Giresun-Doğankent

crypton

Paylaşımcı Üye

Doğankent​

Doğankent ilçesi 5 mahalle 9 köy olmak üzere toplam 14 idari birimin birleşmesiyle oluşmuştur. Köylerde arazinin engebeli ve meyilli olması, toplu yerleşime müsait alan bulunmaması sebebiyle arazi sahipleri kendi arazilerinin üzerine konut yapmak zorunda kalmıştır, bu da köylerde yerleşimin dağınık olması sonucunu ortaya çıkarmıştır. İlçe merkezinde ise arazinin müsait olması toplu yerleşimin oluşmasına imkân sağlamıştır.
İlçe halkının yarısına yakını, hayvanlarını otlatmak ve temiz havasından istifade etmek maksadıyla yaz sezonlarında yaylalara çıkarlar. Yaylalarda yerleşim genel olarak toplu olarak yapılmıştır. Buralarda kısa süre kalınmakta, Haziran-Temmuz aylarında ilçe dışında yaşayan Doğankentlilerin de gelmesiyle birlikte yaylaların nüfusu ilçe nüfusunun 3-4 katına ulaşmaktadır. Yayalarda devamlı şekilde ikamet eden bulunmamaktadır.

İlçemiz köylerine bağlı mezra bulunmamaktadır.

**Doğankent Mahallesi :**İlçe Merkezinin kurulu bulunduğu Doğankent (Merkez) mahallesinin yerleşim yeri bölge coğrafyasına göre nispeten toplu olup, ulaşım, haberleşme, su, elektrik ve altyapı hizmetlerinin büyük çoğunluğu tamamlanmış durumdadır. İlçedeki iş yerlerinin hemen hemen tamamına yakını bu mahallede toplanmış bulunmaktadır.

**Sadaklı Mahallesi:**Tirebolu-Doğankent Karayolunun iki yanında dağınık bir yapıya sahip olarak yerleşmiş olan Sadaklı mahallesi daha çok kamu kurumları ve okulların bulunduğu bölümde son yıllarda hızlı bir gelişim göstermiştir. Okullar ve resmi binaların tamamına yakını bu mahallenin merkez mahalle ile birleştiği kesimde konuşlanmış bulunmaktadır. Arslancık Santralına su temin edecek tünelin Doğankent’ten giriş kısmı da bu mahallemizin Alimler Sokağının olduğu bölümde bulunmaktadır.

Sadaklı mahallesinin bir kısmının 1990 Sel afetinde zarar görmesi nedeniyle Harşıt Çayının hemen yanı başında konuşlanan mevkii afet bölgesi olarak ilan edilmiştir.Arslancık barajı inşaatının başlamasıyla Harşit Çayı kenarındaki Alimler Sokağın bulunduğu yerleşim yerinin boşaltılarak başka yere nakli kaçınılmaz olacaktır.Sadaklı mahallesi Kisedüzü Küme Evleri ve Okulları Küme Evlerinin bulunduğu mevkiinin yol ve kanalizasyon hizmetinin ihtiyaca cevap verecek şekilde giderilmesi gerekmektedir.

**Süttaşı Mahallesi :**Bu mahalle meyilli bir arazi yapısına sahip olduğundan yerleşim de dağınık bir şekildedir. Ulaşım sorunu hemen hemen çözümlenmiş durumda olan mahallenin Deregözü mevkiindeki vasıta yolu Karayolları ağına alınmıştır.

Hidroelektrik Santralı, idari bina ve lojmanları bu mahallede konuşlanmış bulunmaktadır. Mahallede 1 ilköğretim okulu, 2 B.S.İ.Okulu bulunmaktadır. Tepealan, Kayabaşı, Ağaçbaşı yaylaları Süttaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

**Yenimahelle Mahallesi :**İlçe Merkezinin kurulu bulunduğu Doğankent (Merkez) mahallesinin ikiye bölünmesiyle 2010 yılında oluşturulan mahellemizdir.

**Yeşiltepe Mahallesi :**Süttaşı Mahallemizin Belen, Kıyıköy ve Çöçen mevkilerinin Süttaşı Mahallesinden ayrılarak 2010 yılında oluşturulan mahallemizdir.

**Yaylalar :**Doğankent Belediyesinin Mücavir alanı içerisinde bulunan ancak kış aylarında ikamet eden kişilerin bulunmadığı, halkın yayla olarak kullanmakta olduğu Pinti, Patanlı, Asar kaya ve Başyurt yaylaları da yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır.

Doymuş Köyü sınırları içerisinde bulunan Ayıt Yaylası aynı köy halkı tarafından yaz aylarında yayla olarak kullanılmaktadır.

Cumhuriyetten önce Kavraz adıyla köy olan ancak Cumhuriyet döneminde yerleşik halkın (Kavrazlı oğulları), Doğankent, Tirebolu, Görele, Espiye ilçelerine göç etmeleri sonucunda köy tüzel kişiliğini yitiren Kavraz Köyünün Belediye Mücavir alanı dışında kalan Tepealan, Merekgözü, Çatakçayır, Polat ve Abadan yaylaları da günümüzde Doğankent’e bağlı bazı köylerimiz ile Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlı bazı köy halkı tarafından yayla olarak kullanılmaktadır.
görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Kaynak: T.C Giresun Valiliği
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

Konu görüntüleyen kullanıcılar