Konya - Çeltik

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Çeltik geçmişi 11. ve 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Konya Tarihi” adlı eserine göre Çeltik’in geçmişi, Karaman Eyaletine bağlı Akça şehrine dayanmaktadır. Çeltik yakınlarındaki “İbanın Kuyusu” denilen yerde kurulan Akça Şehri, 1902’de ilçe kimliği kazanmış ancak bataklığı ve sivrisinek çokluğu sebebiyle ilçe sıfatı önce Hatırlı’ya verilmiş, daha sonra da Cihanbeyli’ye aktarılmıştır. 1958 yılına kadar köy kalan Çeltik bu tarihte Bucak, 1968 yılında kasaba ve 1990 yılında ilçe olmuştur.

Konya’nın kuzey batısında yer alan Çeltik, doğuda Polatlı, batıda Emirdağ, güneyde Yunak, kuzeyde ise Sivrihisar ile komşudur. İç Batı Anadolu üzerinde kurulmuş Çeltik’te karasal iklim hüküm sürmekte, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Çeltik, 14 Mahalleden oluşmaktadır. Bunlar, Fatih, Selçuk, Bahçesaray, Bahçelievler, Aliçomak, Adakasım, Doğanyurt, Gökpınar, İshakuşağı, Kaşören Küçükhasan, Torunlar, Karşıyaka ve Honamlı Mahalleleridir.

Eskiden buralarda pirinç ekimi yapıldığı için yerleşim yerinin ismine Çeltik denilmiştir. Sivrisineğin çok olması nedeniyle de pirinç ekiminden vazgeçilmiştir.

İlçeye ilk yerleşenler

Alişan Beyler : Köktenler (Harput’tan gelme)

Kadir Beyler : Çakırlar (Harput’tan gelme)

Hüseyin Beyler : Sevinçler (Harput’tan gelme)

Malazlı Oğulları : Şişman, akıncı, önder (Malazgirt’ten gelme)

Leyli Oğulları : Baykondu (Niğde’den gelme)

Kahveci Oğulları : Babayiğit, Tazegül (Maraş’tan gelme)

Tommul Oğulları : Avşar, Selvili, biricik (Malatya’dan gelme)

Zuhaller : (Yozgat’tan gelme)

Molla Süleymanlar : Ergül, Selvili, Biricik (Malatya’dan gelme)

Reyhan Oğulları : Mercanlar (Hatay’dan gelme)

1957-1968 yılları arasında buraya Karadeniz, Emirdağ ve Doğanhisar’dan gelerek yerleşmişlerdir.

Kaynak:
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular