Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

İett Genel Müdürü Olsaydınız Ne Yapardınız? | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

İett Genel Müdürü Olsaydınız Ne Yapardınız?

mertesat07

Paylaşımcı Üye
Ben İETT Genel Müdürü olsam hat verimliliklerine bakardım, yolcu sirkülasyonlarını göz önünde bulundurarak sefer saatlerini güzergahı inceleyerek körüklü ve solo otobüs çalışılabilirlik fizibilite çalışmaları yaptırırdım.
Her bölgeye dengeli ulaşım, uzun kemik hatları besleyecek besleme hatlar açardım. Çok otobüs hattından ziyade efektif verimli hatlar olmasını sağlardım.

Ama İETT Anadolu Yakası Bölge müdürü olsaydım, Yunus Garajına Citaro, Kurtköy Garajına Citaro G getirirdim 😊

İlk iş 250’şer adet minibüs ve midibüs alırdım, yoğun olmayan hatlara verirdim (bunu dolmuş ve kooperatifleri satın alarak da yapmak mümkün tabii), yoğun olan hatlara da boşa çıkan otobüslerden verirdim. Ayriyetten çevre illerle anlaşıp (Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ve Tekirdağ) İstanbul’un merkezi yerlerinden o illerin merkezlerine ve önemli ilçelerine ekspres hat sağlardım.

İlk iş olarak metro entegrasyon saçmalığına son verip mağdur olan bölgelerdeki halkların ulaşımını eskisi gibi daha kolay hale getirmek için bu saçmalıkta kapatılan hatları geri açardım. Özellikle Yeşilpınar bölgesine iyi bir yatırım yapmak gerek bu konuda. Sonra da garajlar arası bazı ufak araç takasları iyi olabilirdi. Gerisi Allah kerim...

Öho söförlerine gerekli eğitimleri verirdim.Herhangi bir şikayet alirsam bir soförden o şikayetleri inceler gerekli şeyleri yapardim.Özellikle şikayet var sitesindeki şikayetlere bakardım.Sonra her sofore validator eğitimi verirdim.Siz hangi hattaysaniz validatorude o hatta gore ayarlayin derdim cunku yolcu biniyor MK12 ye sonra metroya gidiyor diyorki metroya niye ucretsiz basmadim.Özel halk otobüslerinin belli olmasi için yani halkin iett ve özel halk otobuslerini ayirmasi icin özel halk otobuslerinin uzerine özel halk otobüsü yazdirirdim ama büyük.Sonra özel halk otobüslerinde ventil yasağı getirirdim. Ne o öyle yolcunun başi şişiyor her zaman sizin zevkiniz yüzünden biz niye rahatsiz oluyoruz?Özellikle akia ultra cift katlilarda nedense ventil sesi hayvan gibi cikiyor bu neden anlamis değilim.M1 hattina 100 yildir yapamadiklari sey olan yeni arac alimi yapardim.Yolcularimin iyiliği için tüm karsan solo cng ve körüklüleri filodan cikartip yeni koruklu arac alimi yapardim.Man ile aramizi düzeltirdim ve yeni man lions city koruklu filoya alirdim böyle 75 tane felan sonra bi 75 tanede mercedes conecto koruklu alirdim ve yine 50 tane felan otokar koruklu alirdim çesitlilik her zaman iyidir.Yani aklima bunlar geldi yani benim dusuncelerim bunlar beni eleştirmek isteyen eleştirebilir

1.) Kapatılan Ayazağa Garajı'nı tekrar açardım. Hali hazırda Sultangazi'den tâ Sarıyer'e bir ton araç gidiyor.

2.) 429 adet Bmc marka aracın bir kısmını ve 150 adet Akia'nın yarısını Anadolu yakasındaki garajlara dağıtır, olası Citaro hibelerini iptal edip bir kısmını Avrupa yakasına verirdim.

3.) Anne kart gibi idareye yük olan gereksiz uygulamaları kaldırırdım. 65 yaş+ yolculardan da 1 lira gibi sembolik bir ücretlendirme uygulardım. Ya da ücretsiz binişlerine günlük bir sınır koyardım.

Öho söförlerine gerekli eğitimleri verirdim.Herhangi bir şikayet alirsam bir soförden o şikayetleri inceler gerekli şeyleri yapardim.Özellikle şikayet var sitesindeki şikayetlere bakardım.Sonra her sofore validator eğitimi verirdim.Siz hangi hattaysaniz validatorude o hatta gore ayarlayin derdim cunku yolcu biniyor MK12 ye sonra metroya gidiyor diyorki metroya niye ucretsiz basmadim.M1 hattina 100 yildir yapamadiklari sey olan yeni arac alimi yapardim.Yani aklima bunlar geldi yani benim dusuncelerim bunlar beni eleştirmek isteyen eleştirebilir
Zaten ÖHO şoförlerine bu konularda eğitim veriliyor. Validatörde kayıtlı olan hattı değiştirmek 2 tıkla oluyor. Sorun şöforün onu unutması. Ben bir eksik olduğunda sürekli hatırlatırım, hemen düzeltirler. Çözüm olarak şoförlere FYM'den bu konuda periyodik aralıklarla mesaj gönderilebilir.

Şikayetlere gelirsek şikayetler için de detaylı tahkikat yapılıyor. O konuda da içinizde bir endişe olmasın. İnternetten tahkikat sistemini anlatan sunumları inceleyebilirsiniz. Şikayetvar gibi platformlardan yapılan şikayetler Çözüm Merkezi tarafından kayıt altına alınıyor. Ona göre gereken işlemler yapılıyor.

Bir de M1 hattı için araç alımı Metro İstanbul sorumluluğunda.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: yuSuF ve Beykozlu
Tuzla için yatırımlarım şu olurdu;
Şifa Mahallesine Peron alanı yapılarak körüklü otobüslerin manevra yapabileceği bir alan tahsis ederdim. Tuzla Belediyesi ve İBB ile ortaklaşa.
Bu peron alanına;
1.Peron
500T (25 Körüklü Otobüs - 35 Solo)

2.Peron
130Ş (10 Körüklü Otobüs - 20 Solo)

3.Peron
130ŞT iptal edilerek 133C adıyla Mimar Sinan Mahallesi - Şifa Mahallesi - Tuzla İstasyonu - Hatboyu Caddesi - İçmeler Köprüsü - Tavşantepe Metro - Pendik YHT hattını devreye alırdım (4 ÖHO - 2 İETT Solo)

4.Peron
500M Mimar Sinan Mahallesi - Şifa Mahallesi - Tuzla İstasyonu - Hatboyu Caddesi - D100 - Kavacık Köprüsü - FSM Köprüsü - Mecidiyeköy (15 ÖHO - pik saatlerde 2 Körüklü)

5.Peron
130Ü - Mimar Sinan Mahallesi - Şifa Mahallesi - Tepeüstü (5 ÖHO)
MR62 Çayırova Marmaray - Mimar Sinan Mahallesi Ring pik saatlerde çalışacak (1 İETT)
133H Mimar Sinan Mahallesi - Yunus Emre Lisesi - Aydınlı TOKİ Konutları - Aydınlı - Orhanlı - Kurtköy - Sabiha Gökçen Havalimanı (5 ÖHO)

Tuzla Deniz Harp Okulu için
SM23 Tuzla - Kartal Köprüsü - Yakacık - Ortadağ - Samandıra Metro (4 İETT)
133B İTOSB - Birlik OSB - Kimyacılar OSB - İAYOSB - Deri Sanayi - Şekerpınar - Mimar Sinan - Şifa Mahallesi - İçmeler Köprüsü - Tuzla Deniz Harp Okulu

İett genel müdürü olsam. Öncelik yolcusu az olan hatlarda midibüs sistemini devreye sokarım. Bunun yanı sıra metro entegreli hatlara ek olarak normal hatlarıda aynı anda işletirim. İstanbulun bir cok bölgesinde metroya, tramvaya, marmaray, metrobüse ulaşım neredeyse hiç yok. Bunun yanı sıra İstanbul Havalimanı ve başakşehir çam ve sakura hastanesine bir çok ilçeden ulaşım neredeyse hiç yok.

Öncelik ÇM, HM, KM, MK, SM, UM kodlu hatları arttırır. Buna paralel olarakta aynı güzergah üzerinde besleme hatlar açarım. ÇM, HM, KM, MK, SM, UM kodlu hatları ring hat yapar metro saatleriyle ayni dakikalara denk getiririm.

İstanbul Havalimanına Silivri-Büyükçekmece-Beylikdüzü-Esenyurt yerlerinde ulaşım yok

Aynı şekilde sehir hastanesinede ulaşım gerek.

Midibüs denmişken 2025 yılı içerisinde gelecek olan 8 metrelik araçlar Fatih ve tarihi yarımada bölgelerinde çalışacaklarmış.

Son düzenleme:
Ayrıca ek olarak kocaelideki gibi gittiğin kadar öde projesi ile hem 1.Köprü Hemde 2.Köprü den geçen eski hatlarda dahil 2.metrobüs hat güzergahı oluştururum ve bu hatlarda körüklü araçları hizmete girmesini sağlarım. Bu hatların sadece kendine özel durakları inşa ederim. Bu hatların son durak peronlarınıda bir garaj inşa ederim. Bu sayede istanbulluya yeni bir ulaşım modeli sağlarım Kodlarını ise yeniden düzenlenebilir.

örn: 500T TUZLA ŞİFA MAH. - ZEYTİNBURNU ÇIRPICI Kodu mesela 34Ç olabilir yada GK-1(Gittiğin Kadar) kısaltmasıda bir kod olabilir.

256 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ - ATAŞEHİR - TAKSİM Kodu 34YT veya GK-2 olabilir.

dediğim gibi bu hatlar normal hatlardan farklı kendi özel durakları ve iade cihazları olacak. Ve gittikleri kadar ödeme yapıcaklar.

Kural 1: 500T değiştirilemez
Kural 2: Değiştirilmesi teklif bile edilemez.
O bir efsane...

Midibüs denmişken 2025 yılı içerisinde gelecek olan 8 metrelik araçlar Fatih ve tarihi yarımada bölgelerinde çalışacaklarmış.
Beykoz belediye başkanı daha önceden yaptığı açıklamada 8 metre araçların gelip köy hatlarında çalışacağını söylemişti. Muhtemelen bir kısmı da Şahinkaya ya gelir

• Beğen
Tepkiler: Beykozlu
15A, 15D, 135, 136 ve 137 no'lu hatlara plajların kapalı olduğu sezonlarda kısa öho verilebilir ama 3 kapı olmak şartıyla. 2 kapılı araçlarda kapasite verimli olmuyor ve inip binme işlemi uzun sürüyor. ISUZU'nun 3 kapılı kısa araçları çok güzel ve ekonomik. Eskiden Beykoz ÖHO'da vardı.

• Beğen
15A, 15D, 135, 136 ve 137 no'lu hatlara plajların kapalı olduğu sezonlarda kısa öho verilebilir ama 3 kapı olmak şartıyla. 2 kapılı araçlarda kapasite verimli olmuyor ve inip binme işlemi uzun sürüyor. ISUZU'nun 3 kapılı kısa araçları çok güzel ve ekonomik. Eskiden Beykoz ÖHO'da vardı.
Bir dönem Hekimbaşı nda oturuyordum 2016-17 gibi kısa öhoları 11H veriyorlardı ve araçlara binmek imkansız gibiydi, her gün kavga dövüş rezillik yaşanıyordu

• Beğen
Ben sadece sultangazi için konuşacağım ; ( diğer hatlarla ilgili pek bir bilgim yok , ne dersem hata olur )

Öncelikle 36S ve 38H kapanacak . Bu saçma iki hat hala nasıl hayatta inanın bilmiyorum . Onlardaki araçlar 36CB geçebilir .

Bunların yanında 36A’nın da artık tarihe karışması lazım . 36V zaten 5-6 durak sonra tramvay caddesinden geçiyor bunu da hala anlamış değilim . Fakat 36A hattında ki 2 araç 336E ye verilebilir . Cebeci Peronlarda şoförlerin hep şikayet ettiğini görüyorum / duyuyorum .

36V yi Allah kahretsin . Hayatımda bu kadar berbat , kanser bir hat görmedim . Burada bencillik yapabilirim biraz fakat ya Mescidi Selama kısalsın ya da Arnavutköy’e uzasın . Yeterki daha Yayla’ya filan gitmesin . 36V-1 şu haliyle gayet iyi 2 - 3 araç çalışsa bu hatta 36V nin açığını rahat rahat kapar . Hatta daha sık bile çalışır . Tramvaya da ücretsiz aktarma , oldu bitti .

36L niye kısaldı anlamadım gitti bana kalsa yine Beşiktaş’a uzatırdım . 36Z ve 36G ye dokunmazdım .

Cebeci ye çalışan abidik gubidik bütün hatları kapatırdım . Misal X hattı , Y hattının güzergahının bittiği yerden geçip son durak yapmıyorsa , Y hattını X hattına entegre ederdim ve daha sık yapardım .

Ya İETT son 2-3 yıldır 48G yi unutuyor . Ben unutmayacağım . Sabah ve akşamları sefer arttrırımı yapardım. Arada sırada sabahları denk geliyorum . Paket … İett’nin en çok dışladığı hat bence.

Ve genel olarak İETT’deki bu araç paket değilse , bu araç fazlalıktır anlayışını siler atardım . Şu an birçok hat normalde olması gereken sefer aralığının üstünde çalışıyor. Misal 36F . 25-30 dakikada bir normal saatlerde , pik saatlerde 15 dakika da bir çalışması gereken bir hat .

Kısaca 36S ile 38H ı kapatırdım 😁

Bir dönem Hekimbaşı nda oturuyordum 2016-17 gibi kısa öhoları 11H veriyorlardı ve araçlara binmek imkansız gibiydi, her gün kavga dövüş rezillik yaşanıyordu
Biliyorum. 11H ve 15 gibi hatlarda olmaması gereken bir şey. Yukarıda da belirttiğim üzere köy hatlarında olmalı ama örneğin; 137 hattında yazın sorun olur. Plaja gitmek isteyen kalabalıklar için ızdırap olur.

Otokarlar ve Karsanlar Şahinkaya, Cebeci, Topkapı, İkitelli Garajlarına dağıtılabilir.
Citaro ve Citaro G Yunus ve Kurtköy Garajlarına verilebilir.
İstanbulda midibüs tarzında dar sokaklı güzergahlarda çalışması için araçlar alınabilir ve yeni hatlar açılabilir.

• Beğen

Konu görüntüleyen kullanıcılar