Eskrim Sporu

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Eskrim nedir?

Eskrim, kılıç türünde olup, kesici ve batıcı özellikleri olmayan silahlarla yapılan ve çeşitli kurallar çerçevesinde, saldırı ve savunma esaslarına dayanan bir spordur.

Eskrim sözcüğünün kökeni, Germen dilinde “korunmak, savunmak” anlamında kullanılan “skerman” ya da “sebermen” sözcüğünden gelmektedir.

Kılıç kullanma ve bunun öğretimi milattan öncelere dayanmaktadır. M.Ö. 2000’de Çin’de kılıç öğretimi yapıldığı bilinmektedir. Homeros, İlyada’sında M.Ö. l000 yılında Eski Yunanlıların bayram ve şenliklerde kılıç ile gösteriler yaptıklarını anlatmaktadır. Bu şenlikler, sonraki Yunan devirlerinde başlıca ustalık gösterileri olarak devam etti. Roma’da ise gençlerin Mars Meydanı’nda toplanarak “Vectis” adı verilen bu tür kılıçla çalışmalar yapmalarının yanı sıra yine bu devirde askerlere kılıç kullanma hünerinin öğretilmesinin bir program içine alınması ve bunun bir ödev olarak gladyatörleri çalıştıran hocalara verilmesi kabul gördü. Romalılar eskrim sanatına “Armatura”, başarılı silah kullanan askerlere de “Doctore Armarum” adını vererek bu askerlerin gıda ile diğer gereksinimlerini daha fazla karşıladılar. M.S. 4. yüzyılda yaşamış “Askerlik Sanatı” kitabının yazarı Vegece’nin anlattığına göre, bu dönemde eskrim hocaları askerlerden, kesme hareketinden çok, saplama ve delme hareketlerini öğrenmelerini istiyorlardı.

Ortaçağ’da şövalyeler için kılıç başlıca savaş silahı oldu. Fransızlar şövalyelerini kılıç ve diğer saldırı silahlarıyla donatarak 1066 yılında ilk turnuvayı düzenlediler. Epe silahı, 14. yüzyılda savaşçıların kullandıkları zırhları parçalamak amacıyla yapıldı. Uzun ve ağır olduğu için iki elle kullanılan epe zırhları hem parçalamak hem de kesmek suretiyle savaşçıyı saf dışı bırakırdı.

Eskrim tekniği ilk önce İspanya’da başladı, öğretim için okullar açıldı, fakat İtalya’da gelişti. İki elle kullanılan ağır epe 16. yüzyılda bırakılarak yerine İspanyolların yaptıkları “Repiere” denilen bir tür epe kullanılmaya başlandı ve o dönemlerde çok yaygın olan düello için en uygun silah olarak kabul edildi. Daha sonra İtalyan hocalar Marozzo ve Agrippa eskrim kurallarının esaslarını koydular ve öncülüğünü yaptılar. Marozzo 1536’da, Agrippa ise 1553 yılında eskrimin dört ana pozisyonunu anlatan birer eser yazdılar. Bu hocaların oluşturduğu okula devam ettiren Fabri ve Gigani Avrupa’nın değişik ülkelerine bu kuralları yayarak İtalyan hocalarının üstünlüğünü kabul ettirdiler.

Fabri 17. yüzyılda o zamana dek yapılmayan ayakla hamle, boşaltma, karşı boşalma, karşı boşaltma, ikileme, siper alma, karşılık verme ve zaman vuruşu tekniklerini getirerek eskrimin gelişmesinde büyük rol oynadı.

Bu arada Fransa’da çok sayıda soylunun düelloda can vermesi üzerine tehlikesiz, ucu keskin olmayan, dört köşeli ve hafif bir silah yapıldı. 1653 yılında eskrim hocası Besnard tarafından öğretim metodu yayımlanan bu silaha, batmaması için ucuna kanca şeklinde bir düğme konmasından yola çıkılarak “Fleuret” yani “Flöre” adı verildi.
  1. yüzyılda eskrim hocası La Bossiere tarafından icat edilen demir telden örülü maske sayesinde çalışmalar daha kusursuzca yapılmaya başlanarak yüz ve baş bölgesi, rakipten gelecek darbe, vuruş ve dürtüşlerden korundu. Bu yüzyılda eskrim Fransa’da teknik ve metot bakımından bilimsel esaslara bağlanırken 19. yüzyılda ise eskrim tekniği ve felsefesi en ileri aşamaya ulaştı.
Eskrimde, epe ve flöreden başka üçüncü bir silah olarak kılıcı 1870’lerde İspanyol eskrim hocası Guiseppe Radelli getirdi, ancak kılıcın asıl gelişimi Macar hocalar Arlow’un 1902’de ve Borsody’nin 1914’teki çalışmaları sayesinde oldu.
  1. yüzyılın sonlarında bir yarışma sporu haline gelen eskrim, 1902’den itibaren İngiltere’de, Fransa’da federasyonlar şeklinde örgütlendi.
1896 yılından itibaren Olimpiyat Oyunları’nda yer almaya başlayan eskrim, kurallar konusunda anlaşmazlıklar sonucu 1912 Stockholm Olimpiyatları kapsamına alınmadı. Tartışmaları çözmek amacıyla, 1913 yılında Uluslararası Eskrim Federasyonu FIE (The International Fencing Federation) oluşturuldu. FIE, eskrim karşılaşmalarının en yetkili organı olarak, dünya şampiyonaları ve olimpiyat karşılaşmaları düzenlemekle yetkili kılındı.

Bayanlar arası bireysel eskrim karşılaşmaları, flöre dalında ilk kez 1924 Olimpiyat Oyunları’nda, takım karşılaşmalarıysa 1960 Olimpiyat Oyunları’nda başladı. 1990 yılına kadar bayanların epede yarışmaları yasak olup, 1990 yılında alınan bir kararla bu yasak kaldırıldı. Önceleri hakemler tarafından ya da vuruş yapılan sporcunun söylemesiyle saptanan vuruşlar, epede 1934’ten, flörede ise 1954’ten itibaren elektrikli aygıtlarla saptanmaya başlandı ve böylece hakem kararlarındaki yanılma payı azaldı.

1993 yılında eskrimin daha ilgi çekici hale gelmesi ve seyircileri sıkmaması için Uluslararası Eskrim Federasyonu tarafından maç sureleri ve puanlamada bir dizi kural değişikliği yapıldı.

KAYNAK: (Rıza Arseven, Yayınlanmamış Ders Notları, İstanbul/1970)
 

Milli eskrimciler, üç ülkede piste çıkacak​

Milli eskrimciler, 21-25 Mart tarihlerinde Polonya, Macaristan ve Gürcistan’da düzenlenecek uluslararası organizasyonlarda mücadele edecek.​

20.03.2024 - Ankara

Türkiye Eskrim Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Polonya’nın Wroclaw kentinde yarın başlayacak 46. Uluslararası Çocuk Eskrim Turnuvası’nda epe, flöre ve kılıç branşlarında 15 yaş altı 36’sı erkek toplam 59 sporcu kürsü mücadelesi verecek.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 22-24 Mart tarihlerinde düzenlenecek erkekler kılıç dünya kupasında Tolga Aslan, Kerem Çağlayan, Muhammed Furkan Kalender, Adem Doruk Küpeli, Arda Tanerler, Furkan Yaman ve Enver Yıldırım, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te aynı tarihlerde ise erkekler epe kategorisinde Ali Ege Say piste çıkacak.

