İzmir - Efes Antik Kenti

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Dünya Miras Listesi’ne alınan “Efes” Dünya Miras alanı; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır.

Antik Dönem’in en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur.

image


Helenistik ve Roma Dönemi’nin üstün kentleşme, mimarlık ve dini tarihine ışık tutan simgeleri barındıran Efes’te farklı dönemlere ait en üstün mimari ve kent planlama örnekleri bulunmaktadır.

MÖ 8. yüzyıla tarihlenen ve Antik Dönem’in yedi harikasından biri olarak ünlenen kült merkezi Artemision, Hz. Meryem’in İsa’nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği yer olan Meryem Kilisesi, İsa’nın havarilerinden biri olan ve Yahya İncili’ni Efes’te yazan St. John’ın mezarı üzerine inşa edilen Bazilika gibi Erken Hristiyanlık Dönemi’ne şahitlik eden benzersiz eserleri, günümüzde Hristiyanlar tarafından hac mekanı olarak kabul edilen Meryem Ana Evi ve Beylikler Dönemi’nde inşa edilen İslam yapıları ile Efes aynı zamanda dini tarih açısından da bugün hala ayakta olan benzersiz bir birikim sunmaktadır.

image


Kaynak: , 03.05.2017 tarihinde alınmıştır.
 

İzmir’in antik kenti rekor kırıyor: Gece müzeciliğiyle ziyaretçi akınına uğradı​

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, bu yılın 8 ayında dünyanın farklı coğrafyalarından ve Türkiye’den 1 milyon 854 bin 220 ziyaretçiyi ağırladı.

İlk yerleşimi Cilalı Taş Devri’ne dayanan İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes; Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden taşıdığı izlerle farklı ülkelerden ziyaretçileri kendisine çekmeye devam ediyor.

Efes, Antik Çağ’ın ticari ve politik merkezi olmasının yanı sıra dünyanın yedi harikasından biri sayılan Anadolu’nun eski ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis Tapınağı’nın kalıntıları nedeniyle de tarih meraklılarının rotasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı gece müzeciliği uygulaması, Efes Antik Kenti’nin sahip olduğu eşsiz güzellikleri gün batımından sonra da görme imkanı sağladı. Özellikle yaz döneminde sahil bölgelerindeki yüksek sıcaklık nedeniyle gündüz plajları tercih eden turistler, bu sayede akşamın serin saatlerinde Efes’i görme imkanı buldu.

Celsus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük antik tiyatro, stadyum ve antik liman bölgelerinde uygulanan aydınlatmalar ziyaretçilere eşsiz bir manzara sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre Efes, Ocak-Ağustos 2023’te 1 milyon 150 bin 529 turisti ağırladı. Bu yılın aynı döneminde ise ziyaretçi sayısı 1 milyon 854 bin 220 olarak kayıtlara geçti.

Şimdiye kadar en çok ziyaretçinin geldiği 2023 yılında Efes Antik Kenti’ni 2 milyon 196 bin 58 kişi ziyaret etti.

Efes, gece müzeciliği uygulaması kapsamında ise 239 bin 426 kişiyi yıldızlar altında tarih yolculuğuna çıkardı.

Gece müzeciliğinin etkisi​

Efes Müzesi Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, ören yerinin sezonu iyi geçirdiğini söyledi.

Ziyaretçilerinin artmaya devam ettiğini dile getiren Kaleağasıoğlu, “2023 ve 2024 yılı karşılaştırıldığında ziyaretçi sayısında artış devam ediyor. Bu artışta gece müzeciliği uygulamasının da önemli bir katkısı bulunmaktadır.” dedi.

Kaleağasıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan bildirimlerden vatandaşların gece müzeciliğinden memnuniyet duyduklarını öğrendiklerini kaydetti.

Ziyaretçilerin gün batımında antik kentin ışıklarının açılma anını beklediklerini ifade eden Kaleağasıoğlu, “Celsus Kütüphanesi’nin ışıklarının açılmasını binlerce kişi bekliyor. Cep telefonlarıyla o anı ölümsüzleştiriyorlar.” diye konuştu.

Kaynak: İz Gazete
 
Son düzenleme:

Efes Antik Kenti’nde gece büyüsü: Ziyaretçi sayısı rekor kırdı​

Efes Antik Kenti, bu yıl gece müzeciliğiyle ziyaretçi sayısında rekor kırdı. Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca turist, antik kentin büyülü atmosferini gece deneyimleme fırsatı buldu.
resim1116071209-smalljpg-t5CYMtIYl0maxQl7mXuYpA


resim916071247-smalljpg-PbKFFR2DCkGtrHw80P9hMQ


resim716071243-smalljpg-nZKKcBxidkGfAGnisEugTg


resim516071266jpg-2LFNLj6kuUeO9wYMrV8x0w


Kaynak AA
 

Efes Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki 22 Eylül’de başlıyor​

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce düzenlenen Gece Müzeciliği Konser Serisi’nin ilki, 22 Eylül’de sanatseverlerle buluşacak.​

Barok dönemin sevilen bestecilerinden Antonio Vivaldi’nin “Mevsimler” başlıklı keman konçertosu, saat 21.00’da Efes Antik Kenti’nde beğeniye sunulacak.

Kuruluşunun 50. yılını kutlayacağı sezona hazırlanan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Celsus Kütüphanesi’nde gerçekleştireceği konserde, solist olarak barok müziğin başarılı keman sanatçılarından Andres Gabetta ile sahnede olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular