Hatay-Reyhanlı İlçesi

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Reyhanlı daha önceki tarihlerde İrtah Dinlenme yeri anlamına da gelir. Genelde birkaç aşiretinin yaşadığı yer olarak bilinen İrtah adında küçük bir kasaba idi. itibaren yoğunlukla bölgesinden göçebe olarak gelen (Türkmen aşiretleri) bu kasabaya yerleşmişlerdir. 1855 yılında ’den ve göçmenleri getirilerek kasabaya yerleştirilmiştir. Daha sonra Reyhanlı ismini alan kasaba 1918 yılında tarafından ele geçirilmiş, bucak statüsü ile yönetilmiştir. 8 Temmuz 1938 yılında kurtarılıp, topraklarına katıldığı yıl olan 1939 yılında ilçe olmuştur. önde gelen isimlerinden ailesi Dimetoka göçmeni olan ’in çocukluğu Reyhanlı’da geçmiştir. Şarkıcı Reyhanlı’lıdır. Yemek kültürü çok zengindir.

Yenişehir gölü görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir.

Reyhanlı ilçesi bölgesinde ve ’ın doğusunda yer alır. Akdeniz iklimi hakimdir. Doğusunda ve güneyinde , batısında Hatay merkez ilçesi ve kuzeyinde ilçesi bulunmaktadır. İlçeye bağlı 31 köy ve bir merkez belediyesi vardır. Ayrıca önemli bir gelir kaynağı olan da bu ilçededir.

İlçede genellikle tarıma dayalı ekonomi hakimdir. ’nün 1972 yılında kurutulmasının tamamlanması ile pamuk ve buğday tarım içindeki önemini arttırmıştır. Ürün çeşidinde pamuk ve hububat en büyük paya sahiptir; ilçede ayrıca büyük baş hayvancılık, süt inekçiliği, koyun ve keçi besiciliği de yapılmaktadır. İlçede sanayileşme tarım ve tarıma dayalı sanayi kollarında gelişmiştir. Çırçır ve prese fabrikaları ile iplik, un ve hidrofil pamuk fabrikaları ilçenin önemli sanayi tesisleridir.
Blok alıntı
images (4)
 

Hatay Reyhanlı’da bulunan tarihi Kızlar Sarayı​

Hatay’ın Reyhanlı ile Suriye’nin Halep kenti arasında ulaşımı sağlayan karayolu üzerindeki tampon bölgede yer alan ve Bizans döneminde kadınların eğitimi için kullanıldığı düşünülen “Kızlar Sarayı” Suriye’deki iç savaş nedeniyle ziyaret edilmiyor. Dünyanın ilk mağara kilisesi “St. Pierre”, Anadolu’nun ilk camisi “Habib-i Neccar”, bin tutsağa yaptırılan “Titus Tüneli” gibi birçok kültürel zenginliğe sahip olan Hatay, Suriye’nin bazı bölgelerine yakınlığıyla da dikkati çekiyor.

KAYNAK arkeolojikhaber
 

Ekli dosyalar

  • 4675.jpg
    4675.jpg
    63.8 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Meksika ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular