Futbol Kulüplerinin Logoları (Armaları)

adonia

Moderatör
Moderatör
1000048388


Galatasaray 🟠 🔴

Kulübün ilk logosunu Şevki Ege çizmiştir. İsviçre’nin meşhur çikolatası Toblerone’un 1912’de kullandığı kanatları gerili kartal logosu ağzına futbol topu olan eklenerek Galatasaray’ın logosu yapıldı. Kartal, Galatasaraylıların üzerinde durduğu bir amblem örneği olsa da Şevki Ege’nin çizdiği amblem beğenilmedi. Daha sonra Ayetullah Emin’in çizdiği içiçe geçen Gayın-Sin harfleri Galatasaray’ın logosu oldu. 1928’deki harf devriminden sonra Galatasaray logosu bugünkü biçimini aldı.
 
Son düzenleme:
1000048389


Beşiktaş

İlk tescil edilen kulüp olmasından dolayı Beşiktaş Kulübü, armasında Ay-Yıldız taşıma hakkına sahip olan bir kulüptür. Kulüp kurucusu ve ilk başkanı olan Mehmet Şamil Bey kurucu üyelerle beraber takımın renklerini tabiatın bütünüyle birbirine iki zıt rengi olan siyah ve beyaz olmasına karar vermişlerdir. 1911 yılında ilk şampiyonluğu jimnastik dalında alan kulübün armasında yer alan J” ve K” harfleri de Jimnastik Kulübü” nün kısaltmalarını sembolize etmektedir.
Kulübun armasında taşıdığı Türk bayrağı da 1952 yılında Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için yapılan etkinlikler sırasında organize edilen bir milli maça dayanır.
Maddi olarak sıkıntı çeken ve 2 yıl önce hak ettiği Dünya Kupası’na gidemeyen Türkiye, bu organizasyon için Beşiktaş futbol takımına görev verir. Çünkü Beşiktaş o dönemin en güçlü takımı ve son şampiyondur. Beşiktaş Galatasaray’dan Turgay ve Fenerbahçe’den Mehmet Ali’yi alarak Yunanistan’a gitti. Maçı 1-0 kaybetsek de Beşiktaş, Türkiye’yi temsil ettiği için Başbakan Adnan Menderes tarafından armasında Türk bayrağı taşıma şerefine layık görülür.
 
1000048390


Fenerbahçe

Sarı-beyaz-lacivert renklere sahip olan Fenerbahçe Kulübü’nün bugün kullanmakta olduğu armayı 1910 yılında dönemin sol açığı ve penaltı kralı” olarak bilinen Topuz Hikmet tarafından çizilmiştir. 5 renkten oluşan bu amblemde Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yazısını taşıyan beyaz çerçeve temizlik ve açık yürekliliği, kırmızı ton sevgi bağlılığın ifadesidir. Ortada bulunan sarı lacivert kalp şeklindeki sarı Fenerbahçe’ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soyluluğu tasvir etmektedir. Bu iki renk arasında yükselen palamut dalı ise Fenerbahçelilik’in kudret ve kuvvetinin ifadesidir. Yeşil renk ise bu kudret için başarının oluşunu gösterir.
 
1000048391


Trabzonspor

Trabzon’da uzun yıllar süren İdmanocağı - İdmangücü rekabetinde Sarı-Kırmızı ve Yeşil-Beyaz renkler hâkimdi. Trabzonspor’un renkleri bu renklerin dışında olmalıydı. Trabzon’u ve Karadeniz’i simgeleyen renkler aranıyordu. Bu konuda yarışma açılması da gündeme geldi ancak sonra vazgeçildi. Renk için geceli gündüzlü toplantılar düzenleniyordu. Dört toplantıdan sonuç alınamamıştı. Beşinci toplantıda her şey bitecekti. Artık taraftarın da sabrı kalmamıştı. Dönemin Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak sorunu çözmeye çalışırken Federasyon Genel Müdürü Ulvi Yenal’ın makamında toplanan taraflar iki kulübün renklerinden farklı bir rengin seçilmesi üzerinde yoğun tartışmalar gerçekleştirirler. Yaşanan gelişme üzerine sabrı taşan Yenal iki kulübün temsilcilerinden birer renk seçmesini talep eder. Böylelikle İdmanocağı grubu “koyu bordo”, İdmangücü ise “açık mavi” üzerinde görüş bildirir. Sonuçta Trabzonspor’u kuran iki köklü kulüp renk konusunu “Bordo-Mavi” diye karara bağlarlar. Birleşmiş olan T” ve S” harfleri de Trabzonspor” u temsil eder.
 
1000048392


Gaziantepspor

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Antep savunması, kentin renklerinin kan kırmızısı ve matem renki olan siyah olarak seçilmesinin nedenidir. Armanın üstündeki çizgiler Gaziantep Kalesi’ni temsil eder. Gaziantepspor yazısının üstünde yer alan anıt Gaziantep’te yer alan Şehitler Anıtı’dır. Logonun ortasında ise kentin Fransızlara karşı savunulmasında önemli rol oynayan Mehmet Sait’in lakabı olan Şahin Bey’den dolayı ortaya çıkan bir Şahin figürü bulunmaktadır.
 
1000048393


Bursaspor

1963 yılında kurulan Bursaspor’un logosundaki yeşil beyaz çizgiler takımın renklerini, Bursaspor yazısının altındaki 5 yıldız da kulübün kuruluşu için birleşen beş futbol takımı olan Akınspor, Acar İdman Yurdu, Demirçelikspor, İstiklalspor ve Pınarspor’u simgelemektedir.
 
1000048394


Antalyaspor

Kulübün amblemindeki A, Antalya sözcüğünü; S ise spor sözcüğünü temsil eder. A ve S harflerinin ortasında şehrin Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalan Yivli Minare kırmızı çizgilerle çizimi yer alır. Yivli Minare’nin üzerindeki üç beyaz bant ise Antalyaspor’u oluşturan İlk Işıkspor, Ferrokromspor, Yenikapı Suspor takımlarını temsil eder.
 
1000048395


Konyaspor

Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’nın bu takımının sembolü, Anadolu Selçuklu Devleti’nin de simgesi olan çift başlı kartaldır. Logoda bulunan çift başlı kartalın altında, tarımın simgesi olan buğday başakları da ilin tahıl tarımında önde gelen illerden biri olduğunu göstermektedir.
 
1000048396


Göztepe

Göztepe sarı kırmızı renklerle kurulan bir kulüp olmuştu ama armasında futbol ön plana çıkmıştı. Ama o dönem Göztepe, başta yelken olmak üzere birçok amatör branşta büyük başarılara imza atan bir kulüptü. Diğer branşların yöneticileri ana yönetime tepki gösterince sol üst köşeye amatör bronşları çağrıştıran kareler konuldu, ortaya ise lokomatif olan futbol topu konduğunda yıl 1934’tü.
 
1000048397


Karşıyaka

Türkiye’de armasında ay-yıldız taşımasına devletçe izin verilen 3 spor kulübü vardır. Bunlar Beşiktaş, Kasımpaşa ve Karşıyaka’dır. İzmir’in köklü kulübü Karşıyaka 1912 yılında İzmir’deki azınlık kulüplerine tepki olarak o dönemin Türk gençleri tarafından kuruldu. Zor şartlarda, spor hayatını devam ettiren kulüp, Kurtuluş Savaşı yıllarında tüm sporcularıyla birlikte bu mücadeleye bizzat katılmış, çeşitli cephelerde düşmanla savaşmıştır.
Savaş sonrası tekrar toparlanan Karşıyaka, Mustafa Kemal Atatürk tarafından İzmir’e her gelişinde ziyaret edilmiş, bu kulübümüze özel önem verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 1926 yılında Karşıyaka’ya “armasında ay yıldızı taşıma” yetkisi vererek Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdikleri üstün başarıyı ödüllendirmiştir. Karşıyaka da harf devriminden sonra logosunda yeniden düzenlemeye giderek ay-yıldızı armasına yerleştirmiş ve kulübün armasına bugünkü şekli verilmiştir.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular