Kübizm

Emir

Moderatör
Moderatör
image

Kübizm Hakkında Her Şey​

Kübizm, varlıkların tüm boyutlarıyla ele alınmasını ve dünya üzerindeki küçük olayların, anlamların ya da önemsiz görünen detayların sanata yansıtılmasını amaçlayan soyut bir sanat akımıdır. 20. yüzyılın başlarında Paris’te ortaya çıkmıştır. Başlangıçta resim ve heykelde etkisini göstermiş, sonrasında ise edebiyat, şiir ve mimaride izleri görülmüştür.

Birinci Dünya Savaşı’nın öncesinde Paris’te gelişmekte olan bir resim akımının da temsilidir. Aynı zamanda temsile bağlı sanat anlayışından sapılarak devrim yapmayı başarabilmiş bir Fransız sanat akımıdır. Bu sayede sanat anlayışında büyük oranda bir değişim sağlamıştır. En ünlü Kübizm temsilcileri İspanyol ressam Pablo Picasso ile Fransız ressam George Braque’tır.

Akımın Tarihi​

Kübizm akımı, 20. yüzyılın başında Empresyonizm, yani İzlenimcilik akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Ünlü edebiyatçı ve sanat eleştirmeni Fransız Guillaume Apollinaire’in, George Braque’ın bir tablosuna yapmış olduğu “küçük küpler” benzetmesi sonucunda bu akımın ismi doğmuştur. Resmin küplerden oluşmadığına, yalnızca biçimselliğin yoğun olduğuna vurgu yapan Apollinaire, aynı zamanda Kübizm akımının edebiyattaki temsilcisidir.

Kübizm temsilcilerine göre Empresyonizm’de sanatın konusu, görülen nesnenin o anda kişide bıraktığı etkisidir. Oysa Kübizm sanatının odak noktası, maddenin ve insanın özü olarak seçilmiştir. Aynı zamanda Kübizm sanatçıları, gelip geçici olanı ve dış görünüşü sanata konu edindikleri için Empresyonizm temsilcilerini suçlamışlardır. Buna tepki olarak ise varlığı her yönüyle ve ruhla birlikte bir bütün olarak ele almak gerektiğini söylemişlerdir.

Kübizm akımının en önemli temsilcileri, ünlerini hiç kaybetmeyen Pablo Picasso ve George Braque’tır. Bu sanatçılar, ilham aldıkları ve eleştirdikleri ressamların yanı sıra Kübizm çalışmaları ile sanat tarihinde muhteşem bir değişim yaratmışlardır. Sanatta devrim yapmışlar, bu sayede sanata bakış açısını değiştirmişlerdir.

Kübizmin Özellikleri​

Kübizm, kendisinden önceki pek çok akıma tepki olarak doğmuş bir sanat akımıdır. Soyutu esas alır fakat Kübizm çalışmalarına göre soyut denen şey aslında oldukça somuttur. Öyle ki somut olarak sanat eserine aktarılabilir. Konu değil, onun nasıl ele alındığı esas önemli noktadır.

Kübizm örneklerinde biçim olarak geometrik şekiller kullanılmaktadır. Kübizmin amacı, görünenin aksine varlıkların görünmeyen yanlarının da sanat eserlerinde yansıtılmasıdır. Böylece insanın ruhu, duyguları ve hisleri de resmin konusu olmaktadır; iç dünya da resimde betimlenmiştir. Kübizmde konu parçalarına ayrılır, daha sonra sanatçının hislerine göre geometrik biçimlerde yeniden bir araya getirilir. Renklere bolca yer verilirken esas teknik biçimler üzerinden şekillenir.

Edebiyata Etkisi​

Kübizm, başlangıçta resim ve heykel sanat dallarında etkisini göstermeye başlamıştır. Ardından birkaç yıl sonra bu etki, edebiyat alanında da hissedilmiştir. Kübizm, edebiyatta dış dünyadan ziyade iç dünyaya yönelmeyi ve kişinin varlığının her yönüyle işlenmesini sağlamıştır. Konunun her yönüyle ve görünmeyen yüzleriyle ele alınması, konudan daha önemli olmuştur. Edebiyattaki Kübizm örnekleri 1913 yılından sonra görülmeye başlansa da uzun süre etkili olmamıştır. Zamanla etkisini yitirmiş ve yerini başka akımlara bırakmıştır.


 

Konu görüntüleyen kullanıcılar