İzmir - Dikili

Emir

Moderatör
Moderatör
image


DİKİLİ ADI NEREDEN GELİYOR
Araştırmalara göre; “Dikili” sözcüğünün Dikili ilçesine nasıl ad olduğuna dair bir kayda rastlanamamıştır Bugünkü Beylik Zeytinliğinin olduğu yere Bergama Voyvodası Karaosmanoğlu bir çiftlik kurmuş ve civarlarına da zeytin ağaçları dikmiştir. Zeytin ağaçlarının dikildiği yere “Dikmelik” denir. Bir varsayıma göre, “Dikili” sözcüğü bu dikmelik sözcüğünden gelmektedir.

Başka bir varsayıma göre ise “Dikili” kelimesi, “Dük-ili” söyleminden gelmektedir. Yapılan araştırmalarda yöre halkından alınan bilgiye göre, İngiliz dükleri (Kraliyet mensupları) yatlarıyla buralara gelir, bir müddet kalır ve araştırmalar yaparlarmış. Bundan ötürü de buralara düklerin kaldığı yer anlamına gelen “Dük-ili” denirmiş. Bu sözcüğün zamanla Dikili olmuş olması da bir olasılıktır.

DİKİLİ’NİN TARİHİ:

Antik Dönem


Dikili tarihi; İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili’nin M.Ö. 4000-5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi vardır. İlk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği belirlenmiştir. Eoılıların Dikili toprakları üzerinde Aterneus, Pytani, Astria, Teutronia gibi kentleri ve siteleri bulunduğu arkeolojik kazılardan anlaşılmıştır.

Dikili’ye; ilk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar; daha sonra Romalılar, Bergamalılar; Orta Çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hâkim olmuşlardır.

DİKİLİ YÖRESİNDEKİ TARİHİ YERLER:

Dikili ilçesi doğal ve antik güzelliklerin bulunduğu zengin turizm potansiyeli ile gelecekte seçkin bir yerleşim birimi olmaya hazırdır. İlçe merkezinden denize girme olanağı sunduğu gibi uzun bir kumsal şeridi ile geniş bir sahil seçeneği sunmaktadır. Yerleşme çevresinde M.Ö. 10. yüzyıla tarihlenen antik ATERNEUS kenti ile PİTANE (Çandarlı) kenti kalıntıları bulunur.
Dikili aynı adla anılan limanı ile hareketli bir gümrük kapısı durumundadır. İzmir’ e gelen turistlerin önemli bir bölümü Dikili’den giriş yapar. Bunların çoğu yakında bulunan Bergama (Pergamon) kentinin tarihi-kültürel varlıklarını görmeye gelen günübirlik turistlerdir. Dikili antik dönemde Pergamon’un bir limanı durumundaydı. Bugünde aynı işlevini sürdürmektedir.

Kaynak:

 
2012 yılında Dikili Salihleraltı mevkiine yerleşmiştik, o günden bu yana inanılmaz gelişti ve devam ediyor,
kendine has sessiz sakin yaşam alanı ve insanları ile son derece yaşanacak ve görülebilecek bir ilçe,
Kış ayları ne kadar sakin ise
yaz ayları bir o kadar cıvıl cıvıl,
Özellikle keşfedilmesi gereken doğal koy ve plajlarının ikna dahilinde görülmesi tavsiyemdir.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular