İstanbul - Sultanbeyli - Aydos Kalesi

crypton

Paylaşımcı Üye

Sultanbeyli - Aydos Kalesi​

görüntü


görüntü


Aydos Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu zamanında inşa edilmiştir. O dönemde ki ismi olan “Aetos” (Αετός), Yunan dilinde “kartal” manasına gelmekteydi.
Bu isim, dönemimize kadar çok ufak değişiklikle korunmuştur.
  1. yüzyılda Türklerin Konstantinopolis’e (İstanbul) doğru hareket etmelerinden dolayı kalenin var olan önemi arttı; fakat Haçlı Seferleri’nin başlamasıyla Türkler bölgeden ayrıldılar.
  2. yüzyılın son kısımlarında bölgede, tekrardan mücadeleler baş göstermeye başladı.
1326-1328 seneleri arasında Kocaeli Yarımadası’nın büyük bir bölümü Osmanlı İmparatorluğu kontrolü altına girmişti. Bu dönemde iki devlet arasındaki sınır, Aetos-Pentikion (günümüzde Pendik) hattı üzerinde bulunmaktaydı.

Âşık paşazade Tarihi’nde bulunan verilere bakıldığında Osmanlı Padişahı Orhan Gazi, kalenin fethedilmesi amacıyla Abdurrahman Gazi, Akça Koca ve Konur Alp’e görev vermiştir.

İlk olarak Semendra Kalesi’ni (günümüzde Samandıra) fethetmeyi başaran Osmanlı kuvvetleri, bunun ardından Aydos Kalesi’ni kuşattı.
Sultanbeyli sınırları içinde yer alan Aydos Kalesi’nde İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından kazılar yürütülmektedir.
Kale adını, üzerine konumlandığı Aydos Dağı olarak anılan tepeden almaktadır.

Aydos adının, Yunanca kartal anlamı taşıyan “aetos” tan dönüştüğü düşünülmektedir.

Dış duvarlarından itibaren 26.000 m²’lik bir alanı kaplayan Kale, 325 m yüksekliğinde bir tepede yer alır ve diğer kaleler gibi bulunduğu bölgeye hâkim bir konumdadır.

Kaynak: T.C Sultanbeyli Kaymakamlığı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular