Gökhan Kırdar (Loopus)

Mrl.Mehmet

Paylaşımcı Üye
Ekli dosyayı görüntüle gk1.webp

Ekli dosyayı görüntüle gk2.webp

Gökhan Kırdar

Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjördür.
Loopus isimli müzik şirketinin kurucusu ve sahibidir.
Farklı tarzlarda yazdığı ve bestelediği şarkılar, film ve dizi müzikleriyle kariyeri boyunca birçok ödül kazanmıştır.

Kırdar, pop müzik ve film müzikleri üzerinde çalışmadan önce 1980’lerin sonunda arkadaşlarıyla kurduğu müzik gruplarında vokalistlik, söz yazarlığı ve bestecilik yaptı. Türler arasında müzikler yaptı. 1990’ların başında “Yerine Sevemem” adlı hit şarkısını yazdı ve besteledi. Ayrıca çeşitli sanatçıların albümlerinde söz yazarlığı ve bestecilik yaptı.

1991 yılında Gökhan Kırdar & Beyazın Ötesi adıyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması’na söz ve müziği kendisine ait olan “Karanlığın Gizi” adlı parçayla katılarak tanınmaya başlandı. Kırdar, 1993 yılında solo albüm çalışmaları için müzik şirketiyle anlaştı ve albümün kayıtlarına başladı. Aynı yılın sonlarında Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı filmin müziğinin bestesini yaptı ve seslendirdi. Kırdar, Serseri Mayın (1994) ve Tutunamadım (1995) adlı pop ve pop rock tarzındaki ilk iki albümüyle büyük başarı sağladı. Ardından doğu, batı, kuzey ve güney sentezli tarzlara yönelerek tarzını değiştirmiştir.

1997 yılında yayınladığı Trip adlı albümü Türkiye’de Trip hop tarzında yayınlanan yapılan ilk albümdür. 1990’lı yılların ortalarından itibaren dizi ve film müzikleri yapmaya başladı. 1997’de Loopus adlı müzik şirketini kuran Kırdar, 2000’li yılların başında soundtrack anlamında dünya çapında birçok ödül kazandı. Özellikle Kurtlar Vadisi, Haziran Gecesi ve Yabancı Damat gibi dizi müzikleriyle büyük Türk dizi tarihinin klasikleri arasına giren müzikler yaptı.

Gökhan Kırdar, 90’lı yılların başından itibaren kariyeri boyunca birçok solo, proje ve EP albüm yayınladı. Dizi ve film müzikleriyle birlikte büyük başarı sağlayan Kırdar, soundtrack müzik anlamında dünya çapında işlere imza atmıştır. Birçok ödül kazanan Kırdar, farklı tarzlarda da yaptığı çalışmalarla Türk müzik tarihinde deneysel işler yapan ender sanatçılardan birisi oldu.

Gökhan Kırdar, 2 Haziran 1970 tarihinde Aydın’da dünyaya geldi. Babası Nevzat Kırdar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu bir resim sanatçısıydı. Annesi Müzeyyen Kırdar ise Güzel Sanatlar Lisesi mezunuydu ve resim öğretmenliği için Aydın’a gelen babasıyla 1958 yılında evlendiler. Ablası ve ağabeyinin ardından ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen sanatçı henüz beş yaşındayken gitar ve tuşlu enstrümanlar çalarak şarkı söylemeye ve melodileri keşfetmeye başladı. Kırdar, sanatçı bir aileden olması güzel sanatlarla iç içe büyümesine ve kendisini bu yönde daha erken yaşta geliştirmesine olanak sağladı. Hayatının büyük zamanını müzik stüdyolarında geçirecek olan sanatçının ilk amatör ses kayıtlarını da babası gerçekleştirmişti. Müziğin yanında görsel sanatlara da yeteneği olan sanatçı ilkokul yıllarında katıldığı resim yarışmalarında ilk uluslararası ödüllerini kazandı. İzmir’de üniversite de okumakta olan kardeşlerinin yanına hafta sonları ziyarete giden sanatçı babasının öğretmen maaşının kardeşlerinin okul masraflarını ancak karşılıyor olması nedeniyle çok istediği konservatuvar eğitimine küçük yaşlarda başlayamadı ve ilkokul, ortaokul ile lise öğrenimine Aydın’da devam etti.

15 yaşındayken “Sevgilim” adını verdiği ilk sözlü şarkısını yazan sanatçı 1987 tarihinde lise öğrenimini tamamladı ve doğduğu şehirden ayrılarak ailesiyle birlikte İzmir’de yaşamaya başladı. 1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı ve babasının büyüdüğü şehir olan İstanbul’da okumaya başladı. İstanbul’daki ilk günlerinde amcasına misafir olan sanatçı sonrasında liseden arkadaşlarıyla birlikte yaşadıkları evlerde öğrencilik yıllarının zorluklarını paylaştılar. 1989 yılının başlarında ev arkadaşlarıyla Naturel adını verdikleri ilk rock gurubunu kuran sanatçı bir yandan mimarlık öğrenimini sürdürürken bir yandan da gece kulüplerinde sahneye çıkarak hayatını kazanmaya başladı.

1990 yılında guruba yeni müzisyenlerin katılımıyla Picture adını aldılar ve etnik, jazz, rock sentezi müzik anlayışlarıyla Türkiye’de birçok popüler müzik kulübünde sahneye çıktılar. 1990 yılında ilk tiyatro müziği eseri olan Kuşlar’ı besteledi ve Yıldız Üniversitesi’nden arkadaşlarıyla birlikte kurdukları Üniversite Sanat Tiyatrosu adını verdikleri tiyatro gurubuyla diğer üniversitelerin festivallerinde canlı müzik eşliğinde birçok oyun sergilediler. Yerine Sevemem adlı hit parçasını 1990 yılı içerisinde yazdı. Aynı yıl bestelediği Son Bir Kez, Yalnızlığımda, Turkuaz, Dur Gitme ve Resimler isimli şarkıları profesyonel stüdyo ortamında hazırladığı ilk aranjeleri ve ülkenin tanınmış müzik kulüplerinde seslendirdiği ilk eserleri oldular. 1991 yılında Beyaz Güvercin Müzik Yarışması finalinde TRT 1’de canlı yayınında seslendirdiği “Karanlığın Gizi” isimli şarkısıyla sanatını ilk kez duyurmuş oldu.
 
Gökhan Kırdar’ın değişim ve yenilik içeren müzikal tarzı birçok eleştirmen tarafından yorumlandı. Özellikle 1990’lı yılların ortalarına kadar her yıl hit şarkılar çıkararak adından bahsettirdi. Aynı zamanda farklı sanatçılara verdiği söz ve bestelerle de sık sık müziğini güncel tutma çabası içinde oldu. 1996 yılında çeşitli arayışlara girerek müzikal tarzını değiştirdi. 1990’lı yılların ilk yarısında yayınladığı Serseri Mayın (1994) ve Tutunamadım (1995) adlı albümler yayınladı. İlk iki albümünde Tarık Sezer, Gürol Ağırbaş, Erkan Oğur, Erdem Sökmen, Zeynep Talu, Mustafa Süder, İsmail Soyberk, Halil Karaduman ve İlyas Tetik gibi birçok müzisyenle çalıştı.

1991 yılında 1991 İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması’na katılarak seslendirdiği parça ile dikkatleri üzerine topladı. Bu dönemde söz yazarlığı ve besteciliğiyle de ön plana çıkarak ilgi topladı. 1990-1994 yılları arasında piyasaya çıkan Tarkan, Mustafa Sandal, Burak Kut, Soner Arıca, Serdar Ortaç ve Kenan Doğulu gibi sanatçıların aksine pop tarzının yanı sıra elektro pop ve pop rock tarzında eserlere albümlerinde yer verdi. Albümlerinde söz yazarlığı ve besteciliğin yanı sıra müzik yönetmeni, mix ve düzenlemeleri de kendisi yaptı. 1993 yılının sonlarında Gece Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı filmin müziğini besteleyerek dizi ve film müzikleri de üretmeye başladı.

1995 yılında Tutunamadım albümünü yayınladıktan sonra farklı tarzlara yönelmek istediği için müzik şirketi Göksoy Plakçılık ile anlaşmasını bitirdi. 1996 yılından itibaren Trip hop, elektronika ve tekno rock tarzına yöneldi. 1997 yılında Loopus Müzik adını verdiği kendi müzik şirketini kurarak Trip (1997) adını verdiği üçüncü albümünü yayınladı. Türkiye’de trip hop tarzında yayınlanan ilk albüm olurken ve dünyada ise bu tarzda yayınlanan albümlerin öncülerinden biri oldu. Gökhan Kırdar’ın yazdığı sözlerdeki bastırılmış insan ruhunun korkuları üzerinden dile getirdiği cesaret manifestosu, psikolojik terapi yöntemlerinin sanat yoluyla ifade edilişi anlamında bir ilk oldu. Albüm için hazırlanan ilk ve tek video olan Susma şarkısı o dönem içerisinde ortaya koyduğu görsel yaklaşımıyla vizüel anlamda da öncü oldu. 1996 - 1999 yıllarında etnik, rock, trip hop ve electronica sentezli dördüncü stüdyo albümü olan Dem i Oz isimli çalışmasını tamamladı.

Fakat albümün yayın tarihi birçok sebepten dolayı uzun bir süre ertelendi. 2002 doğu-batı ve kuzey–güney sentezi müzik tarzındaki Ethnotronix albümünü 2004 yılında ise Keyf/Pleasure adlı enstrümantal albümleri yayınladı. 2003-2005 yılları arasında Kurtlar Vadisi adlı dizinin müzikleriyle büyük beğeni topladı. Yüz elliden fazla müzik bestelediği dizi için birçok eski türküyü tekrar düzenlerken tüür, lir kıl kopuz, çeng, dıtar ve morinhur gibi orta asyaya özgü tarihi enstrümanları da dizinin müziklerini bestelerken kullandı. Yine bu dönemde birçok dizi ve filmin müziklerini besteledi. 2005 yılında Tüür Yağmur Duası adlı bir albüm yayınladı. M.Ö. 10.000’e kadar dayanan Orta Asya müzik terapi bilgisi ve çalgılarının elektronik ve rock müzikle sentezlendiği tarzda dünyadaki ilk çalışmadır. Kariyerinin ilk yıllarındaki pop tarzda olan çalışmalarını ilerleyen yıllarda birçok farklı tarzda yapan Gökhan Kırdar, bu konuda Türkiye’deki ilk isimlerden birisi oldu.
 
Gökhan Kırdar, 1980’lerin sonunda arkadaşlarıyla kurduğu müzik gruplarında vokalistlik, söz yazarlığı ve bestecilik yapmaya başladı. 1990-91 yıllarında birçok söz yazan Kırdar, 1993 yılında Aylin Livaneli’nin “Aylin Livaneli Söylüyor” albümünde yer alan “Aşk Olsun” adlı parçasının sözlerini yazdı. 1993 yılının sonunda Gece, Melek ve Bizim Çocuklar adlı film müziğinin bestesini yaptı. 1994 yılında yayınladığı Serseri Mayın adlı ilk albümünde “Gözbebeğim”, “Fayton”, “Son Bir Kez” ve “Bile Bile” gibi parçaların sözlerini kendisi yazarken Yerine Sevemem", “Fotoğraflar” ve “Nisan” adlı parçaların müziklerini Zeynep Talu ile birlikte yazdı. On parçadan oluşan albümdeki tüm parçaların müziklerini kendisi besteledi.

1995 yılında yayınladığı Tutunamadım adlı albümündeki beş parçanın sözlerini kendisi yazarken albümdeki tüm parçaların müziklerini kendisi besteledi. Aynı yıl Candan Erçetin’in Hazırım adını verdiği ilk albümündeki beş parçanın müziğini besteledi. İzel’in Adak albümü için “Bas Damarıma” adlı parçanın müziğini besteledi. 1996 yılında Nükhet Duru’nun Gümüş adlı albümünde yer alan “Yeniden” adlı parçanın müziğini besteledi. Aynı yıl Asya’nın Asya albümünde yer alan “İsyankar” adlı parçanın müziğini besteledi ve düzenlemelerini yaptı. Ayrıca parçada Asya’ya geri vokal yaptı. 1997 yılında yayınladığı trip hop, elektronika, tekno rock tarzlarını barındıran Trip albümündeki tüm eserlerin söz ve bestesi kendisine aittir. Aynı yıl Gülgün Yıldız’ın Yanmışız albümünde yer alan “Hadi Yallah” adlı parçanın bestesini ve düzenlemelerini yaptı.

1999 yılında Asya’nın Masum adlı albümünde “Masum” ve “Seve Seve” adlı parçaların müziklerini besteledi. İzel’in aynı yıl yayınlanan Bir Küçük Aşk albümünde “Dua” adlı parçanın sözleri ve müziği Kırdar’a aittir. Ayrıca parçanın düzenlemelerini de kendisi yaptı. Ayşegül Aldinç’in 2000 yılında yayınlanan Nefes adlı albümüne adını veren “Nefes” adlı parçanın sözlerini yazdı ve müziğini besteledi.

Polisiye Macera dalında Kurtlar Vadisi ve Komedi dalında Yabancı Damat dizileri ile ‘En İyi Film Müziği’ kategorisinde Beyaz İnci Ödüllerinin sahibi oldu. Beyaz İnci Ödülleri Türkiye’nin Emmy’si olarak kabul edilir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
Gökhan Kırdar Diskografisi

Albümler


Serseri Mayın
Yayımlanma: 28 Ocak 1994
Şirket: Göksoy Plakçılık

Tutunamadım
Yayımlanma: 22 Mart 1995
Şirket: Göksoy Plakçılık

Trip
Yayımlanma: 25 Kasım 1997
Şirket: Bay Müzik

Ethnotronix
Yayımlanma: 15 Haziran 2002
Şirket: Loopus

Keyf/Pleasure
Yayımlanma: 7 Şubat 2004
Şirket: Loopus

Tüür Yağmur Duası
Yayımlanma: 15 Ağustos 2005
Şirket: Loopus

Dayan Kalbim (RMX)
Yayımlanma: 12 Kasım 2008
Şirket: Loopus

Yerine Sevemem - Best Of Jenerik Vol.1
Yayımlanma: 25 Aralık 2008
Şirket: Loopus

Kurtlar Vadisi Vol. 1
Yayımlanma: 7 Şubat 2004
Şirket: Loopus, Sinegraf

Üstüme Basıp Geçme
Yayımlanma: 4 Haziran 2004
Şirket: Loopus

Kurtlar Vadisi Vol. 2
Yayımlanma: 9 Haziran 2004
Şirket: Loopus, Sinegraf

Yağmur
Yayımlanma: 18 Ocak 2005
Şirket: Loopus, EMI

Kurtlar Vadisi Irak
Yayımlanma: 2 Şubat 2006
Şirket: Loopus

Kurtlar Vadisi Dizi Müzikleri Vol. 3
Yayımlanma: 30 Haziran 2009
Şirket: Loopus

Dem i Oz
Yayımlanma: 11 Ocak 2020
Şirket: Loopus

Yas
Yayımlanma: 2 Kasım 2020
Şirket: Loopus

Dizi ve Film Soundtrack

“Gece, Melek ve Bizim Çocuklar” 1994
“Bay Kamber” 1994
“Namaste” 1998
“Kurtlar Vadisi” 2003-2005
“Ölümsüz Aşk” 2003
“Fırsat” 2003
“Gülizar” 2004
“Haziran Gecesi” 2004-2006
“Yabancı Damat” 2004-2007
“Aynalar” 2004-2005
“Anlat İstanbul” 2005
“Banyo” 2005
“Kurtlar Vadisi Irak” 2006
“Sağır Oda” 2006-2007
“Köprü” 2006-2008
“Geniş Zamanlar” 2007
“Kurtlar Vadisi Terör” 2007
“Kurtlar Vadisi Pusu” 2007-2016
“Dede Korkut Hikayeleri” 2007
“Pars: Narkoterör” 2004-2006
“Alia: A Bosniac Rhapsody” 2008
“Sürgün Hayatlar” 2008
“Dantel” 2008
“Ayrılık” 2009-2010
“Hesaplaşma” 2009-2010
“Yıllar Sonra” 2011
“Babalar ve Evlatlar” 2012
“Kayıp” 2013-2014
“İnadına Yaşamak” 2013-2014
“Kara Kutu” 2015
“Kiralık Aşk” 2015-2017
“Zamanın Şahidi” 2016
“Kurtlar Vadisi Vatan” 2017
“Nöbet” 2019
“Sefirin Kızı” 2019-2021
“Uyanış: Büyük Selçuklu” 2020-2021
“Alparslan: Büyük Selçuklu” 2021-2023
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
crypton Müzik 0 57
Emir Müzik 1 85

Benzer konular