İstanbul - Borusan Contemporary / Perili Köşk

crypton

Paylaşımcı Üye

Borusan Contemporary / Perili Köşk​


Borusan Contemporary diğer adıyla Perili Köşk; İstanbul Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonunu daha geniş kitlelerle buluşturmak ve Türkiyede çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla kurulmuştur. Ofis müze yapısıyla Borusan Contemporary, gerek fiziksel ortamı gerek sunduğu ziyaret deneyimiyle ülkemizde kendi alanında öncü olmayı hedeflemektedir. Perili Köşkte uzun bir süredir sergilenen Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonunun seçkin örnekleri, hafta sonları tüm sanatseverlerin ziyaretine açıktır… Hafta içi holdingin ofis işlevini sürdürdüğü binada, hafta sonları koleksiyondan çeşitli seçkilerin yanı sıra, Türkiye`den ve dünyadan önemli küratörlerin oluşturduğu kişisel ve karma sergiler yer almaktadır.

Müzenin bir diğer amacı, sergileri her yaş grubundan çocuk ve yetişkinlere yönelik özel eğitim programları ve söyleşilerle destekleyerek Türkiyenin kültür ve sanat ortamına katkıda bulunmaktır. Butiği ve şık kafeteryası ile Borusan Contemporary, Türkiyede sanatseverlere tam donanımlı ve eşsiz bir müze deneyimi sunmaktadır. Perili Köşk özgün mimarisiyle İstanbul kültür mirasının önde gelen örneklerindendir.

Rumelihisarının en önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkünün yapımına 1910lu yıllarda başlanmıştır. Yusuf Ziya Paşa o dönemde Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşanın Başyaveri olarak görev yapıyordu. Ancak 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı`nın patlaması ve Osmanlı Devleti’nin de savaşa girmesi nedeniyle inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamadı. Yusuf Ziya Paşa ikinci eşi Nebiye Hanım ve Nebiye Hanımın ilk eşinden olan 3 kızı ile birlikte, vefat ettiği tarih olan 1926 yılına kadar köşkte yaşadı. Paşanın ölümünden sonra aile 1993 yılına kadar köşkte oturdu, birinci katında ise kiracıları yaşadı. Yarım kalan inşaat nedeniyle tamamlanamayan ve boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina çevrede “Perili Köşk” diye anılmaya başlandı.

Köşk, 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğana satıldı. Yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri, 1995- 2000 yılları arasında mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirildi. Cephenin taş ve tuğla kaplaması restorasyon projesine sadık kalınarak tamamlandı. Tuğlalar, İngiltereden ithal edilerek aslına en uygun şekilde 4 ayda kaplandı. Uygulama projesine göre binanın betonarme imalatında 2 bin 800 metreküp beton, 350 ton demir kullanıldı. Köşkün dış görünüşü korunurken, iç mekanlar modern ve ferah bir iş ortamı sağlayacak şekilde düzenlendi.

10 katlı yapı, bir yanda Karadeniz, diğer yanda ise Marmara Denizi açılımını görmektedir. Faaliyetlerini 19 Şubat 2007 yılından itibaren Perili Köşk`te sürdüren Borusan Holding, köşkü 2030 yılı sonuna kadar kiralamıştır.

Kaynak: Kültür Portalı
 

Ekli dosyalar

  • CCF1555F-8E3E-4AAE-BDED-1D32D5F23DC7.jpeg
    CCF1555F-8E3E-4AAE-BDED-1D32D5F23DC7.jpeg
    55.9 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular