Kayseri-Döner Kümbet

crypton

Paylaşımcı Üye

Döner Kümbet​

Halk arasında Döner Kümbet olarak bilinen, Şah Cihan Hatun Kümbeti, Talas Caddesi üzerinde ve Seyyid Burhanettin Mezarlığı’nın karşısındadır.


1600×1068 261 KB


Kümbetin 12 yüzeyli olması ve giriş kapısının yanlarındaki iki yüzey hariç diğer on yüzeyinin geometrik şekilleri ve taş işçiliğinin birbirine çok yakın olmasından dolayı halk arasında Döner Kümbet denilmiştir.


801×1200 160 KB


Kayseri’deki Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden olan türbe, kitabesine göre tarihî şahsiyeti hakkında bilgi elde edilemeyen Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. Ancak kitabede bir tarih belirtilmemiştir. Albert Gabriel “Kayseri Abideleri” adlı eserinde türbeyi, Niğde ve Ahlat’taki benzer kümbetler ile karşılaştırarak inşa tarihinin 1275 yılı civarında olabileceğini söylemiştir.


801×1200 227 KB


Çift başlı kartal, insan başlı ve kanatlı pars, aslan ve hayat ağacı figürleriyle süslü kümbet, kare bir kaide üzerine on iki köşeli bir gövdesi olup, tamamen kesme taştan, mukarnas kornişler üzerine konik külahla, içten ise silindirik mekân üzerine kubbe ile örtülüdür.


924×1200 290 KB


Gövdenin etrafında, kaval silmelerin meydana getirdiği on iki sivri kemerden her birinin çevirdiği yüzeyler, farklı süslemelerle işlenmiştir. Ayrıca taç kapının solunda, bir hurma ağacının üstünde, çift başlı kartal ve iki tarafında birer aslanı gösteren harap bir kabartma, taç kapının sağında da diğer bir hurma ağacı kabartması vardır.


801×1200 296 KB


Figürlü plastik süslemelerin bolluğu ile göze çarpan ve abidevi bir çadırı andıran kümbetin kapı cephesi üstünde, insan başlı, kanatlı iki pars figürü arasında çift başlı kartal arması tahrip edilmiş halde belli olmaktadır.

Kaynak: T.C Kayseri Valiliği
 
görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


KAYNAK: Kayseri Ansiklopedisi, Kayseri Abideleri,
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular