Giresun-Eynesil

crypton

Paylaşımcı Üye

Eynesil​

İlçemizin adını nereden aldığı konusunda kesin bir yazılı kaynak bulunmamaktadır. Eynesil adını Türklerin bölgeye yerleşmesiyle aldığı sanılmaktadır. Eynesil İsminin **İyinesil’**den değişimle Eynesil’e dönüştüğü, İnesi Beyden kaynaklandığı yolunda rivayetler vardır.

XVI. yüzyılın sonlarında yaşamış olan Osmanlı Coğrafyacılarından Mehmet AŞIK eserinde, Trabzon ve Giresun arasındaki bölgede Türk halkından mühim bir kısmının Çepnilerden meydana geldiğini ve bölgenin batı ile güney tarafındaki dağların Çepni dağları adını taşıdığını yazmaktadır.

Yine Yavuz Selim devrine ait Trabzon tahrir defteri, Giresun bölgesindeki halkın büyük çoğunluğunun Türk olduğunu pek açık bir şekilde göstermektedir. 1515 yılında yazılmış bulunan bu deftere göre, Ordu - Giresun, Giresun - Torul, Görele - Eynesil arasındaki yörede çok yoğun bir Türk nüfusu görülmekte ve burası Vilayet-i Çepni adını taşımaktadır. Çepni’lerin diğer Türk oymakları ile birlikte Trabzon - Torul ve Vakfıkebir arasındaki sahada kalabalık bir şekilde yaşadıkları görülmektedir. XVI. yüzyılda Ordu - Trabzon arasındaki bölge, Türk çoğunluğu tarafından iskan edilmiş olup, hepside yerleşik hayat sürdürmüştür.

Eynesil, Cumhuriyetin ilk yıllarından 1930 yılına kadar Görele’ye bağlı bir köy iken, 1930 yılında Bucak teşkilatı kurulmuş, 1962 yılına kadar toplam 14 bucak müdürü görev yapmıştır. İlçemiz 1960 yılında Görele İlçesinden ayrılarak müstakil ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 11 köy ve 1 adet belde bulunmaktadır.
görüntü


görüntü


görüntü



görüntü


Kaynak: T.C Giresun Valiliği
 

Ekli dosyalar

  • AD04390B-DEB5-496D-B970-7D8E12E8E9AE.jpeg
    AD04390B-DEB5-496D-B970-7D8E12E8E9AE.jpeg
    124.9 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

Konu görüntüleyen kullanıcılar