İstanbul - Adalar

El-Azizli

Paylaşımcı Üye
İstanbul’da Gezi Rotası: Adalar

İstanbul’un Adalar ilçesi, Prens Adaları ya da Kızıl Adalar olarak bilinen büyüklü küçüklü 9 ada (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası) ve Vordonos Adası’nın oluşturduğu ada takımına sahip.

Bu ada takımının sadece dört tanesinde sürekli yerleşim ve gezi imkânı var. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Adalar’a Şehir Hatları vapuru ile her gün ulaşmak ve hem tatil amaçlı hem de günübirlik geziler yapmak mümkün.

Yerleşim ve gezi imkânı olan Kınalıada, Heybeliada, Burgazada ve Büyükada’da bulunan tarihi ve turistik yapıları sizler için derledik.

Kınalıada:

1.5 kilometrekarelik alanıyla prens adalarının en küçüğü olan Kınalıada’da 115 metre rakımdaki Çınar Tepesi, ondan 5 metre daha aşağıda kalan Teşrifiye Tepesi ve 93 metrelik yükseklikte Manastır Tepesi bulunuyor. Kınalıada ismini, üzeri makilerle kaplı olduğu dönemlerde uzaktan kızıla çalan bir görünüme bürünmesi nedeniyle almıştır. Kınalıada’dan çıkartılan taşlarla İstanbul surları inşa edilmiş, 19. yüzyılda Tophane Rıhtımı ve Haydarpaşa Limanı’nın yapımında da ada taşlarından istifade edilmiştir.

Kınalıada’yı yürüyerek gezmek isterseniz ortalama yarım saatlik bir sürede tüm adayı tamamlayabilirsiniz. Adada görülmesi gereken diğer mekanlar arasında Kınalıada Camii, Dönüşüm Manastırı, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Hristos Tepesi ve Manastırı da bulunuyor.

Heybeliada:

Prens Adaları’nın ikinci büyük adası olan adaya Heybeliada denilmesinin sebebi, uzaktan bakıldığında adanın yere bırakılmış bir heybeye benzemesidir. Adadaki tepeler; Ümit Tepesi (85 m.), Değirmen Tepesi (136 m.), Köy Tepesi (128 m.) ve Baltacıoğlu Tepesi (98 m.) ’dir.

Heybeliada’nın görülmesi gereken mekânları arasında Aya Yorgi Uçurum Manastırı, Bet Yaakov Sinegogu, İsmet İnönü Evi, Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Ayios Nikolaos Kilisesi, Heybeliada Senatoryumu, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Değirmenburnu, Süslü Mezar yer alıyor.

Burgazada:

Burgazada’nın isminin bir zamanlar Bayraktepe’deki (170 metre) gözetleme kulesine ithafen verildiği tahmin edilen ve Yunanca’da “kule” anlamına gelen “Pyrgos” olduğu ve Türkler adayı fethettikten sonra Burgaz olarak değiştiği düşünülüyor. 17. yüzyıl seyyahı Evliya Çelebi tarafından tasvir edilen tepe, 1794 senesinde İtalyan gezgin Cosimo Comidas tarafından resimlenmiştir. Tepe aynı zamanda Hristos Tepesi (İsa Tepesi) olarak da biliniyor.

Türk hikâyeciliğinin büyük isimlerinden Sait Faik de (Abasıyanık) Burgazada’nın tanınmış simalarındandır. Burgazada’yı gezerken Kalpazankaya, Aya Yorgi Garibi Manastırı, İsa Tepesi-Hritos Manastırı, Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Bayraktepe / Hritos Manastırı, Aya Yani Kilisesi, Burgazada Camii’ni görebilirsiniz.

Büyükada:

Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada’da iki tepe vardır. Aralarında vadi olan İsa Tepesi (164 m.) ve Yüce Tepe (202 m.) sahille çevrelenmiştir. Tüm ada 4.3 kilometre uzunluğu ve 1.3 kilometre genişliği ile diğer üç adadan daha büyük ve daha fazla nüfus yoğunluğuna sahiptir. Yerli ve yabancı turistler tarafından son dönemde çok yoğun ilgi gören Büyükada’yı yürüyerek ya da bisiklet ile turlayarak gezmek mümkün.

Adanın iki yüksek tepesi vardır: Kuzeyde 164 m yükseklikte İsa Tepesi ile güneyde 202 m yüksekliği ile Yüce Tepe. Yüce Tepe aynı zamanda Ada’nın en yüksek zirvesini oluşturur. Seyahatnamelerden ve tarihi olaylardan anlaşıldığı kadarıyla Büyükada, Bizans döneminde de, Osmanlı döneminde de hep meskûn kalmıştır.

Büyükada’yı ziyaret ederseniz Yücetepe ve Manastır Tepesi, Aya Yorgi Kilisesi, Adalar Müzesi, Büyükada Rum Yetimhanesi, Reşat Nuri Güntekin’in evi, Fabiato Köşkü görebilirsiniz.

Kaynak: istanbul.gov.tr
 
IMG_20180901_155202


IMG_20180901_155109


IMG_20180901_154953


IMG_20180901_154946


IMG_20180901_154748


IMG_20180901_154540
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular