Kayseri-Yeşilhisar

crypton

Paylaşımcı Üye
Merkez ilçeler ile birlikte 16 ilçesi bulunmaktadır.

İlçenin Tarihi

Yeşilhisar’ın kuruluşu kesin olarak bilinmemektedir. İlk önce Hititlerin, sonra Pers’lerin, M.Ö. 3500 yıllarında da İskender’in emrine geçmiştir. Pers komutanı Ogüst Oktav, Komutan ve ünlü hatip Çiçeron’u Kapadokya meselesini halletmek üzere buraya göndermiştir. Böylece M.Ö. 317 yılında bu bölge Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine geçmiştir. Kapadokya bölgesinin sekiz büyük şehri içinde adı geçen Kbistra veya Siyiera bugünkü Yeşilhisar’dır.

M.Ö. 256 yılında İran’ın, sonra tekrar Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine giren Kbistra, 672 yılında Battal Gazi’nin fethi ile ilk defa Müslümanların eline geçmiştir.

Yeşilhisar zaman içerisinde iki defa daha Bizans hakimiyetine girmişse de önce Abbasi’ler sonra Danişment’ler tarafından geri alınmıştır. 1114 yılında Selçuklu’lara, sonra İlhanlı’lara, daha sonrada 1324 yılında Melik Eretna Devleti’ne geçmiştir. Bir süre Karamanoğulları egemenliğine giren Yeşilhisar (Karahisar) Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı’ların hâkimiyetine geçmiş fakat Timur’un Anadolu’yu istilası ile tekrar Karamanoğulları’nın hâkimiyetine girmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, Koçi Bey’i Yeşilhisar’ın fethi için memur etmiş, böylece son fethi yapılmıştır.

Lale Devrine kadar Sancak Beyliği olarak önem itibarı ile komşu şehirlerin hiç birisinden geri kalmamıştır. Nevşehir’ li Damat İbrahim Paşa’nın birçok teşkilatı Nevşehir’e nakletmesi sebebiyle önemini yitirmiş ve kaza merkezi olmuştur.

1856 yılında nahiye olarak Kayseri’ye, 1905 yılında İncesu’ya bağlanan Yeşilhisar (Karahisar) 11.06.1947 tarih ve 5071 Sayılı Kanun ile İlçe merkezi olarak kurulmuştur.

Coğrafi Yapısı

Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1.100 metre olan ilçe, 921 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Kayseri’nin güneybatısında, Kayseri - Niğde karayolunun üzerinde yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 67 kilometredir.

Yeşilhisar geniş Karahisar Ovasının Batı ucunda, Karadağ’ın Doğu’ya uzanan etekleri üzerinde kurulmuştur. İlçemizde tarıma elverişli arazi 500.000 dekar olup; Tarıma elverişli olmayan araziler; 194.000 dekarı dağ ve kayalık, 202.000 dekarı çayır ve mer’a, 50.000 dekarı bataklık ve sazlıktır.

Genel olarak düz araziden oluşan coğrafyasında karasal iklim görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yağmur son derece az düşer. Özellikle mahsulün suya ihtiyacı olduğu yaz aylarında yeterli yağış alamamaktadır.

Başlıca dağları Kurtdağı, Karadağ ve Kaledağı dır. En büyük ovası 500.000 dekar büyüklüğünde Karahisar ovası olup, dağlık kesimlerdeki düz arazilerde de tarım yapılmaktadır.

Sürekli akarsuyu ve gölü yoktur. Sultan Sazlığı kuş cennetinin büyük kısmı ilçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Sulama amaçlı Kovalı ve Akköy baraj gölleri mevcuttur.

Doğuda Develi, Batıda Ürgüp, Kuzeyde İncesu, Güneyde Niğde Merkez ve Çamardı İlçesi ile çevrilidir.

İdari Yapı ve Nüfus

İlçe 1947 yılında ilçe olmuştur. İlçe merkezi 14 mahalleden oluşan 1 belediye ve 6360 Sayılı Büyükşehir yasası kapsamında köyler mahalleye dönüştürülmesi ve 21 bağlı mahalle olmak üzere toplam 35 mahalleden müteşekkildir. İlçemizde mezra ve oba yoktur. En uzak Mahalle 30 Km. ile Musahacılı, en yakın Mahalle 4 Km. ile Kale mahallesidir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının dışında Yeşilhisar Hizmet Vakfı adı altında 1 adet daha vakıf mevcuttur.

Sendikalara ait şube veya temsilciliği bulunmamakla beraber 23 adet dernek mevcut olup, 10 adedi cami yaptırma ve koruma derneğidir.

İlçenin 2022 yılı TÜİK verilerine göre, genel nüfusu 15.531’dir.

Sosyal Yapı
İlçede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,1 Anadolu Lisesi,1Anadolu Meslek Programı,2 Anaokulu,1 Fen Lisesi, Halk Eğitimi Merkezi,1 Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu, 13 İlkokul, 1 İmam Hatip Lisesi,1 İmam Hatip Ortaokulu, 6 Ortaokul, 1 Özel Eğitim Anaokulu, 1 Özel Erkek Öğrenci yurdu bulunmaktadır.

Ekonomik Yapı

İlçede ticaret ve sanayi gelişmemiştir. Tarıma dayalı bir ekonomi vardır.

Mahalli İdareler

6360 sayılı Yasa kapsamında, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra İlçe Belediyesine bağlı 35 mahalle bulunmaktadır.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
crypton Kayseri 0 116

Benzer konular