İzmir - Kemalpaşa-Ulucak Höyük

Emir

Moderatör
Moderatör
image


ULUCAK HÖYÜK KAZILARI: İzmir kent merkezinin ve Bornova İlçesi’nin doğusunda, Kemalpaşa’nın 7 kilometre batı-kuzeybatısında, Bornova-Turgutlu-Ankara karayolunun 15. kilometresinde Gediz’in bir kolu olan Nif Çayı yakınında verimli bir ovada konumlanmıştır. Höyükte birçok döneme ait kültürel tabakalar olmasına rağmen, bunların içinden en önemlisinin Neolitik Dönem tabakalarıdır. Mimari özellikleri ve küçük buluntuları ile kültür tarihinin aydınlatılmasına katkıda bulunan en eski yerleşimlerden biri olan Ulucak Höyük, ilk olarak 1960 yılında İngiliz Araştırmacı David French tarafından tespit edilmiştir. Höyükte sistematik kazı çalışmaları 1995 yılında Ege Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya Anabilim Dalı ve İzmir Arkeoloji Müzesi ortak katılımıyla, Altan ÇİLİNGİROĞLU başkanlığında başlamıştır.

1997-2012 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda, höyükteki iskân sürecinin Akeramik Neolitik Dönem’den (MÖ 7500) Geç Roma-Bizans Çağı’na dek kesintili olarak devam ettiği saptanmıştır. Kazılarda höyük ve mezarlık olmak üzere iki alanda çalışma gerçekleştirilmiştir. Yürütülen kazı çalışmaları ışığında en eski yerleşim günümüzden 8 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. Geç Neolitik, Erken Tunç Çağ, Orta ve Geç Tunç Çağ ve Geç Roma-Erken Bizans olmak üzere dört kültür katı ve bu kültürlere ait mimari katlar tespit edilmiştir. Geç Neolitik Dönem adı verilen dönemde yoğun olarak yerleşilmiş ve düzenli plan veren köy yerleşimine ait mekânlar, işlikler açığa çıkartılmıştır. Yerleşim ani bir yangınla terk edildiği için o günkü yaşamı olduğu gibi yansıtan buluntular yapıların içinde ele geçmiştir. Pişmiş toprak; kemik ve taş eserler açısından oldukça zengin buluntular gün ışığına çıkartılmıştır. Ulucak Mezarlığı, Anadolu’nun batısında Erken Tunç Çağı’na ve Orta Tunç Çağı’na ait höyük yerleşmesi ile mezarlığın bir arada kazıldığı merkez olması açısından önem arz etmektedir.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Rafet

Ulucak Höyüğü’nde 7 bin 800 yıllık ‘orak’ bulundu​

İzmir’deki Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında 7 bin 800 yıllık ‘orak’ bulundu. Arkeolojik kazıların 20 yıldır devam ettiği höyüğün “Batı Anadolu’nun, Neolitikleşme sürecinin anlaşılması için anahtar bir yerleşim” olduğu belirtildi.​

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarında kemik saplı ve ucu çakmak taşlı 7 bin 800 yıllık ‘orak’ bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin desteğiyle İzmir’in en eski yerleşimi olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik’in 2009’da kazı başkanlığını devraldığı höyükteki bu yılki çalışmalarda 7 bin 800 yıllık orak bulundu.

BATI ANADOLU’NUN NEOLİTİKLEŞME SÜRECİNE IŞIK TUTUYOR

İzmir’in ilk köy yerleşimlerinden birinin Ulucak Höyüğü olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, “Ulucak, İzmir’in ve Batı Anadolu’nun en erken köy yerleşimlerinden biri. Günümüzden 8 bin 850 yıl öncesine tarihleniyor. Kesintisiz olarak 1100 yıl boyunca iskan edilmiş bir yer. Dolayısıyla 40-45 kuşak boyunca aynı yerde yerleşimin sürekli iskan gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden de Batı Anadolu’nun, Neolitikleşme sürecinin anlaşılması için anahtar bir yerleşim” ifadelerini kullandı.

'MUHTEMELEN SIĞIRIN KÜREK KEMİĞİNDEN YAPILMIŞ ’

Kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Prof. Dr. Özlem Çevik, “Bu seneki kazılarda çok önemli bir buluntuya ulaşıldı. Nadir bir buluntu. Tabii ki bitkilerin oraklarla kesildiğini biliyorduk. 20 yılı aşkın sürdürdüğümüz kazılarda, ilk kez orak bulduk. Olasılıkla, sığırın muhtemelen kürek kemiğinden yapılmış. Şekillendirilerek içine çakmak taşları yerleştirilmiş. 17 santim uzunluğa sahip. Elle tutup tahılları hasat ediyorlardı. Günümüzden 7 bin 800 yıl öncesine tarihlenen bir evin tabanı üzerinde bulduk. Dolayısıyla 7 bin 800 yıllık olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: Artı Gerçek
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular