonlardan üstünler.
Ama daha ileri çalışmalar var ki , bunlar ile elektrikli araçlarda radikal dizayn değişiklikleri gerçekleşecek..
Herkesin duyduğu katı hal pilleri dışındaki konulardan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum
Ben naçizane bir şekilde metal-hava pillerinden bahsetmek istiyorum. İşin ayrıntısını ilerleyen zamanlarda yazmayı umuyorum.
Bunlar içinde Li-hava , Sodyum -hava(Sodium -Air), Demir-hava , Alüminyum- hava pilleri vb.. pek çok araştırılan teknoloji var. Asıl prensip katod yerine havanın (içindeki oksijenin) kullanılması üzerine . İçlerinde Alüminyum -Hava dışındakiler tekrar şarj edilebilir vaziyette .
Elbette tekrar şarj kapasitelerinin çok arttırılması gerekiyor. Daha doğrusu bu teknoloji şu an geliştirme aşamasında. Daha piyasaya sürecek bir şey ortada yok.
Ancak , bu pillerin enerji yoğunlukları Li-iyon pillerden defaatle fazla .. Li-ion pilleri şun an ortalama 150-200 Wh/kg enerji dansitesine sahipken , Li-iyon pillerde bu rakam teorik olarak 11140 Wh/saat enerji dansitesine(oksijen hariç) sahipler. Arada muazzam bir fark var.
Bu ise pilin hem hacim hem de kütle olarak azalmasını, haliyle maliyetlerin daha da düşmesini sağlar. Teknolojilerde başarılı olunursa nasıl bir sonuç çıkar kestiremem ama en azından , şase altında yüzlerce kg bataryadan kurtulmak , elektrikli araçlar tasarımlarını ve verimliliklerini inanılmaz derecede arttıracaktır.
En basitinden 500 kg-800 kg bataryalar yerine 50-80 kg bataryalar bile her şeyi değiştirir. Aracın bakımı ve tamiri inanılmaz derecede ucuzlar ve kolaylaşır( O ağırlıktaki batarya arka bagaja mı konur ben bilemem )
Bir de şarj süreleri kısaltılır , pil ömürlerinde artış sağlanırsa, içten yanmalı tamamen marjinalize olmuş bir teknolojiye dönüşür.
Hatta bu konuda Springer gibi büyük bir yayın evinin kitabı var. Meraklısı bulur demekle iktifa edelim