Kayseri - Kadı Çeşmesi

crypton

Paylaşımcı Üye

Kadı Çeşmesi​

görüntü


görüntü


Yalman Mahallesi, Ulus Sokağındadır.Günümüzde kullanılmamaktadır.
Tarihi : XVI. Yüz yıl ortaları.
Plan ve mimari özellikleri : Köşk minareli ve bağımsız bir çeşme olarak inşa edilmiştir.
Çeşme; 2.55 m. yüksekliğinde, 4.65 m. genişliğinde,1.25 m. derinliğinde, yatay dikdörtgenbir formdadır. Cepheden hafif sola kaydırılan çeşme nişinin üzerini örten sivri kemer, yanlarda bulunan yekpare taştan yapılmış mermer ayakların üzerine oturmaktadır. Saçak kısmındaki silme kuşağı yan cepheleri de dolaşmaktadır.
Çeşme nişi içerisinde bulunan 1.78x0.50 m. ölçülerindeki mermer kitabesi tahrip olduğundan okunamamıştır. Kitabenin 0.50 m. yukarısında olan kabaranın üzeri sade bırakılmıştır. Çeşme nişi içerisinde bulunan su yalağı hafif dışarı çıkıntı yapmaktadır. Çeşmenin sol üst köşesinde bulunan, tamamen taştan yapılmış köşk minareye doğu cephenin güney ucuna eklenen merdivenle çıkılmaktadır. Sekizgen formlu dört ayağın üzerine oturan Köşk minare 3.60 m. yükseklik ve 1.19 m. genişliktedir. Ayaklar birbirine Bursa kemerleriyle bağlıdır. Sütunlar kaide kısmında, doğu, batı ve kuzey yönde birbirlerine taş korkuluklarla bağlanmıştır. Sütun başlıkları baklava dilimi motifleri ile tezyin edilmiştir. Bütün cephelerde dekoratif kemerlerin her iki köşesine sembolik gülbezekler işlenmiştir. Köşk minarenin saçak kısmı, iki sıra halindeki basit silme kuşağı ile hareketlendirilmiştir. Köşkün üst kısmının tam ortasına yerleştirilen petek kısmı kare planlıdır. Petek kısmının köşeleri pahlanmıştır. Pahlanan üst cephenin tamamı, iki sıra silme kuşağı ile hareketlendirilmiş olup, tepesine sekizgen planlı külah konulmuştur. Külahın tepesinde alem bulunmaktadır. Petek kısmı kaidesinin her cephesine, kuşların rahat girip çıkması için minyatür pencereler açılmıştır.
Süslemesi : Sade yapılmış olan çeşmede, süsleme olarak; silme kuşakları ile köşk minare üzerindeki gülbezekler ve baklava motifli sütun başlıkları görülmektedir.
Kitabe ve yanlardaki ayaklarda mermer, diğer bölümlerin tamamında kesme taş malzeme kullanılmıştır.
Kitabesi : Eserin üzerindeki kitabe okunamamıştır.
Tarihlendirme : Eser, 1989 yılında yapılan onarım esnasında yenilenmiştir. Çeşme üzerinde görülen kemer kullanımı, daha çok XVI. Yüzyılda karşımıza çıkmaktadır. Bu benzerlik dikkate alındığında eser muhtemelen XVI. Yüz yılın ortalarında inşa edilmiş olmalıdır.
Kaynakça:
Halil Edhem, Kayseri Şehri, Sadeleştiren: K. Göde, 1000 Temel Eser, No:93, Ankara, 1982.

FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular