Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

İETT Otobüs Hatları Tarihçesi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

İETT Otobüs Hatları Tarihçesi

İnternette gezinirken google görsellerde bir görüntüyle karşılaştım. Görsel, “I <3 çekmeköy” isimli bir hesap tarafından paylaşılmış, çekmeköy halkını açilan iki yeni hat ile müjdeliyordu. resimde “9M” hattının açılışından bahsediyordu, ki bu hat anladığım kadarıyla çekmeköyden maltepeye giden tek hat olabilirmiş, ve ben ömrümde hiç duymadığım bu hat hakkında meraka kapıldım. Görselin yüklendiği facebook postuna gittiğimde, bu görselin 2016 tarihinde atılmış olduğunu fark ettim.
“Sefer saatleri ne kadarmış” diye merak edince, google arama kutucuğuna “9M çekmeköy” yazıp arattım, lakin bundan hiçbir sonuç çıkmadı.
Aramalarım sırası da “beycan net” diye bir siteye rast geldim. Bu site de otobüs hatları, geçtikleri durak, sefer saatleri ve notlarıyla birlikte yazılıydı. Ancak bu veriler en son 2017’nin sonlarına güncellenmiş (“6 yıl 10 ay önce” tabiri bu anlama geliyor olsa gerek.)
Site de yazılı hatlar arasında 9M yoktu (demek hat bir yaşına gelemeden iptal edilmiş) Lakin bu noktadan itibaren merakımı başka yöne çeviren bir detay vardı: site de, varlıklarından daha önce haberdar olmadığım bir sürü otobüs hattı vardı (ben bu konuyla ilgilenmeye daha 1-1,5 yıl önce başladığım için yeni sayılırım)
Bu noktadan itibaren, iett hatlarının tarihçesini bulmaya karar verdim. Ancak, gerek wikipedya, gerek iett resmi sitesi bu bilgileri pek umursamıyor gibiydi. Onlar daha ziyade tramvay ve gemi hatları tarihçesine odaklanmışlardı.
Canım sıkılmış, ben de interneti biraz daha kurcalamaya karar verdim, ve ekşi sözlükte, 2001 yılında yazılmış bir gönderi gördüm. Sözü geçen gönderi, tarihi itibariyle tüm otobüs hatlarını listelemişti. Ve bu liste çok sıradışıydı -mesela günümüzde kadıköy-sultanbeyli arası da çalışan 18K hattı, o zamanlar Kartal-altunizade arasında çalışıyormuş, eskiden zümrütevlerden dolmabahçe’ye “254” diye bir hatla ulaşım sağlanıyormuş-

Tabii, bu gönderinin üzerinden 23 yıl geçmiş, kim bilir hangi yeni hatlar açılıp genç yaşta kapandı ( birkaç gün önce kapanan 13TA hattı mesela, ya da en başta bahsettiğim 9M)

Amacım ise, eğer bu konuda bilginiz varsa buraya yazmanız.

Halen daha çalışan en eski hat 35 diye okumuştum. İlk numarası 11’miş.

87, 1969 yılında hizmete girmiş.

Bizim 33 de tâ 1981’de varmış, tam olarak ne zaman açıldığını bilmiyorum.

Karşıda da 4 numara çok eskidir.

İSAP İstanbul Ulaşım Forumları'nda okumuştum yanlışım yoksa: 112 Bostancı - Beşiktaş ve 110 Kadıköy - Beşiktaş hatları 1979 yılında açıldıktan sonra 2005'te Taksim'e uzatılıyor.

Ancak bu iki köklü hat yaklaşık 10 yıl önce kaldırıldı.

85T nin de mazisi çok eski 92B grubu arabaları açtı 85T’yi iett ile birlikte çalışıyolardı Topkapı garajındaki otobüsler genelde çalışıyodu 97 Model 0345 ve İkarus oluyodu genelde sonra ikitelli garajına geçti Man ve 2000 Model 0345’ler çalışmaya başladı Davutpaşadan kalkıp Tozkoparana girip ordan yukarı merter sitelerine çıkardı sokak bahçeden sonra güzergahı değişti sadece pazar günü normal seferleri var

500T de 70'lerin sonlarında seferine başlayan izinsiz bir otobüs hattının 90'ların ikinci yarısında İBB'nin bastırmasıyla yasal hale gelerek Özel Halk Otobüsü biçimine dönşmesiyle ortaya çıkmış bir hat. Tabi ilk güzergahı bugünküyle aynı mıydı bilmiyorum.

Silivri'ye otobüs çalıştıran firma aklıma geliyor mesela. Silivri Birlik tarafından 50'li yıllardan beri işletilen Silivri-İstanbul hattı, önceleri Sirkeci Gar önünden kalkarken 70'lerde Laleli'ye, 90'larda ise Topkapı'ya kısaltılıyor. 2003'te ise ÖHO statüsüne sokulup 303 hat kodu veriliyor ve Yenibosna'dan kalkmaya başlıyor. 2021'de yapılan bir düzenlemeyle ise Silivri Birlik'in ÖHO hattı ikiye ayrılıp 303A koduyla Silivri-Avcılar arasında, 303B koduyla da Silivri-Bayrampaşa Otogarı arasında çalıştırılmaya başlandı. Tabi Silivri Birlik dışında Silivri'den İstanbul'a ulaşım mümkün; Tekirdağ-İstanbul ve Çorlu-İstanbul seferi yapan şehirlerarası otobüslerin pek çoğu Silivri Otogarı'na uğruyor.

Bir şey daha aklıma geldi. Kazlıçeşme'ye otobüs seferleri 2013'ün yaz aylarında başladı. Ondan önce Kazlıçeşme ve civarına otobüs seferi yoktu. Bugün Kazlıçeşme'ye gelen hatlar şöyle:

48A / Göktürk-Kazlıçeşme
50K / Alibeyköy-Kazlıçeşme
80 / Eminönü-Kazlıçeşme
80T / Taksim-Kazlıçeşme
85C / YTÜ Davutpaşa Kampüsü-Kazlıçeşme
97E / Mahmutbey-Kazlıçeşme
MR10 / Çırpıcı Parkı-Kazlıçeşme
MR11 / Topkapı-Kazlıçeşme
MR20 / Yenibosna-Kazlıçeşme

* Bir de Vezneciler-Fatih-Kazlıçeşme güzergahında çalışan bir MR12 vardı, ama 2019'da iptal edildi.

• Beğen
Tepkiler: Beykozlu
Metrobüs yapım kronlojisi

15 Mayıs 2006 / Metrobüsün ilk etabı olan Avcılar-Söğütlüçeşme kısmının temeli atıldı.
17 Eylül 2007 / Metrobüste ilk seferler, Küçükçekmece-Topkapı arasında başladı.
12 Ekim 2007 / Avcılar-Küçükçekmece kısmı, hizmete girdi.
8 Eylül 2008 / Topkapı-Zincirlikuyu kısmı, hizmete girdi.
3 Mart 2009 / Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme kısmı, hizmete girdi.
15 Mart 2011 / Metrobüsün ikinci etabı olan Avcılar-TÜYAP kısmının temeli atıldı.
15 Ekim 2011 / Beşyol metrobüs istasyonu, hizmete girdi.
19 Temmuz 2012 / Avcılar-TÜYAP kısmı, hizmete girdi.
15 Ekim 2014 / Vatan metrobüs istasyonu, yolcu yetersizliğinden dolayı iniş ve binişlere kapatıldı.

80 ve 80T çok eski hatlardır. 80T sık çalışıyor ama 80'in durumu pek parlak değil.

• Beğen
500T de 70'lerin sonlarında seferine başlayan izinsiz bir otobüs hattının 90'ların ikinci yarısında İBB'nin bastırmasıyla yasal hale gelerek Özel Halk Otobüsü biçimine dönşmesiyle ortaya çıkmış bir hat. Tabi ilk güzergahı bugünküyle aynı mıydı bilmiyorum.
Bildiğim kadarıyla İçmeler Köprüsünden kalkıyordu.

• Beğen
Bir şey daha aklıma geldi. Kazlıçeşme'ye otobüs seferleri 2013'ün yaz aylarında başladı. Ondan önce Kazlıçeşme ve civarına otobüs seferi yoktu. Bugün Kazlıçeşme'ye gelen hatlar şöyle:

48A / Göktürk-Kazlıçeşme
50K / Alibeyköy-Kazlıçeşme
80 / Eminönü-Kazlıçeşme
80T / Taksim-Kazlıçeşme
85C / YTÜ Davutpaşa Kampüsü-Kazlıçeşme
97E / Mahmutbey-Kazlıçeşme
MR10 / Çırpıcı Parkı-Kazlıçeşme
MR11 / Topkapı-Kazlıçeşme
MR20 / Yenibosna-Kazlıçeşme

* Bir de Vezneciler-Fatih-Kazlıçeşme güzergahında çalışan bir MR12 vardı, ama 2019'da iptal edildi.
MR30 da vardı. Basınsitesi - Bakırköy - Kazlıçeşme hattı.

48A ve 80 hattı kapanabilir. 48A ile aynı güzergahta giden 50K ve 50G var. 80 hattı da çok az seferli.

320A Sultanbeyli Mimarsinan / Samandıra - Harem 2004(2004-2008 Samandıra - Harem,2008-2019 Battalgazi/Samandıra- Harem,2019-Günümüz Sultanbeyli Mimarsinan/Samandıra-Harem)
19E Yenidoğan / Ataşehir - Kozyatağı Metro(2004-2021 Yenidoğan/Ataşehir-Kadıköy,2021-günümüz Yenidoğan/Ataşehir-K.yatağı)
19EK Yenidoğan / Ataşehir - Kadıköy(2021)

• Beğen

Konu görüntüleyen kullanıcılar