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Milli eskrimci Enver Yıldırım’dan tarihi başarı​

Milli eskrimci Enver Yıldırım, Büyük Erkekler Kılıç Dünya Kupası’nda bronz madalya alarak Türkiye’ye bu organizasyonda tarihindeki ilk madalyasını kazandırdı.​

23.03.2024 - Ankara

Türkiye Eskrim Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen organizasyonda Enver Yıldırım, ana tablo maçlarında rakiplerini eleyerek yarı finale kaldı. Yarı finalde ev sahibi ülkeden Andras Szatmari’ye 15-7 yenilerek final şansını kaçıran milli sporcu, bronz madalya elde etti.
görüntü


görüntü


Bu madalya, Türkiye’nin büyükler kategorisinde Dünya Kupası’ndaki ilk madalyası oldu.
Diğer milli sporculardan Furkan Yaman organizasyonu 57’nci, Muhammed Furkan Kalender ise 61’inci sırada bitirdi.

Dünya Kupası, yarın oynanacak takım müsabakalarıyla tamamlanacak.

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Türk eskriminde 52 yıl sonra tarihi olimpiyat kotası​

Milli eskrimci Enver Yıldırım, kılıç kategorisinde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde ederek, Türkiye’ye bu disiplinde 1972’den sonra ilk kotayı getirdi.​

27.04.2024 - Ankara

Türkiye Eskrim Federasyonundan yapılan açıklamada, Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Olimpiyat Kalifikasyon Turnuvası’nda mücadele eden milli sporcunun Paris 2024 için kota aldığı belirtildi.

Kılıç kategorisinde son olarak Münih 1972’de yer alan Türkiye’nin, 52 yıl sonra bu disiplinde Enver Yıldırım’la olimpiyatta yer alacağı kaydedildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Enver Yıldırım’ı tebrik etti.

Bakan Bak, tebrik mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kotası elde eden Enver Yıldırım’ı kutluyorum. Kılıç kategorisinde Münih 1972 Olimpiyat Oyunları’ndan sonra ilk kotamızı elde eden sporcumuz olan Enver Yıldırım’ın başarısında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Milli sporcumuza ülkemizi temsil edeceği Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda başarılar diliyorum.”

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Güney Kore’de ana tabloda​

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Güney Kore’nin başkenti Seul’de iki gündür devam eden Kılıç Grand Prix’de ön eleme turlarını geçerek ana tabloya kaldı.​

05.05.2024 - İstanbul

Türkiye Eskrim Federasyonundan yapılan açıklamaya göre sporcu yarın oynanacak tablo-64 mücadelelerinde TSİ 04.10’da Fransız Kelly Lusinier ile karşılaşacak.

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Paris 2024’e kota aldı​

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde etti.​

28.05.2024 - Ankara

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden yapılan açıklamada, “Milli eskrimcimiz Nisanur Erbil, Uluslararası Eskrim Federasyonundan (FIE) 28 Mayıs’ta aldığı davetle Avrupa kıta kotasını kullanarak kadınlar kılıç disiplininde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı kazandı.” denildi.

Nisanur’un, kılıç disiplininde Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil edecek ilk kadın sporcu olacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Milli eskrimciler, Avrupa Şampiyonası’nda piste çıkacak​

İsviçre’de yarın başlayacak Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda Türkiye’den 24 sporcu mücadele edecek.​

17.06.2024 - Ankara

Türkiye Eskrim Federasyonunun açıklamasına göre, Basel kentinde düzenlenecek organizasyonda 18-20 Haziran’da bireysel, 21-23 Haziran’da ise takım müsabakaları yapılacak.

Şampiyonada Türkiye’yi temsil edecek eskrimciler şunlar:

Kadınlar​

Epe: Ceren Cebe, Aleyna Ertürk, Nilahsen Erten, Beyza Halvacıay Bacak

Flöre: Almıla Birçe Durukan, Alisa İsbir, Nazlı Ceren Alioğlu, İrem Karamete Baldini

Kılıç: Nisanur Erbil, Deniz Selin Ünlüdağ, Begüm Alkaya, Nil Güngör

Erkekler​

Epe: Hilmi Taha Ekenler, Cengizhan Öner, Uğur Kınalı, Doruk Erolçevik

Flöre: Alp Eyüpoğlu, Turhan Berke Külcü, Can Alkış, Baha Baykal Çetinel

Kılıç: Enver Yıldırım, Tolga Aslan, Furkan Yaman, Muhammed Furkan Kalender

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular