Kayseri - Çifte Medrese

crypton

Paylaşımcı Üye

Çifte Medrese​

görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Kayseri şehir merkezinde, Orta Mahalle’de yer alan bu bina I. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, kız kardeşi Gevher Nesibe Hatun’un vasiyeti üzerine yaptırılmıştır. Kitabesine göre 1205/1206 yıllarında inşası bitmiştir. Gıyasiyye ve Şifaiyye olmak üzere iki medreseden oluşan bu yapı dünyanın ilk uygulamalı tıp okuludur. Gıyasiyye kısmında tıp ilmini okuyan öğrenciler, Şifaiyye kısmında hem uygulama yapıyorlar hem de hastalara yardımcı oluyorlardı.
Bugün, Kayseri Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet veren Çifte Medrese’nin taç kapısında, Selçuklu neshi ile yazılmış olan iki satırlık mermer kitabede şunlar yazılıdır:

“Büyük sultan Gıyasüd’-dünya ve’d-din Kılıçarslan oğlu, büyük sultan Keyhüsrev zamanında –iktidarı daim olsun- , Kılıçarslan’ın kızı, din ve dünyanın ismeti Melike Gevher Nesibe’nin –Allah ondan razı olsun- vasiyeti olarak H.602, M.1205 yılında bu hastaneyi inşa ettirdi.”
Çifte Medrese 60 m. uzunluğa ve 40 m. genişliğe sahiptir. Hastane kısmı yani Şifaiyye, medrese kısmından daha büyük ve muntazamdır. Medreseler arasındaki geçiş içerden bir kapı ile sağlanır. Tamamı muntazam kesme taşlarla yapılmış olan medrese açık avlulu ve dört eyvanlıdır. Medresenin doğu kısmında Gevher Nesibe Hatun’a ait olduğu söylenen bir de Kümbed vardır. Taç kapısı oldukça süslü olan yapının geneli Orta Asya geleneğinin bir uzantısı olarak nebati ve geometrik motifle süslenmiştir.

Medrese halk arasında: Gıyasiyye, Şifaiyye, Çifteler, Çifte Medrese. Darüşşifa Medresesi, Gevher Nesibe Hastanesi ve Şifa Hatun Medresesi gibi isimlerle anılmaktadır.

KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR ENVANTERİ
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular