Kayseri - Develi Ulu Camii ( Sivasi / Sitti Hatun Camii )

crypton

Paylaşımcı Üye

Develi Ulu Camii ( Sivasi / Sitti Hatun Camii )​

görüntü



görüntü


görüntü


görüntü


680 (M.1281) yapım tarihli olan Camii halk arasında aynı zamanda Sivasi Hatun-Camii Kebir olarak da anılmaktadır.
Camii üst örtüsü düz dam şeklindedir. Yanlarda çörtenler mevcuttur. İç kısım sıvalıdır. Sıva altında kalan kemer ve ayaktaşlarının yonu taşı ile yapıldığı düşünülmektedir. Cami mihrap tarafından dört, doğudan üç pencere ile aydınlatılmaktadır.
Zemin ahşap kaplamadır. Camiinin en önemli özellikleri, cümle kapısı ve mihrabında görülmektedir. Portal, caminin tam orta sahının kuzey kısmında bulunmaktadır. Tamamı restore edilmiştir. Mihrabın iki kenarında bulunan döner sütuncuklar, Selçuklu Türk mihrap sanatının en güzel örnekleridir.
Taç kapı taşcılık itibari ile iç kısımdaki mermer mihraba asla benzememektedir. Bu unsurların, işçilik ve sanat zevki farklı olan ayrı ustaların yaptıkları anlaşılmaktadır. Kapının sağ kısmında evlerin bulunması dış portalin güzelliğini bozmaktadır.
Caminin yapıldığı tarihten bugüne kadar hiç tamir görmeyen portalı bugün çok aşınmış durumdadır. Dış kapının sol tarafında merdivenlerle damına çıkılan minare yeri ile kapı üzerine düşen ezan okunan mahal bulunmaktadır. Kapıyı dıştan yıdız tipi süslemeler dikdörtgen şeklinde olup yapıyı çepeçevre dolanmaktadır. İyi işlenmiş andezit taşından yapılmış cümle kapısı, iç içe iki sivri kemerlidir. Büyük kapı kemerlerinin üzengileri, stalaktitli korniş şeklinde işlenmiştir.
Kaynak: kayseri kültür envanteri
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ

 

Ekli dosyalar

  • F685786E-3EA7-4249-B6AB-F2ED3FF27256.jpeg
    F685786E-3EA7-4249-B6AB-F2ED3FF27256.jpeg
    316.9 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular