HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

Amonyak

Paylaşımcı Üye
Şirketimizin geliştirdiği Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı; tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik roller üstlenmek üzere tasarlanmıştır. Hürjet; silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsurudur

 

HÜRJET’te kritik gelişme: Max A/B​

Haber Merkezi 13 Şubat 2024

Ekli dosyayı görüntüle 8107

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, 27’nci uçuşunu gerçekleştirildi. HÜRJET’in tasarım fazı sona erdi.
Jet Eğitim Uçağı , Ekim ayında 27’nci kez gökyüzüne taşındı. 11 Ekim 2023 tarihi itibarıyla toplamda 18 saat havada kalan uçağın 27’nci kez havalandığı bu uçuşta, hava veri sisteminin kalibrasyonu ve model doğrulamaları yapıldı.

Yüksek hızlı testlerin icrası için uçağın iniş takımları toplanarak motor gücü Max A/B seviyesine çıkarıldı.

Motor gücünün Max A/B’e ulaşmasıyla beraber hava aracında kullanılan itki sistemi de yüzde 50 daha fazla itki kuvveti üreterek uçağın, ses hızının 0.6 katına çıkmasını sağladı.

Ses hızı üzeri hızlara çıkacak olan HÜRJET’in ilgili hız zarfı açılmaya devam ediyor. İlerleyen süreçte diğer HÜRJET prototipleriyle de ses hızı üstü testler gerçekleştirilecek.

HÜRJET-İniş-Takımı-Kapalı


İki pilotun beraber uçacağı şekilde çift kokpitli ve kol uçuşlarıyla birlikte pas geçme testleri de gerçekleştirilen, temel eğitim uçağı olarak tasarlanan HÜRJET’in öğrenci ve öğretmen pilot konfigürasyonunun kullanımına yönelik operasyonel değerlendirmeleri bu testlerle birlikte tamamlanmış oldu.

Uçuş eğitimleri esnasında karşı karşıya kalınabilecek acil durumlarda yapılacakların değerlendirilmesi amacıyla sürekli olarak gerçekleştirilen pas geçme operasyonu da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Sonraki süreçte HÜRJET’in uçak sistemlerinin geliştirme ve doğrulama testleri yapılarak mevcut limitasyonları açılacak. İlgili limitasyonların açılmasıyla beraber de zarf genişletme testleri icra edilecek. Bu sayede daha yüksek sürat ve irtifalara çıkılarak HÜRJET’e gökyüzünde daha agresif manevralar yaptırılacak.

2 Eylül 2023 tarihinde Türk Yıldızları’nın altı uçağıyla birlikte kol uçuşu gerçekleştiren HÜRJET, yapılan testlerde kanıtladığı te mel eğitim uçağı kabiliyetlerinin yanı sıra bu gösteriyle akrobasi uçuşlarındaki başarısını da ispatlamıştı.

HÜRJET

Tasarım fazı sona erdi​

HÜRJET projesi kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü (AFGM) ve Şirketimizin katılımıyla gerçekleştirilen iki ayrı oturumla Kritik Tasarım Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

3-4 Ekim 2023 tarihinde yapılan toplantının ilk oturumunda, uçağın çeşitli sistemlerine dair sunumlar yapılırken, katılımcılar görüşlerini paylaştı.

20-21 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 2’nci oturumda toplantılarla projenin güncel durumu değerlendirildi.

Yapılan sunumların ardından, görüşlerin alınmasıyla tasarım fazı faaliyetleri tamamlanmış oldu.

Kaynak:
 

Yeni “Türk Yıldızı” HÜRJET, gökyüzünde parlıyor​

Türk savunma sanayisi ürünü jet eğitim uçağı HÜRJET, gökyüzüyle buluşmasının ardından 43 başarılı uçuş gerçekleştirdi.​

24.02.2024-Ankara

görüntü


Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türkiye’nin jet motorlu süpersonik ilk uçağı HÜRJET’i göreve hazırlamak için yoğun çalışma yürütüyor.

HÜRJET için 2017’de başlayan çalışmalar sonunda 25 Nisan 2023’te ilk uçuş gerçekleştirildi.

Bu uçuşla başlayan yeni aşamada HÜRJET’in tasarımı iyileştirildi ve çeşitli geliştirmelere gidildi.

Tüm bu çabalar sonunda HÜRJET projesinin tasarım fazı sona ererken gerçekleştirilen testlerde uçağın çeşitli fonksiyonları yerine getirme yetenekleri doğrulandı.

HÜRJET, gökyüzüyle buluşmasının ardından şu ana kadar 43 başarılı uçuş yaptı.

c99f22397fbd04f32794c2c1c6343d230ec3d6d3_2_690x461.jpeg

Yeteneklerini test ederek gelişiyor​

Son testlerde hava veri sisteminin kalibrasyonu ve model doğrulamaları gerçekleştirildi. Yüksek hızlı testlerin icrası için uçağın iniş takımları toplanarak motor gücü Max A/B seviyesine çıkarıldı.

Motor gücünün Max A/B’ye ulaşmasıyla hava aracında kullanılan itki sistemi de yüzde 50 daha fazla itki kuvveti üreterek uçağın, ses hızının 0,6 katına çıkmasını sağladı. Ses hızının üzerine çıkacak HÜRJET’in ilgili hız zarfı açılmaya devam ediyor. İlerleyen süreçte diğer HÜRJET prototipleriyle de ses hızı üstü testler gerçekleştirilecek.

955df1a69801179dcf82a949f0d4371df09a07f7_2_690x471.jpeg


İki pilotun beraber uçacağı şekilde çift kokpitli ve kol uçuşlarıyla birlikte pas geçme testleri de gerçekleştirilen, temel eğitim uçağı olarak tasarlanan HÜRJET’in öğrenci ve öğretmen pilot konfigürasyonunun kullanımına yönelik operasyonel değerlendirmeleri bu testlerle birlikte tamamlandı. Uçuş eğitimleri esnasında karşı karşıya kalınabilecek acil durumlarda yapılacakların değerlendirilmesi amacıyla sürekli olarak gerçekleştirilen pas geçme operasyonu da başarılı şekilde uygulandı.

İlerleyen aşamada HÜRJET’in uçak sistemlerinin geliştirme ve doğrulama testleri yapılarak mevcut limitasyonları açılacak. İlgili limitasyonların açılmasıyla da zarf genişletme testleri icra edilecek. Bu sayede daha yüksek sürat ve irtifalara çıkılarak HÜRJET’e gökyüzünde daha agresif manevralar yaptırılacak.

3aa20d3e1fc456458b5fc6aaed96d989e8ce4b57_2_690x460.jpeg

İlk teslimat 2025’te, hedef ayda 2 HÜRJET​

Türk Havacılık Uzay Sanayii, HÜRJET’in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay 2 HÜRJET’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.

HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.

HÜRJET için Ocak 2022’de Savunma Sanayii İcra Komitesinde seri üretim kararı alındı. Bu doğrultuda ilk aşamada Hava Kuvvetlerine 16 HÜRJET teslim edilecek.

485d7a208a8340438363be9195d7c5a92f3ef2c1_2_690x460.jpeg

8 bin parçadan doğan “milli jet”​

HÜRJET çalışmaları, Ağustos 2017’de Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlatıldı.

Nisan 2018’de kavramsal tasarım aktiviteleri, Temmuz 2019’da ön tasarım faaliyetleri, Şubat 2021’de kritik tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlandırıldı, tasarım döngülerinin sonuçlanmasıyla üretim faaliyetlerine geçildi.

Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan HÜRJET için parça üretimlerine Ocak 2021’de başlandı. Üretilen parça ve ekipmanlar, son montaj hattında uçaktaki yerini aldı.

b19ec570b4d1bf2da7eb199fcf1189aae7e18adb_2_690x460.jpeg

Farklı görevlerin üstesinden gelecek​

Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı. HÜRJET, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığındaki HÜRJET, 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek.

Uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunabilecek, bunlara farklı faydalı yükler takılabilecek. HÜRJET, 3 tona yakın faydalı yük taşıyabilecek.

5551e94a373487959df43785f519b537d243885b_2_690x460.jpeg

Türk Yıldızları arasında bir Türk jeti​

HÜRJET, ileride bir parçası olacağı Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları ile 2 Eylül 2023’te tarihi uçuşa imza attı.

Türk Yıldızları ile kol uçuşu gerçekleştiren HÜRJET, 37 dakika havada kalarak 15 bin 403 feet irtifaya ve 351 knot hıza ulaştı.

Uçuşun ardından başarılı şekilde piste teker koyan HÜRJET, daha sonra Türk Yıldızları ile “Fil Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

 

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası HÜRJET’i kanatlandıracak​

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olan ve Kayseri’de yeniden kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in üretiminde görev alacak.​


23.03.2024 - Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “küllerinden yeniden doğduğunu” ve tüm savaş uçaklarına parça üretip, montaj yaptığını ifade ettiği TOMTAŞ, Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET’in üretimine katkı sağlayacak.

TOMTAŞ Havacılık İcra Kurulu Üyesi Ali Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın TOMTAŞ ile ilgili ifadelerinden çok mutlu olduklarını söyledi.

“Ülkemizin 'Gök Vatan’a altın harflerle yazdığı destanın bir parçası olmak bizim için gerçekten gurur verici.” diyen Ekşi, şöyle konuştu:

“Açıkçası HÜRJET gibi önemli bir projede görev almayı bekliyorduk. Bu hedef için de durmadan, yorulmadan çalıştık. Köklü tarihimizden de aldığımız güçle Kayseri’yi havacılıkta merkez haline getirmek istiyoruz. HÜRJET de bu hayallerimiz için önemli bir dönüm noktası. Buradaki görevimiz sadece bir parçanın üretilmesi ya da montajı değil. On binlerce parçadan oluşan dev kuşların 45 bin fitte, 1600-1700 kilometre/saat hızla hareket etmesi için gerekli bilgisayar ve aviyonik birimleri de başarıyla tamamlamak. Milyonda bir hataya dahi yer olmayan bir alandan bahsediyoruz. O sebeple burada önemli bir risk ve meydan okuma var. Biz TOMTAŞ olarak bu meydan okumayı gerçekleştiriyor, ülkemiz için hazırız diyoruz. Burada Türk Havacılık Uzay Sanayiine (TUSAŞ) de gönülden bir teşekkür etmemiz lazım. Ülkemizin gurur kaynağı, ortağımız TUSAŞ’ın elini taşın altına koyarak bu süreçte bize yaptığı hamilik çok kıymetli. Allah bizi mahcup etmesin inşallah.”

Kayseri’de geçmişte “gömülen uçak” olduğu iddialarından hareketle bugün gelinen noktayı değerlendiren Ekşi, şunları söyledi:

“Gömülen uçaklar var mı diye biz de çok araştırdık fakat bir şey bulamadık. Gömülen uçaklar var mıdır bilmiyorum fakat Türk insanının uçak üretebileceğine, muasır medeniyetler seviyesinde teknoloji geliştirebileceğine dair inanç ve umudunun çok güçlü olduğunu söylemek isterim. Bir nebze olsun üretimine katkı sağlamaktan gurur duyduğumuz Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın havalanması ve ondan önce HÜRKUŞ, HÜRJET, Bayraktar TB2, ATAK ve nicelerinin başarı öyküleri şairin de dediği gibi ‘Umudumuzun gömüldüğü mezarlardan yükselen bahar çiçekleri oldular.’ Biz kendimize inanmalıyız. Çok zeki ve kabiliyetli insanlarımız, gençlerimiz var. TOMTAŞ olarak biz de birçok ilki başaran havacılık firmalarımıza destek olmaya hazırız.”

Eğitimler tamamlanacak, üretim başlayacak​

Ekşi, “Türkiye Yüzyılı” anlayışı çerçevesinde gelişen, üreten ve her alanda dünyanın en iyisi olmak için gayret eden bir Türkiye bulunduğunu dile getirerek, Türkiye’nin bu yüzyılın parlayan yıldızı olacağına inandıklarını ifade etti.

Bu vizyonun en önemli sac ayaklarından birinin savunma sanayisi ve havacılık olduğunu vurgulayan Ekşi, bu kapsamda sorumluluklarının farkında olduklarını belirtti. Ali Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yüzden çok çalışıyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren TUSAŞ Kahramankazan Tesisleri’nde personellerimizin eğitimine başlayacağız. 500 kişilik bir ekiple montaj faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Buradaki gereksinimlere göre planlarımız 2 katına da çıkabilir. İlk hedefimiz, ayda 2 HÜRJET komponent seviyesi montajını Kayseri’de yapmak. Bu arada talaşlı imalat hattımızda da bu yıl içinde 200 kişilik bir ekibe ulaşarak milli projelerimize parça üretimine büyük bir özveriyle devam edeceğiz.

Bu üretimler çok önemli, çünkü oluşturduğu ekosistemle birlikte binlerce insanımıza nitelikli istihdam oluşturacak. Sahip olduğumuz tüm kabiliyet ve birikimimizi, borçlu olduğumuz bu topraklara adadık ve Kayseri’mizi tıpkı geçmişte olduğu gibi yine havacılıkta bir marka haline getirmek için emin adımlarla yürüyoruz."

“TOMTAŞ’ın kapısı gençlerimize sonuna kadar açık”​

Gençlere çağrıda bulunan Ali Ekşi, “Hayal kurmaktan ve kurdukları hayalin peşinden koşmaktan hiç ama hiç geri durmasınlar. Tarihimizden de ilham alarak tıpkı geçmişteki havacılık kahramanları gibi isimlerini tarihe altın harflerle yazdırabileceklerini unutmasınlar. Biz gençlerimizi çok seviyoruz. Onlar geleceğimizin teminatı. Oğuz Kağan’ın ‘Güneş tuğumuz, gök çadırımız’ sözü ‘Kızılelmamız’ olsun. TOMTAŞ’ın kapısı gençlerimize sonuna kadar açık. Hayallerimize ortak olmak isteyen gençlerimizle birlikte yol yürümeye her zaman hazırız.” dedi.

Hedef, 2025​

TUSAŞ, HÜRJET’in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay 2 HÜRJET’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.

HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.

HÜRJET için Savunma Sanayii İcra Komitesinde seri üretim kararı alındı. Bu doğrultuda ilk aşamada Hava Kuvvetlerine 16 HÜRJET teslim edilecek.

Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, üstün performans özellikleriyle modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı. HÜRJET, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Türk Yıldızları Hürjet’i kullanacak​

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi olan Türk Yıldızları’nın son 12 yılda 4 adet NF-5 uçağı çeşitli nedenlerle düştü. Bu kazalarda 2’si pilot, 1’i yer personeli olmak üzere toplamda 3 asker şehit oldu.

NF-5 uçaklarının 60 yıldır kullanıldığını hatırlatan Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Prof. Dr. Rüştü Güntürk, yaptığı açıklamada, “Hürjet’i yapıyoruz ve inşallah 2025’ten itibaren Türk Yıldızları’nda artık Hürjet’i kullanacağız” dedi.

 
HÜRJET’in bir yıllık performansı belli oldu

Jet eğitim ve yakın hava desteği için TUSAŞ tarafından üretilen HÜRJET, gökyüzü ile buluşmasının birinci yılını kutladı. Bir yılda 50 uçuş sortisine ulaşan yerli uçak ilk uçuşunu 25 Nisan 2023’te yapmıştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilip imalatı yapılan jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağı HÜRJET, ilk uçuşunun birinci yılını kutladı.

TUSAŞ, sosyal medya hesabından yerli jet uçağının bir yıllık performansını paylaştı.

Açıklamada, “Göklerde ilklere imza atmaya devam edeceğiz! İyi ki doğdun #HÜRJET!” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de üretilen ilk jet uçağı HÜRJET bir yılda:
  • 50 sorti uçuş,
  • 39 saat 44 dk uçuş süresi,
  • 15 bin fit irtifaya ulaştı.


Kaynak: haber.aero
 

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kadıoğlu, HÜRJET ile ilk uçuşunu yaptı​

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi.​

25.05.2024 - Ankara

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, 22 Mayıs 2024 tarihinde TUSAŞ tesislerini ziyaret ederek ülkemizin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi.” ifadesi kullanıldı.

Paylaşımda, Kadıoğlu’nun uçuşuna ilişkin görüntülere de yer verildi.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

HÜRJET için Mısır yolculuğu başlıyor​

Haber Merkezi31 Mayıs 2024

görüntü


Jet eğitim uçağı HÜRJET, Mısır’a gitmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET’in ilk yurt dışı durağı, Mısır olacak.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında ilk kez TUSAŞ tesislerinden ayrılıp Samsun’da özel bir gösteri gerçekleştiren HÜRJET, ardından EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında İzmir’de gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Yurt içindeki faaliyetlerinin ardından HÜRJET’in ilk yurt dışı durağı da belli oldu. HÜRJET, 3-5 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Egypt International Airshow’a katılacak, yapılması planlanan gösteride yeteneklerini sergileyecek.

Mısır HÜRJET sınıfı bir uçak arayışında​

Edinilen bilgiye göre; bu sınıfta bir uçak arayışında olan Mısır, HÜRJET ile ilgileniyor. Airshow kapsamında başta Mısır olmak üzere bölge ülkeleriyle HÜRJET ve diğer TUSAŞ ürünleriyle ilgili görüşmeler gerçekleştirilecek.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en prestijli havacılık ve savunma etkinliklerinden biri olan Egypt International Airshow, uluslararası havacılık endüstrisinin önde gelen isimlerini, savunma sanayisi profesyonellerini ve teknoloji meraklılarını bir araya getiriyor.

Yeni iş ortaklıkları ve bölgesel pazarlarla bağlantı kurma fırsatı sunan etkinlikte, Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Dassault Aviation gibi küresel üreticiler ürün ve teknolojilerini tanıtıyor.

Etkinlikte, ayrıca dünyaca ünlü akrobasi timleri, askeri hava kuvvetleri ve çeşitli hava araçları uçuş gösterileri gerçekleştiriyor.
görüntü

Pazar büyüklüğü 1.6 milyar dolara ulaştı​

Airshow, HÜRJET’in dahil olduğu jet eğitim uçağı pazarı önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu alandaki pazar büyüklüğü 20 yıl içerisinde yıllık ortalama 1.6 milyar dolara ulaştı.

Gelecek 10 yıl içerisinde Türk Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere pek çok silahlı kuvvetin mevcut jet eğitim uçaklarının yerini gelişmiş sürümlerine bırakacak olması sebebiyle artan ihtiyacı karşılamak üzere ABD, Avusturalya, Brezilya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Kolombiya, Fransa, Tayvan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsveç gibi ülkeler çalışmaya başladı.

Aynı zamanda, yeni nesil savaş uçaklarının üstün performansları ve harp teknikleri, jet eğitim uçaklarında daha üst seviye performans ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu da buna uygun yeni nesil jet eğitim olan uçaklarına olan ilgiyi artırıyor.

Hedef ayda 2 HÜRJET​

görüntü


Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017’de başladı.
Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, 30 Ocak 2023’te ilk kez motor çalıştırdı. Taksi testleri için 18 Mart 2023’te pistle buluşan HÜRJET, 25 Nisan 2023’te ilk kez gökyüzüyle buluştu.

TUSAŞ, HÜRJET’in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay 2 HÜRJET’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.

HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.

Kaynak: AA, Savunma SanayiST com
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

HÜRJET 100. Test Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi​

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, 100. test uçuşunu başarıyla tamamladı.​

TUSAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, 25 Nisan 2023’te havalanan HÜRJET, 100’üncü uçuşu kapsamında test faaliyetlerine devam etti.

HÜRJET, 1 saat 27 dakika havada kalarak uçuş sırasında çeşitli manevra testlerini başarıyla tamamladı. HÜRJET, test faaliyetlerini bitirmesinin ardından 100’üncü uçuşu kapsamında gösteri uçuşu sergiledi. Bu uçuşla birlikte HÜRJET, bugüne kadar 118 saat toplam uçuş süresine ve maksimum 0.9 mach hıza ve 30 bin fit irtifaya ulaştı.

aa_picture_20240816_35417403

İlk teslimatın 2025’te gerçekleşmesi planlanıyor​

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) koordinesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen proje, 2017 yılında başlatıldı. Proje kapsamında TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen HÜRJET, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik kokpite sahip bulunuyor.

Üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan HÜRJET için seri üretim çalışmaları devam ederken ilk teslimatın 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Kaynak: TRT Haber
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular