İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali

Emirhan

Moderatör
Moderatör
İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali, kısaca İzmir Otogarı, Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren otogardır. Aralık 1998'de hizmete girdi. İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen otogarın adı İzmir İZOTAŞ Otogarıdır.

IZMIR_OTOGAR_BUS_STATION_TURKEY_AUG_2011_(6026774249).jpg



KonumKaracaoğlan Mah. Kemalpaşa Cad. No:285/2 Bornova, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°25′51″K 27°12′50″D
Sahipİzmir Büyükşehir Belediyesi
İşletmeciİzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri A.Ş.
Otobüs işletmecileri172 firma
Otobüs park yeri146 peron
BağlantılarESHOT
Otopark1.200 araç
MimarMerih Karaaslan
İlker Aksu
Web sitesiizotas.com.tr
Açılış14 Aralık 1998
Yolcular75.000 (günlük, 2010)

Tarihçe​

İzmir'in şehirlerarası otobüs terminali Basmane'de hizmet vermekteyken 1975'te Halkapınar'a taşındı. 1993'te İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova'da yapılacak yeni bir otogar için proje ihalesi açıldı ve ihaleyi Merih Karaaslan ile İlker Aksu'nun projesi kazandı. Eylül 1996'da belediye ile yap-işlet-devret sözleşmesi imzalandı ve yapım ihalesine çıkıldı. 8 Mayıs 1997'de temeli atılan otogar, 14 Aralık 1998'de açıldı. Otogarın işletme hakkı 2023'e kadar İZOTAŞ'a aittir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, otogarın ana transfer merkezi yapılması için 2020'de mimari proje yarışması düzenledi.

Mimari​

İzmir Otogarı, 150.000 m² alan üzerinde inşa edildi. 120.000 m² kapalı alanıyla ülkenin en büyük otogarıdır. Otogarda otobüsler için 146 peron mevcuttur. Ayrıca 1.200 araçlık otopark, üç yıldızlı bir otel, iki akaryakıt istasyonu ve 300 kişilik bir konferans salonu bulunmaktadır.

Otogarda taşımacılık yapan 172 firma faaliyet göstermektedir. 2002 yılında faaliyetlerine başlayan İzmir Turizm, İzmir ilinin en eski otobüs firmalarından birisidir. İzmir Otogarında 26 numaralı peronda hizmet vermektedir. Günde ortalama 75.000 yolcu taşınmaktadır.

Kaynak: Wikipedia
 
Otogar tartışması meclise sıçradı: İZULAŞ A.Ş’ye devredildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıllığına kiraya verdiği ve geçtiğimiz yıl sözleşmesi biten İzmir Otogarı’nın İZULAŞ A.Ş’ye devri istendi. İzmir Otogarı’nın işletmecisi İZOTAŞ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında dava devam ederken gelen bu önerge, mecliste tartışmalara yol açtı. AKP Grubu, İZOTAŞ A.Ş otogarı boşaltmadan bu kararı almanın yanlış olduğunu ifade ederken, CHP Grubu ise sözleşmenin bittiğini ve mahkeme kararına gerek olmadığını savundu.

“Mahkeme kararına gerek yok”
CHP Çiğli Meclis Üyesi Rifat Özer, ilgili önerge konusunda söz alarak, belediye ile belediye iştiraki arasındaki devir konusunda herhangi bir mahkeme kararına gerek olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Söz konusu taşınmaz İzmir Otogarı olarak işletilmesi, inşa edilmesi, devri, kiralanması konularında kanun kapsamında 25 yıllık sözleşmesi vardır. Bu sözleşme 1996 tarihinde düzenlenmiş. İlgili sözleşmenin gereği olarak kurulan İZOTOŞ ile sözleşme ve sonrasında bir de ek sözleşme düzenlenmiştir. Sözleşme süresi 2023 tarihinde sona ermiştir. Yasa gereğince hiçbir mahkeme kararına falan gerek yok, bu yer tamamen belediyeye geçmiştir. Aralarında tahliye vardır, süre uzatılmasını içeren dava varmış. Biz bu kararı bilemeyiz, bilmemiz de gerekmiyor. Belediye kendi malını kendi şirketine aktarma yapmaktadır. Bunun dışındaki konular belediye meclisimizi çok da ilgilendirmiyor.”

Kaynak: İz Gazete

izulas_otogar.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: sezgin_ist

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular