İstanbul - Fatih - Fatih Sultan Mehmet Uluslararası İmam Hatip Lisesi

crypton

Paylaşımcı Üye

Fatih - Fatih Sultan Mehmet Uluslararası İmam Hatip Lisesi​

görüntü


İstanbul ili Fatih ilçesinde 1873 yılında eğitim- öğretime başlayan Darüşşafaka Lisesi 1993 yılında Maslak’ta yapılan yeni yerleşkesine taşınmıştır. Takip eden 15 yıl atıl kalan binaların amacına uygun kullanılması düşüncesinden hareketle uluslararası öğrencilerin de eğitim göreceği bir okul açılması başbakanlık ve MEB tarafından kararlaştırılmıştır.
Maliye Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda Darüşşafaka binalarının Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisi yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın işbirliği ile ülkemize öğrenim görmek amacıyla öğrenci getirilmesine karar verilmiştir.

2008 yılında Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi adıyla eğitim öğretim faaliyetlerine başlaması için okulun binaları tadilata alınmıştır. Okul ilk olarak 2010-2011 yılında 30 öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerine Beyoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesinin bir bölümünü kullanarak başlamış, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılından itibaren de uluslararası (misafir) öğrencilerle birlikte Fatih’te eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Hem uluslararası (misafir) hem Türk öğrencilerin bir arada eğitim alması farklı kültürlerle kaynaşma adına da olumlu sonuçlar doğurmuştur.

Farklı ülkelerden gelen öğrencilerimiz; Asya, Afrika, Balkanlar olmak üzere 3 bölgedendir. Okulumuzda öğrencisi bulunan ülkeler bölge bazında aşağıda verilmiştir:
Asya: Rusya Federasyonu, Ürdün, Suriye, Lübnan, Filistin, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Gürcistan, Kırım, Endonezya, Tayland, Bangladeş, Nepal, Malezya, Hindistan, Afganistan, İran, Pakistan, Yemen, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Myanmar ve Moğolistan.
Balkanlar: Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Ukrayna, ve Makedonya’dır.
Afrika; Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Gine Konakri, Gine Bissau, Liberya, Moritanya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Sierra Leone, Sudan, Togo, Uganda, Burundi, Kenya, Tanzanya, Gambiya, Etiyopya, Çad, Gana, Mısır, Cibuti olarak sıralayabiliriz.

Okulumuzun eğitim dili Türkçedir. Bütün öğrencilerimiz haftada 40 saat ders görmektedirler. Türk öğrencilerimiz LGS puanı ile okulumuzda eğitim hakkı kazanmakta, Fen ve Sosyal Bilimler Projesi uygulayan Anadolu İmam-Hatip Lisesi müfredatıyla eğitim almaktadırlar.

Uluslararası öğrencilerimiz ise 9.sınıfın 1. döneminde yoğun olarak Türkçe dersi görerek öncelikle dilimizi öğrenmektedirler. 1. dönem Türkçe dersi ağırlıklı olan müfredata 2. dönem; matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya dersleri de eklenmektedir. Okulumuz Anadolu İmam Hatip Lisesi olması münasebetiyle Kur’ân-ı Kerim ve Arapça’nın yanısıra fıkıh, siyer, hadis, tefsir, Kelam, Hitabet, İslam Tarihi, Karşılaştırmalı Dinler Tarihi, İslam Kültür Medeniyeti gibi dini içerikli dersler de müfredat programında yer almaktadır.
Okulumuzda uluslararası İmam Hatip Liseleri için hazırlanmış “Vizyon Belgesi” kapsamında uygulamalar yapılmaktadır.

Öğrencilerimiz ülkelerine bağlı olarak etnik dillerinin yanında bazı dilleri çok iyi seviyede bilmektedirler. İyi derecede bilinen dilleri şöyle sıralayabiliriz: Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça, Farsça. Bunun yanında iyi derecede Hintçe bilen öğrencilerimiz vardır.

2014 yılında Katar’da yapılan “liseler arası Arapça Münazara yarışmasında Türkiye’yi temsil eden okulumuz takımı Dünya 1.si olmuştur.

Okulumuz İslam’i ilimler, bilim, sanat, spor, yazılım, robotik, edebiyat, yabancı dil ve akademik alanlarda çalışmalarına devam etmektedir.

Okulumuzdaki 4 yıllık eğitimin ardından uluslar arası geçerliliği olan diploma ile öğrencilerimiz burslu olarak Türkiye’deki üniversitelerde okuma imkânı kazanmaktadırlar. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimiz ülkelerine dönerek hizmet götürmektedirler.

Kaynak: T.C Fatih Kaymakamlığı
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular