İstanbul Sirkeci Tren Garı

Mustafa_Yıldırım

Paylaşımcı Üye
İstanbul Sirkeci Tren Garı

Sirkeci Garı ya da İstanbul Garı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Fatih ilçesi Hocapaşa Mahallesi’nde yer alan TCDD’ye ait ana tren istasyonudur.

II. Abdülhamit devrinde İstanbul’da inşa edilen iki tren istasyonundan biri, Avrupa yakasında inşa edilen Sirkeci garıdır.

Sirkeci Garının bulunduğu yerde daha önce geçici olarak yapılan küçük bir istasyon mevcuttu.

11 Şubat 1888 günü temeli atılan gar inşaatı 1890’da tamamlanmış, İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu başlangıç noktası olan gar, Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından inşa edilerek ,binanın açılışını 03 Kasım 1890 gününde II. Abdülhamit adına Ahmet Muhtar Paşa yapmıştır.

03 Kasım 1890’da hizmete açılan görkemli gar binasının mimarı Alman mimar ve mühendis A.Jasmund’dur.

Berlin Üniversitesi mezunu olan Jasmund şark mimarisi konusunda incelemeler yapmak üzere İstanbul’a gelmiş, Sultan II.Abdülhamit’in güvenini kazanarak sarayın danışman mimarı olmuştur. Jasmund gar binasının projesi hazırlanırken özellikle bir nokta üzerinde durmuştu.

İstanbul, batının bitip Doğu’nun başladığı yerdi. Bir başka deyişle Doğu ile Batı’nın birleştiği noktaydı. Bu nedenle bina oryantalist bir üslupla hayata geçirilmeli, bölgesel ve ulusal biçim kalıplarına yer verilmeliydi.

Bu üslubu yansıtmak için cephelerde tuğla bantlar kullanıldı. Sivri kemerli pencereler, ortaya ise Selçuklu dönemi taş kapılarını anımsatan geniş bir giriş kapısı yaptı. Vitraylar bu üslubu tamamlıyordu.

Oryantal motifler, cizgiler, pencere süslerinde, sütun başlıklarında, metal aksamda tuğlada görülür.

Her şeye rağmen Alman mimarın çizgilerini pencerede, kapıda, sütunda, vitrayda, ahşapta mermer alınlıklarda hissedilir.

Sirkeci Garı özellik itibariyle ahşabın, vitraylı pencerelerin, avizenin, mermerin, tuğlanın tarihi dokusuyla günümüze gelebilmiş, yerine konmaz anıları da koruyup taşıyabilmiş ve hala sizinle birlikte yaşadığı, teneffüs ettiği yerdir.

Binanın kaidesi granit, cephesi mermer ve Marsilya Arden’den getirilmiş taşlarla yapıldı. Bekleme salonlarına, Avusturya’dan getirilmiş büyük çini sobalar konuldu. Binanın aydınlatılması ise çeşitli yerlere konulan 300 havagazı feneriyle sağlandı.

Sirkeci Garı’nın yapıldığı dönemdeki hali çok görkemliydi.

Deniz binanın eteklerine kadar geliyor ve denize taraçalar halinde iniliyordu. Orta girişin iki yanında saat kulesi, üç büyük lokanta, ayrıca binanın arkasında geniş bir bira bahçesi ve açık hava lokantası bulunmaktaydı. Gar’daki büyük lokanta ise binanın saat kulesi cephesindeydi. Lokantaya uzun mermer merdivenlerle çıkılıyordu.

Yedikule’de yapımına başlanan demiryolu Yenikapı’ya geldiği zaman hattın, Sarayburnu’na kadar uzanan Topkapı Sarayı bahçesinden geçirilmesi konusu uzun tartışmalara yol açmış, Abdülaziz’in izniyle hat Sirkeci’ye ulaşmıştır. Ancak, Sirkeci’ye ulaşan demiryollarının yapımında istimlâk amacıyla tarihi değerine paha biçilemeyen Bizans ve Osmanlı saray ve köşkleri yıkılmış, sahil özeliğini yitirmiştir.

1869 yılında yapım imtiyazı verilen 2000 kilometrelik Şark demiryollarının milli sınırlar içinde kalan 337 km.lik İstanbul-Edirne ve Kırklareli-Alpullu kesiminin 1888 de bitirilerek işletmeye açılmasıyla İstanbul, Avrupa demiryollarına bağlanmıştır.

TCDD tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yenilenerek 4 Aralık 1955’te hizmete devam eden istasyon, 1955 – 2013 yılları arasında B1 (Sirkeci – Halkalı) Banliyö Treni’ne hizmet vermiş, Marmaray projesi kapsamında 12 Ağustos 2013’te kapatılmıştır. 29 ekim 2013 tekrar hizmete girmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistemi kapsamında yenilenen istasyon, 26 Şubat 2024’te tekrar hizmete girmiştir.

Sirkeci garının ön cephesinde 2 saat kulesi bulunmaktadır. Binanın yan cephesinde Garın hizmete girdiği tarih, hem Rumi takvime hem de Miladi takvime göre yazılmıştır.

SİRKECİ HALKALI SİRKECİ BANLİYO HATTI

Sabahın erken saatlerinden itibaren işe gelmek zorunda olanları zamanında yetiştirmek için nefes nefese gelenleri Sirkeciye getiren banliyo hattı trenleri aynı yolcuyu bu defa akşamın kararan saatlerinde bıraktığı yerden aynı peronlardan hareket memurunun işaretiyle alır koştura koştura giderdi. Sirkeci Garı için durmak dinlenmek mevhumu yoktu. Mesai günü olduğu gibi yaz mevsiminde hafta sonları bu defa Florya Güneş plajına gidecek olanlar doldururdu peronları. Cankurtaran, Yenikapı, Ataköy, Yeşilköy, Florya, Menekşe, Kanarya dolu geçilirdi, Halkalıda yol sona ererdi.

Sirkeci Garı’nı ilk kez görüyor veya dergi sayfalarında bir fotoğrafı ile karşılaşıyorsanız “burası da neresi acaba” Almanya, İtalya, Fransa, Avusturya’da bir yer herhalde diyebileceğiniz bir mimari üslupla tanışıyorsunuz demektir.

Burası İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı olduğu, Rumeli Yakası Tarihi Yarımada içinde olmasına rağmen Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan bir köprü olma niteliği de taşır.

Gara, tren istasyonuna en yakışan şüphesiz tren vagonu, lokomotif sergilemek olurdu, Sirkeci Garı önünde de tarihi değeri yüksek yanık düdük sesini çağrıştıran, sürekli sıcak imajı taşıyan, kömürlü bir lokomotif sergileniyor.

Günümüz çekicilerinden daha da çekici olan bu lokomotif, kışın başka, yazın başka güzel görünüyor.

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen B1 (Halkalı – Gebze & Ataköy – Pendik) Banliyö Trenleri’ne hizmet vermektedir.[5]

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistemi’ne hizmet vermektedir.

IMG_7570


IMG_7573


IMG_7574


IMG_7575


IMG_7576


2023 04 18 Tarihinde çektim

094d2d2123b973ada3e16370fbcf093f


0656e3ad9d60ac1f16513fe8f54b5716


747f4023e939b96b65a45107dc8c95b5


6522419_original


5499940636_0301fdcae0_b


istanbul-sirkeci-tren-gari


alıntı
IMG_1015-min


IMG_1016-min



IMG_1018-min


IMG_1019-min


IMG_1020-min


IMG_1021-min


2024 02 25 Tarihinde çektim
 

Ekli dosyalar

  • IMG_1017-min.JPG
    IMG_1017-min.JPG
    300.8 KB · Görüntüleme: 1
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular