Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Eshot Troleybüs Sistemi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Eshot Troleybüs Sistemi

Emir

Moderatör
Moderatör

İzmir Troleybüs Sistemi​

image


Alıntı:
Tarihçe:

İzmir’de troleybüs sistemi, eskiyen tramvay hatlarının yerini alması amacıyla kurulmuştur. İlk troleybüsler 14 Mayıs 1954 tarihinde Almanya’dan ithal edilmiş ve ilk hat 28 Temmuz 1954 tarihinde Konak ve Güzelyalı arasında açılmıştır.

Hatlar:

İzmir troleybüs sistemi, Konak ve çevresinde hizmet vermiştir. Başlıca hatlar şunlardır:
  • 10 Gümrük–Alsancak - Daha sonradan 1 numara olarak değiştirildi.
  • 11 Fahrettin Altay–Alsancak - Daha sonradan 2 numara olarak değiştirildi.
  • 12 Fahrettin Altay–Lozan Meydanı
  • 21 Fahrettin Altay–Montrö
  • 30 Fahrettin Altay–Tepecik - Daha sonradan 4 numara olarak değiştirildi.
  • 40 Fahrettin Altay–Kahramanlar - Daha sonradan 3 numara olarak değiştirildi.
  • 50 Hatay-Montrö - Daha sonradan 86 numara olarak değiştirildi.
  • 70 Montrö–Buca
  • Fuar Hattı - Uluslararası Fuar Alanı’nı çevreleyen bir hat.
Araçlar:

İzmir troleybüs filosu, MAN, Fiat ve Ansaldo markalı troleybüslerden oluşmuştur. Filoda toplam 100’den fazla troleybüs bulunmuştur.

Kapatılması:

İzmir troleybüs sistemi, 1992 yılında ekonomik ve teknik nedenlerden dolayı kapatılmıştır.

Ek Bilgiler:
  • İzmir’de troleybüs hatlarının toplam uzunluğu 40 kilometreyi aşmıştır.
  • Troleybüsler, dizel otobüslere göre daha sessiz ve çevre dostudur.
  • Troleybüslerin elektrik enerjisi, hava hattı ile sağlanmıştır.
 
Konak meydanında Man Troleybüs. 4 kanatlı kapılar rahatlıkla görülebiliyor. (Foto: Kişisel koleksiyonundan tarayan Yılmaz Büktel)

image


Konak’ta koyu mavi ve krem renkleriyle Fiat Troleybüs.
(Foto: Kişisel koleksiyonundan tarayan Yılmaz Büktel)

image


Konak meydanında 1950’li yılların ortalarına ait bir posta kartı. Fotoğrafta görülen iki Fiat troleybüs oldukça açık havai mavi renge boyanmış. Muhtemelen orijinal renkleri. (Foto: Kişisel koleksiyonundan tarayan Yılmaz Büktel)

image
 
İzmir Troleybüs Hatları Ağ Haritası

1000003131.jpg


11 Fahrettin Altay (Kennedy) - Alsancak: Fahrettin Altay meydanından kalkan troleybüs Güzelyalı depoyu geçer ve Güzelyalı caddesinden Konak’a ulaşırdı. Konak’tan yoluna devam eden troleybüs Fevzipaşa ayrımındaki makaslardan geçerek Cumhuriyet Bulvarından yoluna devam ederdi. Gazi Bulvarındaki makasları da geçtikten sonra Cumhuriyet meydanına gelir yarım ay şeklinde meydanı kat ettikten sonra eski İktisat Fakültesi bugünkü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünü ve Vasıf Çınar Bulvarı makaslarını da geçtikten sonra Talatpaşa Bulvarına sapardı. Mustafa Bey heykeli önünden Sevinç Pastanesine doğru devam eden troleybüs bugünkü Vahap Özaltay meydanına varır, biraz ilerledikten sonra Alsancak Garı önündeki küçük meydanda son durak yapardı. Bu hattın numarası 1985 yılında İzmir Belediyesinin tüm hat numaralarını değiştirmesiyle 2 numarayı almıştır. Fahrettin Altay – Alsancak hattında daha çok Fiat marka troleybüsler ve Viberti marka körüklü troleybüsler kullanılmış, bu hatta 1970’lerden itibaren çok az Man troleybüs görülmüştür. 1977’lerden itibaren bu hatta Büssing troleybüsler de görülmeye başlanmış, daha sonra 1984 yılında İstanbul’dan getirilen Ansaldo troleybüsler de bu hatta hizmete girmiştir. 1970’li yıllarda Büssing’lerden bir tanesi sürekli bu hatta çalışmıştır.

40 Fahrettin Altay (Kennedy) - Kahramanlar- Alsancak: Fahrettin Altay Güzelyalı güzergahını izleyen 40 hat numaralı troleybüs Fevzipaşa bulvarından saparak Çankaya makaslarını geçer ve Basmane’ye ulaşırdı. Basmane Garı önünden sol tarafı takip ederek Basmane Fuar kapısına varmadan önce bugünkü Altınyol girişine sapar ve Kapılar semtine kadar düz giderdi. Daha sonra sola sapar ve fuarı takip ederek önce fuar Cumhuriyet kapısına gelir, daha sonra mimar Sinan mevkiini izleyerek fuar 26 Ağustos kapısına gelirdi. Namık Kemal lisesinin önünden sağa sapan troleybüs Alsancak Ortaokulu, Alsancak Kapalı Spor Salonu ve Sağırlar okulunu geride bırakarak Vahap Özaltay meydanına gelir buradan da Alsancak garının önündeki küçük meydanda son durak yapardı. Bu hattın numarası da 1985 yılındaki değişimde 3 numarayı almıştır. Kahramanlar hattında belli bir zamana kadar 1977’lere kadar Man troleybüsler hizmet etmiştir. Yolcu sayısının artışı, Man marka troleybüslerin bazılarının ıskata çıkması üzerine bu hatta Fiat ve daha sonra da Büssing troleybüsler görülmüş, 1984 yılında İstanbul’dan gelen Ansaldo’lar da bu hatta hizmet etmiştir. Viberti marka körüklü troleybüsler hiçbir zaman bu hatta görülmemiştir.

30 Fahrettin Altay (Kennedy) -Tepecik (Yenişehir): Fahrettin Altay Güzelyalı güzergahını izleyen 30 hat numaralı troleybüs Fevzipaşa bulvarından saparak Çankaya makaslarını geçer ve Basmane’ye ulaşırdı. Basmane Garı önünden sağa giderek Gaziler Caddesine giren troleybüs Basmane Garı ve hat boyunu soluna alarak Kapılar semtini geçer daha sonra Kemer istasyonuna varırdı. Hemzemin geçidi geçen troleybüs yoluna devam eder SSK hastanesi bloklarına varmadan önce sağdaki bir sokağa saparak bir kavis çizer ve son durağı yapacağı Gaziler caddesine çıkardı. Bu hattın numarası da 1985 yılındaki değişimde 4 numarayı almıştır. Tepecik hattında ilk zamanlar hep Man troleybüsler görülmüş, bu troleybüslerin azalması sonucu bu hatta da Fiat troleybüsler gözükmüştür. Viberti marka körüklü troleybüsler hiçbir zaman bu hatta görülmemiştir.

10 Gümrük - Alsancak: Talatpaşa yolunu izleyerek gelen troleybüs Yeni Karamürsel (YKM) binasının önünden sola Varyant’a giden yola sapar, Konak Doğum hastanesinin önünden geri dönerek tekrar Konak’a gelirdi. Fakat bu seferler sürekli değildi. Bu hattın numarası da 1985 yılındaki değişimde 1 numarayı almıştır. Ancak eski tarihlerde de kimi zaman yolcu sıklığına göre Kahramanlar’dan, Tepecik’ten ya da Alsancak’tan Konak’a gelen troleybüsler Fahrettin Altay’a devam etmeyip yolcularını boşaltıp, Yeni Karamürsel (YKM) önünden geriye tekrar Konak’a dönebiliyordu.

12 Fahrettin Altay (Kennedy) - Fuar: Fahrettin Altay’dan Güzelyalı yolunu takip ederek Konak’a gelen troleybüs aynı 11 numaralı troleybüs gibi yoluna Cumhuriyet bulvarından devam eder, bugünkü Dokuz Eylül Rektörlüğünü geçtikten hemen sonra Vasıf Çınar bulvarına sapardı ve Lozan meydanında son durak yapardı. Bu uygulama sadece Fuar müddetince olurdu. Daha sonra buradan hareket eden troleybüs yine Vasıf Çınar yolunu izleyerek Cumhuriyet Bulvarına girer ve Konak istikametine devam ederdi.

21-50 Fahrettin Altay (Kennedy) - Hatay- M ontrö: Hatay semtindeki İnönü caddesine havai hat döşenince 1968’lerden itibaren Büssing troleybüsler bu hatta hizmet vermeye başladı. 21 numaralı troleybüs Montrö meydanından tam fuar kapısı önünden kalkar, İtfaiyenin oradan Gazi Bulvarı ağaçlı yola sapardı. Buradan Borsa sarayı önünden Gümrüğe sapan troleybüs Konak yolcularını aldıktan sonra Yeni Karamürsel binası (YKM) önünden Varyant’a giden yola sapar, İzmir Doğum evi önünden geri dönerek tekrar Konak istikametine yönelirdi. Gümrük’ü geçtikten sonra tekrar Gazi bulvarına giriş yapar ve Çankaya’nın oradaki makastan Mezarlıkbaşı İkçeşmelik hattına tekrar giriş yapardı. Böylece Montrö’den kalkan troleybüs uzun bir yol katederek Konak yolcusunu almış olurdu. Hatay troleybüslerinin Konak’a uğrayıp yolcu alması kısa bir süre sonra terk edildi. Troleybüsler İtfaiye binasının oradan Gazi bulvarına sapmadan düz gidip Mezarlıkbaşına ulaşmaya bşaladılar. Hattın numarası da 50 oldu. Hatay troleybüslerinde hep Büssing marka troleybüsler kullanıldı. Hepsi de kırmız renkteydiler. İkiçeşmelikten sonra Koruluk’a kadar olan yokuşta kimi zaman zorlansalar da Bayramyerine ulaşır, oradan Hatay caddesini takip ederek Nokta, Hakimevler, Göztepe’yi geride bırakarak Fahrettin Altay meydanına ulaşırlardı. 1984 yılında Ansaldo’ların gelmesiyle bu güzergahta hep Ansaldo’lar çalıştı. 1985 yılında belediyenin numaraları değiştirmesiyle 50 numara 86 oldu.

Buca Troleybüsü: Troleybüslerin yok olmasına yakın 1984’de Ansaldo’ların gelişiyle Montrö – Buca troleybüsleri çalışmaya başladı. Montrö’den kalkan Buca troleybüsü Bayramyerinden Eşrefpaşa’ya sapar oradan Yağhaneler yolunu takip ederek Şirinyer – Buca’ya ulaşırdı. Hat, 70 numaraydı.

Kaynak: Dokuz Eylül Üniversitesi - Orhan Berent
 
Troleybüslere bizzat binmiş biri olarak bazı tecrübelerimi paylaşmak isterim. Man ve Büssingten çevrilmiş troleybüsler ben çocukken(80ler) ortada yoktu. Buca hattında Ansaldo Bredalar çalışıyordu. Bunlar teknolojik olarak çok eski, ekonomik ömrünü çoktan doldurmuş araçlardı. Elktrik motorunun tabii yüksek torkundan dolayı o eskiliklerine rağmen yokuş çıkarken inanılmaz performans gösterirlerdi. Ama bir elektrikli araçtan beklenmeyecek titreşim problemi(silkeleme) vardı. 30 yıldan fazla geçti ama troleybüsteki o titreşim gibisini hala yaşamadım. Bir de arşenin kavşaklarda sık sık çıkmasından dolayı araç durur , şoför arşeyi tekrar hatta bağlardı.
Elektrik motorları , içten yanmalı motorlarla kıyaslanamayacak kadar az titreşim üretir. Ancak bizim troleybüsler neden aşırı sarsardı? Tam olarak bilmiyorum. Belki çok eski olmalarından ötürü, belki de uzun yıllar yıpranma, kalitesiz tamirler(parça yokluğu sebebiyle ya da kaporta) sebepleri olabilir. Bilgisi olan arkadaşlardan ricamız olsun.

Bu arada Urfa'da Bozankaya'nın ürettiği yeni troleybüsler dikkat çekici. Eski nesil troleybüsler gibi sadece hatta bağlı değiller. Batarya da taşıdıkları için 50 km bataryalı menzil sunuyor.
Bu tip bataryalı troleybüslerin Türkiye için bir fırsat sunduğunu düşünüyorum.
1- Bunlar için döşenecek elektrik hattının basitleşmesini sağlarlar. Özellikle görüntü kirliliği oluşturan kavşak üzeri bağlantılar ya da tel karmaşası engellenir. Bu yolla hem maliyet düşürülür, hem de estetik kaygılar azalır. Ayrıca hatlarda esneklik sağlayacağı için otobüsün kullanıldığı bütün rotaları kullanabilir.
2- Batarya miktarı e-otobüslerden çok daha az olacağı için ucuz , hafif ,estetik tasarımlara izin verir.
3- Yüksek tork ve sessiz yapısı ile konforlu yolculuk sağlar.
4- Çevre dostu olmaları
5- Trafik tıkanıklıklarında şeride bağlı olmamalarından dolayı rahat şerit değiştirebilmeleri ,trafiği bloke etmemelerini sağlar.
6- Bakım maliyetleri düşüktür.
7-E-Otobüsler gibi uzun saatler şarj için beklemez, şarjı hattan aldığı için , gerekirse 24 saat kullanılabilir.

Ekran görüntüsü 2024-11-07 001404.png
 
Son düzenleme:
Troleybüs sistemi tekrardan yenilenip ve Škoda 14Tr araçlar alınıp tekrardan hizmete alınabilirdi
Hocam , kesinlikle katılıyorum. Hatta onu bırakın , ben ZIU-9 bile olsa kabul ederdim.
Sovyet döneminde 1972 de üretimine başlanan ZIU-9 çok ucuz , kaliteli bir troleybüstü. O kadar başarılıydı ki 47000 adet üretildi. Kontrol sistemi rezistör tabanlı eski teknoloji olsa da, o haliyle bile bizim Ansaldolardan defalarca daha iyi hizmet verebileceğini düşünüyorum. En azından titreşim ile ilgili bir sorun duymadım , yeni nesil troleybüsler gibi tamamen sessiz olmasa da, Yokuş yukarı bağıran Yugoslav IKARUS, SANOS gibi şeylerle kıyaslanmayacak kadar da sessizdi.

Московский_троллейбус._(10888195064).jpg
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular